Coronavaksine i Norge:

Tar forbehold om tredje dose

Eventuell ny kunnskap kan medføre at enkelte mellom 18 og 64 år i Norge ikke får en tredje dose, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet til Dagbladet.

TREDJE DOSE: Regjeringen opplyser at det fortsatt ikke er endelig bestemt at alle mellom 18 og 64 år skal tilbys en tredje dose med coronavaksine. Her ved helseminister Ingvild Kjerkol. Foto: Torstein Bøe / NTB
TREDJE DOSE: Regjeringen opplyser at det fortsatt ikke er endelig bestemt at alle mellom 18 og 64 år skal tilbys en tredje dose med coronavaksine. Her ved helseminister Ingvild Kjerkol. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.74% Første dose: 79.10%

Fredag opplyste regjeringen at de legger opp til og planlegger for at alle mellom 18 og 64 år i Norge skal få tilbud om en tredje dose til neste år, når det har gått minst seks måneder etter andre vaksinedose.

Nå har Dagbladet spurt Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) om hva de egentlig mener med dette.

«Oppfriskningsdosen skal settes tidligst seks måneder etter andre vaksinedose. FHI planlegger for å tilby oppfriskningsdoser til dem mellom 18 og 65 år, men det er fortsatt en stund til at det har gått minst seks måneder etter andre dose for disse», skriver statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt i HOD i en e-post til Dagbladet.

«I mellomtida følger FHI med på både smittesituasjonen, sykdomsbyrde og ny kunnskap. Basert på dette, vil FHI komme med veiledning om når oppfriskningsdosene til dem mellom 18 og 64 år kan tilbys, og om det vil være behov for justeringer i anbefalingene. Ny kunnskap kan for eksempel tilsi at oppfriskningsdose ikke anbefales til enkelte grupper på grunn av risiko for bivirkninger, eller at smittesituasjonen tilsier at oppfriskningsdose ikke er nødvendig, eller kan og bør utsettes».

Helse- og omsorgsdepartementet understreker overfor Dagbladet at det ikke er noen tvil om at alle skal tilbys en tredje dose.

Med andre ord er det fortsatt usikkert hva Folkehelseinstituttet vil anbefale, og dermed fortsatt usikkert om regjeringen vil tilby alle mellom 18 og 64 år i Norge en tredje dose.

SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad svarer på Dagbladets Corona-spørsmål. Vis mer

Beslutningen

pressekonferansen i forrige uke svarte statsminister Jonas Gahr Støre på følgende måte etter spørsmål fra NRK om beslutningen:

- Det regjeringen har besluttet, er å be FHI om å forberede at det kan gis tredje dose til dem under 65 år, sa Støre.

- Regjeringen har diskutert at vi ennå ikke har eksakt kunnskap om når andre dose slutter å gi den beskyttelsen som vi skal være trygge på. Vi får fortsatt informasjon om at andre dose gir god beskyttelse, men at effekten avtar. Derfor mener vi at vi på bakgrunn av rådet som vi fikk etter at helseministeren ba FHI om innspill om dette, har grunnlag for å be FHI om å forberede det.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg fulgte opp med å fastslå at de mener at det er riktig at FHI planlegger for å gi en tredje dose til alle mellom 18 og 64 år, og at de vil gjøre løpende vurderinger knyttet til spørsmålet. Vurderingene vil avhenge av kunnskapsgrunnlaget om nytte, risiko, effekt og sikkerhet, samt smittesituasjonen og sykdomsbyrden.

Stoltenberg understreket at kunnskapen om tredje dose utvikler seg raskt.

REISEREGLER: Jonas Gahr Støre sier regjeringen vil vurdere om reiserestriksjonene skal endres i til neste uke. Vis mer

Uenighet i FHI

I sitt faglige grunnlag til regjeringen, opplyste FHI at det var faglig uenighet innad i FHI om behovet for oppfriskningsdose til hele denne aldersgruppen. Dette fordi kunnskapsgrunnlaget om nytte og risiko på nåværende tidspunkt er svakt.

Stoltenberg forklarte uenigheten på denne måten under pressekonferansen.

- Den uenigheten som er reflektert her, er først og fremst noe som handler om hva vi kommuniserer ut om usikkerheten i hvilke råd vi faktisk kommer til å gi om oppfriskningsdose til den øvrige befolkningen under 65 år. Det er ingen stor uenighet, men det har vært oppfattet som vesentlig å få fram at de vurderingene faktisk må foretas, og at det ikke er slik at vi nå skal se bort fra nytte, risiko og løpende vurderinger. Det handler om å kommunisere det, først og fremst, sa Stoltenberg og fortsatte:

- Så det er helt udramatisk og helt vanlig med den type diskusjoner, men det er ikke alltid at vi beskriver det i en oppdragsbeskrivelse i detalj, slik som vi har gjort her. Vi gjorde det fordi at dette gikk veldig rakst, så vi fikk ikke avklart det internt før det gikk ut.

NYE TILTAK: Assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Rostrup Nakstad deltok under pressekonferansen om den økende smittesituasjonen i landet, fredag 12. november 2021. Vis mer

Foreløpig kunnskap

I det faglige grunnlaget skriver FHI at en tredje dose for voksne mellom 18 og 64 år vil kunne bidra til å hindre smittespredning selv om størrelsen og varigheten av effekten fortsatt er usikker.

De skriver også at kliniske studier fra Pfizer og Moderna ikke tyder på at en oppfriskningsdose gir andre bivirkninger enn dem som man er kjent med fra de to første dosene. Rapporter fra Israel, som startet vaksinering med tredje dose i juli, peker i samme retning.

FHI mener også at fra et immunologisk perspektiv, kan intervallet mellom andre og tredje dose reduseres fra seks til fire måneder. På denne måten kan man oppnå større fleksibilitet og oppnå større vaksineeffekt i befolkningen på et tidligere tidspunkt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer