Sør-Korea

Tar grep: Alle blir yngre

Gjør endringer i et forvirrende befolkningssystem.

RYDDER OPP: Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol har jobbet for lovendringen siden han ble president tidligere i år. Foto: REUTERS/Daewoung Kim / NTB

RYDDER OPP: Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol har jobbet for lovendringen siden han ble president tidligere i år. Foto: REUTERS/Daewoung Kim / NTB

Vis mer
Publisert

Sør-Korea har, i motsetning til de fleste land i verden, hatt et forvirrende system for å regne befolkningens alder. Fram til nå har nemlig nyfødte blitt regnet som ett år gamle.

Det vil med andre ord si at om en person er født i 2021, så regner Sør-Korea at personen er født i 2020. Bloomberg omtaler systemet som «koreansk alder».

Gjør endringer

Det er likevel ikke enkelt. I Sør-Korea blir også personer ett år eldre for første dagen i hvert år. Så hvis personen i eksempelet over opprinnelig ble født 31. desember 2021, så vil personen med det regnes som to år 1. januar 2022.

Landet forholder seg også til en annen metode. Ved kjøp av alkohol brukes primært en metode da en person regnes som null år ved fødsel, skriver BBC. Deretter blir personen ett år eldre for første dagen i hvert år.

Det er derfor kanskje ikke så rart at systemet medfører stor forvirring. Torsdag vedtok sørkoreanske myndigheter derfor å gjøre endringer i loven, som med det gjør at det lange og forvirrende systemet nå er historie.

TAR ANSVAR: En hund stopper en tyv, og et ektepar på date arresterer raner. Vis mer

Blir yngre

Loven medfører at personen som er født i 2021, nå kan gå tilbake til å ha 2021 som sitt offisielle fødselsår. Endringen i loven kommer nesten 40 år etter nabolandet Nord-Korea avskaffet systemet.

Det ser også ut til at endringen kan gjøre befolkningen i Sør-Korea fornøyde. I en meningsmåling utført av sørkoreanske myndigheter i september, svarte omtrent 80 prosent av respondentene at de ville at systemet skulle droppes, skriver Bloomberg.

- Med godkjenningen av endringen i dag, vil alle innbyggere bli et eller to år yngre, med start fra juni neste år, sier kontoret til president Yoon Suk Yeol, i en uttalelse.

Presidenten har jobbet for lovendringen siden han ble president tidligere i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer