Tar fram fyrtøyet

Brygger og gjerder i strandsonen, som hindrer fri ferdsel og ikke blir fjernet, egner seg godt til sankthansbål, mener Thorbjørn Berntsen. «Noen går det ikke an å snakke med. Da får vi heller ta fram fyrstikkeska,» er hans frekke og provoserende oppskrift mot gjenstridige grunneiere som ikke bøyer seg for allemannsretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik henter den gamle miljøvernministeren bokstavelig talt fram fyrtøyet for å understreke alvoret bak Ap's lovforslag om fri ferdsel for alle i en sone på opp til 25 meter fra strandlinja. Fyrtøyet sikret som kjent soldaten både rikdom og prinsesse i H.C. Andersens berømte eventyr, hvor skitne triks han enn brukte. Og kanskje kan frekkhet, gnister og ikke minst god symbolpolitikk gi gevinst også for Arbeiderpartiet. Kampen for folks rett til å bade, fiske og ferdes langs kystens flotte strender er en klassisk Ap-sak. Partiet forsvarer allemannsretten mot eiendomsretten, de ubemidledes sak mot de formuendes, fellesskapets verdier mot hyttebaronene som ubeskjedent tar seg til rette. Berntsen og hans partifeller kan slå i bordet med at retten til fri ferdsel i utmark har eldgamle tradisjoner i Norge. Og de kan vise til at både dansker og svensker har forvaltet og sikret allemannsretten bedre enn vi på våre svaberg.

  •  I går sto den tidligere miljøvernministeren på et offentlig gjenvunnet svaberg på Hvasser, som en konflikttrett grunneier har latt kommunen overta for en pen sum penger. Der beklaget Ap-veteranen seg over de siste års generelle utvikling i skjærgården: Siden lovforbudet mot bygging i 100-metersbeltet nærmest sjøen ble vedtatt i 1966, har tilgjengelige, attraktive arealer for folk flest i strandsonen i Oslofjorden blitt redusert med 75-80 prosent. Til tross for at strendene langs Oslofjorden er friluftsområde - eller burde kunne være det - for nesten 40 prosent av Norges befolkning.
  •  For å få flertall for 100-metersregelen gikk Ap den gang med på å gi kommunene en dispensasjonsrett. Nå er dispensasjon blitt hovedregelen. Ifølge en rapport fra fylkesmannen i Vestfold ble tre fjerdedeler av alle byggesøknader i 100-metersbeltet innvilget i perioden 1994{ndash}1998. I Nøtterøy kommune, hvor Høyre og Frp har flertall sammen, utgjorde dispensasjonene 84 prosent av det totale antall byggetillatelser. I Tjøme, hvor Berntsen i går ga de lokale partifeller og Ap-leder Thorbjørn Jagland verdifull starthjelp i valgkampen, er bare hver tiende slik søknad innvilget. For her er det Ap som har ordføreren! Det forhindrer ikke at markedskreftene rår også her. De mest attraktive fritidseiendommene går for tosifrede millionbeløp og er utenfor rekkevidde for folk med vanlig inntekt. Men kommunens politiske ledelse ønsker likevel å holde styr på kaksene. TV-kjendisen Hallvard Flatland måtte omsider rive sitt anneks etter pålegg fra kommunen.
  •  Ap vil ikke lenger overlate styringen av hvem som får ferdes og bo ved stranda, til vekslende flertall i kommunene. Nå skal kommunene bare få lov til å si nei til dispensasjon, men ikke ja . Heretter skal staten, ved fylkesmannen, avgjøre hvem som har gode grunner til å få unntak fra loven. Dessuten vil Ap bevilge mer penger over statsbudsjettet slik at kommunene blir bedre i stand til å bruke forkjøpsretten og sikre strandområder for fellesskapet. Med hyttepriser i timillionersklassen er årets bevilgning til dette formål på under tjue millioner kroner bare for lommerusk å regne, igjen ifølge Berntsen.
  •  Helst vil både Jagland og Berntsen, når spissformuleringene skrelles vekk, at konfliktene med strandadelen skal løses med det gode. Det er bare hvis de motsetter seg krystallklare lovregler og fortsetter å ta seg til rette at Berntsen vil komme med fyrstikkeska si og rive ned gjerdet, bryte opp brygga og lage bål av det hele. Før han kommer så langt, blir han nok hanket inn i strandsonen på Sommerøya og kjølt ned med en kald øl hos sine gamle kolleger Matz Sandman og Sigbjørn Johnsen.