Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tar fra mamma, gir til pappa

SV vil fjerne kontantstøtten, innføre en tredelt fødselspermisjon og gi far rett til opptjening av egne fødselspenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Milliardreformen vil bli neste stortingsperiodes store likestillingssak, mener SVs nestleder Øystein Djupedal, som i dag legger fram arbeidsprogram for neste stortingsperiode.

-  Dette blir et kvantesprang for likestillingen. Far vil bli mer hjemme med barna, noe arbeidslivet må innrette seg etter og tilrettelegge for, sier Djupedal til Dagbladet.

Det mest omstridte i forslaget er trolig at mammas lovbestemte del av fødselspermisjonen blir redusert til fordel for far.

Men ifølge Djupedal er dette en reform som er til gagn for barnet.

-  Og både mor og far har godt av å være hjemme, sier Djupedal.

En enstemmig programkomité går inn for at:  En tredel av svangerskapspermisjonen går til mor. En tredel går til far. Foreldrene velger hvem som skal ta ut siste tredel. Far skal få selvstendige opptjeningspenger. Fødselspermisjonen skal utvides med fire uker.

I dag er fødselspermisjonen 42 uker med full lønn, 52 uker med 80 prosents lønn. Far har rett til fire av disse ukene.

Vil fjerne kontantstøtten

For 16 år siden, da Djupedal fikk sin eldstedatter Elise, benyttet han seg av retten til å ta ut ulønnet pappaperm.

-  Jeg var tre måneder hjemme. Jeg ville aldri vært den tida foruten, men det ble trangt for familieøkonomien, sier Djupedal.

Med SVs nye modell vil far få minst 15 ukers lønnet pappaperm, men foreldrene kan avtale at han skal ha to tredeler av permisjonen.

Djupedal innrømmer at reformen vil koste dyrt, men så regner også SV med å spare penger på kontantstøtten.

-  Vi vil oppheve kontantstøtten, og bruke de tre milliardene på annen måte. Kontantstøtten har vært en hemsko for likestillingen, og ut fra alle parametere har den vært en negativ reform. For oss blir fjerning av kontantstøtten, fullføring av barnehagereformen og utvidelse av pappapermisjonen de viktigste sakene i familiepolitikken i neste stortingsperiode, sier Djupedal.

NATO-kritikk

SV kan for første gang i historien bli regjeringsparti neste høst.

Djupedal sier ubeskjedent at forslaget til arbeidsprogram som legges fram i dag, er et regjeringsprogram.

Det knyttes særlig interesse til SVs utenriks- og sikkerhetspolitikk, som alliansepartnerne Ap og Sp har store problemer med, og som utløste heftig debatt i Stortinget for ei drøy uke siden.

Da harselerte Inge Lønning (H) med SVs løfte om å foreslå utmelding av NATO i denne stortingsperioden, noe SV likevel ikke har tenkt å gjøre.

Om SV vil datofeste krav om utmelding av NATO også for neste stortingsperiode, ville Djupedal ikke svare på i går.

Etter det Dagbladet erfarer, holder SV fast på sin NATO-kritikk.

KVANTESPRANG: - Å likestille far i forhold til svangerskapspermisjon vil være et kvantesprang i likestillingen, sier Øystein Djupedal. Her sørger han sammen med kona Ragnhild Hammer for at sønnen Håkon (5) gjør et lite kvantesprang.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media