Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Tar fra de svakeste

Det skal bli vanskeligere å være syk neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Uføretrygden er foreslått å skattelegges som lønn fra 1.januar 2015 i Statsbudsjettet.

Å skattlegge uføretrygd som inntekt, ringer dårlig i professor i sosialmedisin Steinar Westins ører.

- Ytelsesnivået blir lavere. Da tar du penga fra de svakeste i samfunnet. Det har spredd seg en forestilling om at trygd er noe en velger, og en vil gjøre det mindre lønnsomt å velge tryd, sier Steinar Westin.

Skattebegrensningene for uføre oppheves. Uførepensjonister kan da få en betydelig nedgang i inntekt.

- Mer pisk - Arbeidslinja har gjort at vi har godtatt et kaldere klima. Det er en slags forestilling om at jo mer du pisker den som ligger nede, jo fortere løper de, sier Westin.

309 000 nordmenn er nå registrert som mottakere av uførepensjon, noe som tilsvarer 9,4 prosent av befolkningen i arbeidsfør alder. Antallet er ventet å stige til 314 500 i 2015 fordi flere vil overføres til uføretrygd fra arbeidsavklaringspenger.

KUTT FOR UFØRE: De uføre kan vente inntektskutt neste år, når uføretrygd nå skal skattlegges som inntekt. Her er Siv Jensen i Vandrehallen etter å ha lagt fram statsbudsjettet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KUTT FOR UFØRE: De uføre kan vente inntektskutt neste år, når uføretrygd nå skal skattlegges som inntekt. Her er Siv Jensen i Vandrehallen etter å ha lagt fram statsbudsjettet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Jeg er svært bekymret for hvordan den nye ordningen med uføretrygd vil slå ut for våre grupper, sier Tone Granaas, generalsekretær i Norsk Revmatikerforbund.

De er redde for at den nye ordningen vil slå spesielt uheldig ut for dem som er 100 prosent uføretrygdet.

Uføre som overføres til de nye skattereglene får i gjennomsnitt økt inntekt etter skatt. Nye skatteregler vil imidlertid gi om lag 50 000 uføretrygdede en reduksjon i årlig inntekt etter skatt på 6 000 kroner eller mer, skriver Arbeids- og sosialdepartementet. Det er derfor foreslått en overgangstid på tre år til den nye ordningen.

- Uførereformen gir netto mer utbetalt til de uføretrygdede — altså øker utbetalingene mer enn skatten øker. Reformen ble vedtatt av et samlet Storting i 2011, sier Thor Kleppen Sættem, statssekretær i Høyre. 

Barnefamilier Barnetillegget for uføretrygdede standariseres, og skal ikke lenger være behovsprøvd. Dette fordi tillegget kan være høyere ved uføretrygd enn arbeidsavklaringspenger, og dermed ikke motivere til arbeid, heter det i Statsbudsjettet.

- Kutt i barnetillegget for uføre vil ramme mange barnefamilier.  Når i tillegg særfradraget fases ut og andre støtteordninger står stille, er vi bekymret for hvordan dette vil slå ut i sum, og øke sosiale ulikheter, sier Granaas.

Inntektsgrensen for når du har rett til sykepenger heves i neste års statsbudsjett, fra en halv til én G. Det betyr at du må minimum tjene 88 370 kroner i året for å ha rett til sykepenger. Sykepenger er ikke forventet å gi økte utgifter på stasbudsjettet i 2015.

Ikke feriepenger Egenandelen foreslås ikke endret, men taket for når frikort inntrer økes med 80 kroner, til 2185 kroner i 2015.

Ferietillegget for arbeidsledige foreslås fjernes fra neste år. Du får altså ikke lenger feriepenger av dagpenger du tjente året før. Dette vil gi da gi mindre utgifter i statsbudsjettet for 2016.

Bevilgningene til dagpengeutbetalinger er foreslått økt med én milliard i 2015 sammenliknet med revidert budsjett for 2014 til 12,4 milliarder. Budsjettet økes på grunn av økt ledighet og økte gjennomsnittlige utbetalinger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling