Farer i fjellet:

- Tar for mange sjanser

Markant økning i ulykker i fjellet de siste åra. Erfarne fjellfolk mener årsaken kan være at flere ikke har den nødvendige kunnskapen og erfaringen.

TOPPTUR: Truls Engström (53) var i sommer på topptur på fjellet Slogen, som er en del av Sunnmørsalpene, sammen med kona Åsa (t.v.) og sønnen Felix (t.h.). Foto: Privat
TOPPTUR: Truls Engström (53) var i sommer på topptur på fjellet Slogen, som er en del av Sunnmørsalpene, sammen med kona Åsa (t.v.) og sønnen Felix (t.h.). Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I år som i fjor har mange eventyrlystige nordmenn tatt turen til de norske fjellene som en del av norgesferien. Men ikke alle har like mye erfaring med å ferdes i fjellene.

Det kan føre til skader og alvorlige ulykker, men noen ganger kan det også få fatale konsekvenser.

Truls Engström (53) er en erfaren turgåer og var, som mange andre nordmenn, på fjelltur i sommer.

Da han og familien var på fjellet Slogen i Møre og Romsdal, flokket det seg med ivrige turister. Plutselig rullet det ned en stein på størrelse med en knyttneve ned over fjellet, og traff armen til kona hans.

- Sånne ting skjer jo ikke med vilje, men hadde hun fått den i hodet, så kunne det ha blitt alvorlig. Det er mange løse steiner i de norske fjellene, og de kan fort rase nedover hvis man ikke er bevisst på de andre turgåerne, sier Engström til Dagbladet.

POPULÆRT: Nestlederen i Røde Kors hjelpekorps, Kenneth Gulbrandsøy sier at det har strømmet flere folk til fjellet de siste åra. Det fører til at Røde Kors får flere oppdrag. Foto: Tore Meek / NTB
POPULÆRT: Nestlederen i Røde Kors hjelpekorps, Kenneth Gulbrandsøy sier at det har strømmet flere folk til fjellet de siste åra. Det fører til at Røde Kors får flere oppdrag. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer

Flere i fjellet

Nestleder i Røde Kors Hjelpekorps, Kenneth Gulbrandsøy, sier at tallene på oppdragene Røde Kors har deltatt på i år, så langt har vært tilsvarende som i fjor. Likevel sier han at det har vært en økning i antall oppdrag de siste åra.

- Vi ser at oppdragene øker, når det er høy aktivitet av turgåere. Vi ser at det har blitt spesielt mer pågang i de populære turområdene som for eksempel i Lofoten, Romsdalen og Gustatoppen. Når det er et høyt trykk med mange som går turer, så har vi mye å gjøre, sier Gulbrandsøy til Dagbladet.

Fra 2007 til nå har Røde Kors gått fra å ha rundt 500 til 1700 oppdrag i året. De siste åra har det stabilisert seg på et høyt nivå, og det er fordi flere går i fjellet, opplyser nestlederen.

Han understreker også at økt bruk av fjellet skjedde før covid.

REDNING: Røde Kors har sett en markant økning av redningsulykker i fjellet siden 2007. Foto: 330 Skvadron Bodø/ Forsvaret
REDNING: Røde Kors har sett en markant økning av redningsulykker i fjellet siden 2007. Foto: 330 Skvadron Bodø/ Forsvaret Vis mer

- Ikke forberedt

Svenske Truls Engström, som har bodd store deler av sitt voksne liv i Stavanger, har god erfaring med å gå i fjellet. I tillegg har han undervist og forsket på opplevelsesturisme de siste 20 åra på Universitetet i Stavanger.

Han mener at mange ikke er godt nok forberedt hvis noe skulle gå galt.

- Det er mange folk som tar disse fjellturene, men det er nok ikke slik at alle tenker over konsekvensene av hva som kan skje, sier Engström til Dagbladet.

Han tror at mange, og spesielt unge, ser til sosiale medier og blir inspirert av alle de fine fjelltoppene man kan bestige i Norge. Likevel har ikke alle tilstrekkelig trening, og noen av rutene kan være både krevende og bratte.

- Det gjelder ikke bare å ha kompetanse gjennom kondisjon og styrke, men kompetanse med kunnskap om hvordan man skal gå i fjellet. Været kan endre seg raskt, og det kan fort bli farlig hvis man ikke er forberedt på det, sier han.

Når været endrer seg raskt, er det ikke alle som har med seg nok skiftetøy. Det sier Engström at han ser flere tilfeller av i fjellet.

- Mange tenker kanskje at man ikke trenger flere klær når det er finværsdager, men så glemmer man å ta stilling til at temperaturen fort kan droppe, sier han.

Også Kenneth Gulbrandsøy i Røde Kors påpeker hvor viktig det er å ha med seg flere plagg enn man tenker er nødvendig i fjellet.

- Hvis man har tatt utgangspunkt i at man skal gå en kort fjelltur, og skader seg, kan det hende at man må vente flere timer på redning. Det er mange som ikke er oppmerksomme på at temperaturen da kan droppe, og at man fort kan bli kald hvis ikke man har klær til å sitte i ro og vente, sier Gulbrandsøy.

Spesielt på høyder over 1000 meter, kan været skifte raskt understreker han. Likevel kan det holde med en vindduk, som er lett å pakke med seg i sekken, ifølge nestleder i hjelpekorpset.

EKSTREMT: Sandvolleyballduoen Anders Mol og Christian Sørum har nylig utført et ekstremt stunt på Svolværgeita. Video: RedBull / Rødt Kort. Vis mer

- Kan være livsfarlig

Ifølge Gulbrandsøy er det mange som kanskje ikke tar forbehold om alt som kan skje på en fjelltur. Han trekker fram at det kan være krevende toppturer, der folk ikke tenker over faren. Et eksempel er det populære turistmålet Lofoten, der fjellene er bratte.

- Folk skader seg på turer, og årsakene kan være forskjellige. Alt fra overtråkk og bruddskader til mer alvorlige skader som følge av lengre fall. Men vi ser at det er flere som ikke har riktig fottøy, og at det er mange som ikke har de riktige klærne til å sitte i ro og vente på hjelp, sier han.

Skader kan fort forekomme i fjellet, og noen ganger får det fatale utfall.

Ifølge tall Dagbladet har fått tilgang på fra Hovedredningssentralen, er det hittil 16 personer som har omkommet etter ulykker i fjellet i år. I 2020 var antallet dødsfall 23, mens i 2019 var det 20 som omkom i fjellet som følge av ulykker.

DØDSULYKKER: Lofoten har blitt et populært turistmål de siste åra. Lensmannen i Vest-Lofoten sier at de har flere dødsfall i fjellet enn i trafikken. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
DØDSULYKKER: Lofoten har blitt et populært turistmål de siste åra. Lensmannen i Vest-Lofoten sier at de har flere dødsfall i fjellet enn i trafikken. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer

Ifølge lensmannen i Vest-Lofoten, Asbjørn Sjølie, er det nå flere som omkommer i fjellet enn i trafikken i Lofoten. Det sier Sjølie til NRK, som omtalte saken om dødsfall i Lofoten først.

Anne-Marie Planke er leder for Natur og friluftsliv i Den Norske Turistforening (DNT).

Hun sier til Dagbladet at selv om antallet dødsulykker i friluftslivet har vært rimelig stabilt de siste 20 åra, så jobber DNT på daglig basis med å redusere antallet tragiske ulykker.

- Vi må ikke glemme at naturen kan være livsfarlig, sier Planke og legger til:

- Ett hvert dødsfall er jo ett for mye. Alle dødsulykkene går jo dypt inn på oss som er glad i å være i fjellet.

- Stoler på mobilen

Truls Engström omtaler seg selv som en fjellgeit, og sier at han har gått mye i fjellet helt siden har var 17 år gammel.

Etter flere fjellturer, og en nylig gjennomført Norgesferie i Sunnmørsalpene, har han lagt merke til at den yngre generasjonen tar for mange sjanser, som er utenfor deres kunnskap og evne. Han mener den yngre generasjonen er dårligere til å tenke sikkerhet i fjellet.

- Før var man mer opptatt av å søke informasjon fra erfarne fjellvandrere. Nå tror jeg mange bare stoler på mobilene sine. Telefonen fungerer ikke alltid like bra med dekning, så da kan det være gunstig å kunne kart og kompass, sier han.

SPEKTAKULÆRT STUNT: Denne guttegjengen imponerer stort på norgesferie. VIDEO: Joel Kristiansen. FOTO: Simen Askeland. Vis mer

Røde Kors ser en størst økning i redningsaksjoner der folk er skråfast i fjellet, gått tom for krefter, eller har skadet seg. Det har imidlertid vært en nedgang i leteaksjoner de siste 4-5 åra, fordi folk har lettere tilgang på GPS, og mulighet for å kontakte redningssentralene med telefonen, opplyser Gulbrandsøy.

Både trening og kunnskap i naturen er også ferskvare og noe man må holde ved like, mener Engström. Han er selv gammel elveraftinginstruktør, med 15 års erfaring, og forteller at den kunnskapen er noe han må oppdatere jevnlig.

- Er det lenge siden man har vær på en fjelltur, trenger man ikke å starte med den vanskeligste ruta, sier han og legger til:

- Hvis du kommer fra et byområde er det ikke sikkert at du har de samme fjellkunnskapene som de lokale. Likevel kommer det også an på hva du er vant til.

Viktig med gode sko

DNT-lederen Anne-Marie Planke understreker at det er viktig å følge fjellvettreglene, slik at folk kan håndtere sin egen sikkerhet underveis på turen.

- Mange legger ut på turer som de ikke har kunnskaper til å håndtere. «Hvor bør jeg sette foten min? Står jeg for langt ute på kanten? Hvilke konsekvenser bør disse værmeldingene få for vår tur?» Litt for mange tenker rett å slett litt for lite på konsekvensene av hva de gjør, sier hun.

I likhet med Gulbrandsøy fra Røde Kors, mener hun at det er viktig med godt fottøy.

- Da jeg var på fjellet i sommer, så jeg at flere bare brukte vanlige joggesko i bratt terreng i fjellet. Når du skal gå i en bratt snøbakke eller gressbakke, så har du ikke sjanse til å ha godt nok fotfeste med vanlige joggesko, understreker Planke.

DELER FALLULYKKE: På vei ned fra fjellet snublet Jostein over en stein og falt nedover fjellsiden. Han stoppet heldigvis to meter fra kanten av stupet. Video: 330-Skvadronen / Facebook Vis mer

Hun understreker at ulykker skjer ofte når folk er utslitt.

- Folk har en tendens til å ikke være like oppmerksomme når de er slitne og trøtte. Det er lurt å legge inn gode pauser underveis på turen. Turen er jo ikke over før du har kommet ned fra fjellet og hjem. Det er ofte på returen at folk skader seg, sier hun.

Skal man ut på fjelltur, har Gulbrandsøy en oppfordring til hva man må huske på:

- Det er lurt å følge fjellvettreglene, og at du gjør seg kjent med vanskelighetsgraden på turen. Generelt innebærer dette å ha med seg nok klær, mat, drikke og førstehjelpsutstyr. Og hvis du blir sliten tidlig på turen bør du snu i tide, og ikke gå videre.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer