Ut av tenkeboksen:

Tar gjenvalg som nestleder

Per Sandberg har bestemt seg for å være Siv Jensens nærmeste til våren 2019. Men da er det slutt.

LEDERDUOEN: Siv Jensen kan smile fornøyd etter at Per Sandberg takker ja til å fortsette som nestleder, 11 år etter at hun håndplukket ham til oppgaven. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LEDERDUOEN: Siv Jensen kan smile fornøyd etter at Per Sandberg takker ja til å fortsette som nestleder, 11 år etter at hun håndplukket ham til oppgaven. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er min siste periode som nestleder. Det er det ingen tvil om. Nå kan vi begynne å bygge opp nye nestlederkandidater. Dem er det mange av, sier Per Sandberg, som ble håndplukket av Siv Jensen som nestleder da hun overtok som partisjef etter Carl I. Hagen i 2006.

Hvis Erna vil

Sandberg hadde frist til onsdag 1. februar på å svare valgkomiteen i Frp om å forlenge nestlederoppdraget fra 11 til 13 år.

- Jeg veide for og imot. Jeg trakk meg fra stortingsnominasjonen, men så sitter jeg i regjering nå, og har ambisjoner om at regjeringen skal bli sittende. Jeg vil være med videre, hvis Erna vil ha meg med videre. Da er det også viktig å ha nestlederne i regjering, sier Per Sandberg.

Sylvi må vente

I går ble det kjent at Ketil Solvik-Olsen også fortsetter som nestleder. Partileder Siv Jensen er fornøyd.

- Per og Ketil er er to av Norges fremste politikere, de har enorm arbeidskapasitet og står på hele døgnet for å gjennomføre god Frp-politikk. Jeg er veldig glad for at de har takket ja til gjenvalg og for å ha begge med på laget videre som nestledere, sier Siv Jensen.

Avgjørelsen innebærer at potensielle nestlederkandidater som Sylvi Listhaug, Jon Georg Dale og Terje Søviknes må vente til 2019.

Etter hva Dagbladet forstår, vil ingen utfordre Sandberg og Solvik-Olsen på vårens landsmøte. Begge står sterkt i partiet.

Spår brakvalg

Per Sandberg poengterer at valgkampen vil stille store krav til Frp, men han spår et brakvalg.

- Jeg har erfaring fra begge sider som nestleder, både utenfor og innenfor regjering, og tror fortsatt at jeg har mye å gi for at vi skal komme oss opp på tjueprosenten.

- 20 prosent?

- Ja, det ligger et stort potensial der ute og venter på oss, i næringslivet, i folket. Vi har ikke knekt koden på hvordan vi skal forløse det. Det skal vi gjøre fram mot valget.

Ingen unnskyldning

Sandberg mener at Frp som parti ikke kan tillate seg å være bakpå.

- Vi kan ikke skylde på at vi er blitt litt tilbakelent fordi vi sitter i regjering. Det er ingen unnskyldning, det. Nå må vi bruke sosiale medier i mye større grad for å få fram hva vi har fått til i regjering og hva Frp står for.

Dementerte Siv

Før Per Sandberg ble utnevnt til statsråd i desember 2015, opptrådte han som en særdeles frittalende nestleder.

«Jeg er en katalysator for rørsla vår. Samtidig er jeg en pain in the ass, som står og banker på døra deres, på vegne av partiet», uttalte Sandberg til Dagbladet før Frp’s første landsmøte som regjeringsparti, våren 2014.

Året etter gikk han på talerstolen under Frp’s 1.mai-markering på Jessheim og utløste latter blant tilhørerne:

«I Dagbladet i går gikk min fantastiske partileder ut og påsto at jeg ikke er en bråkmaker. Det vil jeg dementere med en gang; det vil bli utrolig mye støy framover.»

Sju måneder seinere hentet Erna Solberg inn Per Sandberg i regjeringen.

Aldri illojal

- Da jeg var nestleder utenfor regjering, var det en kamp for å få media til å forstå at jeg hele tida snakket på vegne av Fremskrittspartiet og de vedtak vi hadde gjort på landsmøtene våre. Ingen kan påpeke at jeg var illojal mot regjeringen på noe slags punkt. Aldri, understreker Per Sandberg.

- Når vi nå skal inn i valgkamp, er det viktig å huske på mulighetsrommet på utsiden av regjeringserklæring og samarbeidsavtale. Det er en balansegang, men folk der ute må jo snakke om hva Fremskrittspartiet vil framover.

- Vi må være ærlige. Selv om vi har fått til mye i regjering, så er vi ikke i mål. Vi er ikke fornøyd, det er masse utfordringer å ta fatt på, sier Frp-nestlederen.

Overskudd til rørsla

- Er det problematisk at både Ketil Solvik-Olsen og du til høsten er nestledere uten å være på Stortinget?

- Nei, det kan jo gi noen utrolig fordeler. Da har både Ketil og jeg en erfaringsbase vi kan bruke i organisasjonen, bygge opp tillitsvalgte og folkevalgte, som gjør oss enda bedre ved neste valg. Vi får et større overskudd til å bruke på rørsla.

- Det er ikke betalt å være nestleder?

- Nei, jeg må ha jobb.

- Kan det kombineres med din uttalte drøm om oppdrag utenlands?

- Ja, det er fullt mulig. Å være nestleder er ingen kontorjobb. Hvis regjeringen går av, noe vi selvsagt ikke gjør, det er faktisk veldig liten sjanse for det, 10 prosent, kanskje, så må vi legge nye strategier for Fremskrittspartiet, sier Per Sandberg.

Alle tar gjenvalg

Tre av medlemmene i Fremskrittspartiets sentralstyre er også på valg under vårens landsmøte; Sylvi Listhaug, Robert Eriksson og Helge André Njåstad. Samtlige har takket ja til å ta gjenvalg.

- Jeg stiller meg til disposisjon for to nye år i sentralstyret, bekrefter innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Kombinerer med PR-jobb

Tidligere arbeids- og sosialminister Robert Eriksson meldte i sommer fra til nominasjonskomiteen i hjemfylket Nord-Trøndelag at han ikke var aktuell som listetopp til stortingsvalget. Eriksson jobber nå som manager i samfunnsavdelingen til PR-selskapet MSL. Han ønsker likevel ikke å kutte sine bånd til partiet han har vært medlem av siden guttedagene i Verdal.

- Jeg ønsker å bidra videre i sentralstyret der hovedmålet blir å vinne valget til høsten slik at Frp kan fortsette i regjering, sier Robert Eriksson.

Spennende reise

Helge André Njåstad, Frp’s leder i kommunalkomiteen på Stortinget, er også klar for en ny periode i sentralstyret.

- Det har vært en spennende reise i sentralstyret de årene jeg har vært med, der vi har gått fra opposisjon til regjering. Jeg synes også det er viktig at stortingsgruppa er representert i sentralstyret, sier Helge André Njåstad.

Nominasjonskomiteen i Fremskrittspartiet må levere sin endelige innstilling innen 21. april, to uker før landsmøtet på Gardermoen, 5.-7.mai.