I STREIK? Tillitsvalgte Lars Ole Beichmann i Trafikketaten, sier streikeviljen er stor blant de organiserte i fagforbundet. De har meldt drøye 13000 arbeidere klare til streik. Foto: Håkon Eikesdal
I STREIK? Tillitsvalgte Lars Ole Beichmann i Trafikketaten, sier streikeviljen er stor blant de organiserte i fagforbundet. De har meldt drøye 13000 arbeidere klare til streik. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Tar fra de fattige, gir til de rike

Lars Ole Beichmann (46) fra Trafikketaten i Oslo er blant de 25 000 som raser mot regjeringen, og er klare til streik i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no) Han er tillitsvalgt i Fagforbundet, og er sammen med 1600 andre hovedstadsarbeidere villig til å streike dersom det ikke finnes en løsning når det gjelder offentlig pensjon innen midnatt.

- Kravet er å opprettholde pensjonen i minst like god stand som nå. Dette er så viktig at det er helt uproblematisk å streike, her er viljen stor, sier Beichmann til Dagbladet.

Taper titusener
Det er de fire hovedsammenslutningene LO, YS, Unio og Akademikerne som forhandler med staten, KS og Oslo kommune. Meklingen startet i går, og det er pensjonen som er det vanskeligste punktet. Kanskje må regjeringen på banen for å forhindre storstreik fra i morgen tidlig.

Pensjonskamp
I dag har offentlig ansatte en tjenestepensjon der de kan gå av med AFP og få omtrent 60 prosent av lønna når de er 62 år. Så øker pensjonen til 66 prosent når man er 65 år og alle får 70 prosent av lønna da de blir 70 år.
Lærer og tillitsvalgt Gunnar Rutle i Utdanningsforbundet har regnet på endringene ved regjeringens foreslåtte påslagsmodell.

- En som går av ved 62 kan få 56,5 prosent av sluttlønna livet ut, et årlig pensjonstap på 45-65 000 for inntekter fra 300 000 til
500 000. Står du i jobb til 70 vil pensjonen bli like stor som sluttlønna, en pensjonsgevinst på 100-150 000 årlig. Og — hold deg fast i stolen

— står du til 75 vil pensjonen bli fra 150 til 170 prosent av sluttlønna, sier Rutle til Dagbladet.

- Forskjellene øker
Sjeføkonom Erik Orskaug i Unio mener forskjellene mellom de eldre vil øke.

- Vinnerne blir de som gjerne fortsetter til de er 70 år, mens taperne blir de som må gå på 62 år. Kvinner blir hardest rammet, opplyser sjeføkonom Erik Orskaug i Unio til Dagbladet.

Rutle sier en tredjedel av alle kvinner som i dag går av med AFP ved fylte 62 år, vil miste den retten.

- Nyordningen er omvendt Robin Hood-politikk: ta fra de sjuke, slitne og fattige, gi til de friske og rike, sier Rutle.

- De unge taper
Lars Ole Beichmann sier forslaget staten har kommet med er langt fra godt nok. Han forteller at interessen, engasjementet og streikeviljen blant statsansatte er god, men er skuffet over at ikke flere unge lar seg engasjere.

- Det er skremmende at ikke flere unge engasjerer seg, for dem som er født etter 1963 er dette et ran, sier han til Dagbladet.

Langt fra hverandre
I går var forhandlingsposisjonene fortsatt usikre, uten noe tegn på løsning.
- Det er ikke mulig å si noe sikkert om hvilken vei dette går. Det er umulig å si noe om hvor stor prosentvis sjanse det er for om det blir konflikt eller løsning, sa lederen i LO-Stat, Morten Øye, til LOs hjemmeside.

Modellene

Påslagsmodellen: Stat og kommune ønsker en påslagsmodell som er mer i tråd med prinsippene i den nye folketrygden. Denne modellen bygger på at man skal få uttelling for alle år man jobber. Påslagsmodellen innebærer at man hvert år tjener opp et visst beløp i pensjon som kommer i tillegg til det man har tjent opp i folketrygden. Det kan innebære at man må jobbe mye lengre enn 30 år for å få 66 prosent av sluttlønnen i pensjon.


Bruttomodellen: Denne modellen for framtidig tjenestepensjon er en modifisert utgave av dagens bruttomodell. Den sikrer alle som har offentlig tjenestepensjon en bestemt prosent av sluttlønna, og den samordnes med folketrygdens utbetalinger. Modellen gir en ganske forutsigbar pensjon for de ansatte, men kostnadene for arbeidsgiver er vanskelig å forutsi.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer