Tar «fullt ansvar» for Khashoggi-drapet

Men Saudi Arabias kronprins benekter at han beordret det.

BENEKTER DRAPSORDER: Saudi-Arabias mektige kronprins, Mohammed bin Salman, benekter at han ga ordre om å drepe den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi. Foto: Mandel Ngan / Pool Photo via AP / NTB scanpix
BENEKTER DRAPSORDER: Saudi-Arabias mektige kronprins, Mohammed bin Salman, benekter at han ga ordre om å drepe den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi. Foto: Mandel Ngan / Pool Photo via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det har gått nesten ett år siden journalisten Jamal Khashoggi gikk inn i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul, i Tyrkia.

Han kom aldri ut i live, og tre uker etter ble det fastslått at journalisten hadde blitt drept inne på konsulatet.

- En tabbe

DREPT: Jamal Khashoggi. Foto: STRINGER / AFP / NTB scanpix
DREPT: Jamal Khashoggi. Foto: STRINGER / AFP / NTB scanpix Vis mer

CIA har konkludert med at Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, «sannsynligvis beordret» drapet.

Det har Saudi-Arabia på det sterkeste benektet, og søndag snakket kronprinsen ut i det kjente dokumentarprogrammet «60 minutes», skriver nyhetsbyrået AP.

- Det var en grufull forbrytelse. Jeg tar fullt ansvar som leder av i Saudi-Arabia, spesielt siden det ble begått av personer som jobbet for den saudiske regjeringen, sier bin Salman.

På spørsmål om han, som CIA hevder, beordret drapet, svarer kronprinsen:

- Absolutt ikke.

bin Salman omtaler drapet som «en tabbe».

«JEG FÅR IKKE PUSTE»: CNN har fått tak i en transkripsjon av opptaket som ble tatt i minuttene før og etter henrettelsen av journalist Jamal Khashoggis. Dette var hans siste ord. Video: CNN Vis mer

- Hvorfor ble Jamal drept?

FNs spesialrapportør for utenomrettslige likvideringer har konkludert med at drapet på Khashoggi var planlagt og utfør av saudiarabiske tjenestemenn.

Likevel benekter bin Salman på det aller sterkeste at han visste om eller beordret drapet.

- Noen mener at jeg burde vite hva de tre millioner menneskene som jobber for den saudiske regjeringen gjør daglig. Det er ikke mulig at de tre millionene sender daglige rapporter til sin leder eller til den nest høyest rangerte personen i den saudiske regjeringen, sier bin Salman.

Torsdag sa Khashoggis forlovede, Hatice Cengiz, til nyhetsbyrået AP at ansvaret for drapet «ikke begrenser seg til gjerningspersonene».

Hun ønsker at kronprinsens skal gi henne svar på følgende spørsmål:

- Hvorfor ble Jamal drept? Hvor er kroppen hans? Hva var motivet for drapet?

Regimekritiker

Khashoggi var en torn i siden for det saudiske regimet, da han jevnlig kom med krass kritikk av dem i sin spalte hos Washington Post.

Det var altså 2. oktober i fjor at Khashoggi gikk inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. Levningene hans har aldri blitt funnet, men tre uker etter at han forsvant ble det konkludert med at han ble drept og partert inne på konsulatet.

I etterkant av drapene har det blitt lekket flere videoer. En av dem viser tre menn som bære fem kofferter og to svarte bager inn i residensen til den saudiske konsulen i Istanbul.

Residensen ligger et par hundre meter unna konsulatet, og tyrkisk etterretningstjeneste mener at levningene av den drepte journalisten var i bagene.

VIDEO: I helga innrømmet Saudi-Arabia at journalist Jamal Khashoggi ble drept i deres ambassade i Istanbul. Overvåkningsbildene i denne videoen skal vise en saudiarabisk agent utkledd som som journalisten - etter at han ble drept. Video: CNN Vis mer

«Jeg får ikke puste»

Samtidig som videoen ble lekket ut kom tyrkiske journalister tilknyttet den regjeringsvennlige avisa Sabah med ei bok om drapet.

I boka «Diplomatic Atrocity: Dark Secrets of the Khashoggi Murder» skriver journalistene, som det tidligere hadde blitt meldt, at Khashoggis siste ord skal ha vært «jeg får ikke puste».

Ifølge journalistene skal etterretningsoffiser Maher Mutreb, som Khashoggi kjente fra før, og lederen for Rettsmedisinsk institutt i Saudi-Arabia, Muhammed al-Tubaigy, ha hatt en samtale i konsulatet omkring en halvtime før drapet.

- Vi skal si til han at vi skal ta dem med tilbake til Riyadh. Hvis han nekter, skal vi drepe ham her og bli kvitt liket, heter det i opptaket.

Da Khashoggi kom inn skal han ha sagt: «Jeg skal ikke til Riyadh».

Fem personer skal deretter ha gått til angrep på Khashoggi, som skal ha sagt:

«Ikke lukk munnen min. Jeg har astma. Dere kommer til å kvele meg».

Ifølge forfatterne skal rettsmedisineren Tubaigy ha stått for parteringen med en elektrisk sag og bedt de andre om å hente bager.

«Jeg vet godt hvordan jeg sager. Jeg har aldri jobbet med en varm kropp, men jeg kan klare det lett» sier han på opptaket, ifølge forfatterne.

Til sammen er fem personer mistenkt for å stå bak drapet på Khashoggi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer