Corona

Tar grep etter høye smittetall

Skolen går over til «plan B», bekrefter prorektor.

OSLO: Høyskolen Krisitania i Oslo sentrum. Det er høye smittetall nasjonalt og i hovedstaden. Fredag ble det registrert 649 nye smittede i Oslo. Foto: Georg Aamodt / Høyskolen Kristiania
OSLO: Høyskolen Krisitania i Oslo sentrum. Det er høye smittetall nasjonalt og i hovedstaden. Fredag ble det registrert 649 nye smittede i Oslo. Foto: Georg Aamodt / Høyskolen Kristiania Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Høyskolen Kristiania tar grep etter de høye smittetallene vi har sett den siste tiden.

Fredag var det registrert 2970 nye smittetilfeller, og dagen i forveien ble det rapportert hele 4575 tilfeller. Dette er det klart høyeste tallet så langt, men forklaringen ligger trolig i lav registrering dagen før.

Høyskolen Kristiania velger nå å gjøre om skriftlige skoleeksamener til digitale hjemmeeksamener resten av semesteret.

Det bekrefter prorektor Sander Sværi overfor Dagbladet.

- Tar dere grep på grunn av smitten?

- Ja, det er absolutt det. Vi har hele tiden jobbet tett med beredskap under pandemien, sier prorektor Sværi til Dagbladet.

Har iverksatt beredskapsplan

Høyskolen har en beredskapsgruppe som har jobbet kontinuerlig med å følge med på nye anbefalinger og regler, opplyser han.

- I forbindelse med undervisningen hadde vi beredskap, i tilfelle vi måtte over til digital undervisning denne høsten, men vi ønsket at de fleste skulle være på campus. Det har vi fått gjennomført for de fleste.

Når det kommer til eksamener, ble de aller fleste eksamener tidlig gjort om til hjemmeeksamen allerede i planen høyskolen la denne våren, forteller han.

- Studentene fikk beskjed om at de ville få hjemmeeksamen i de fleste fag. Noen få, fire prosent av antall eksamener, hadde emneansvarlige som mente det var store fordeler med skoleeksamen. Det skulle gjennomføres, med mindre det ble en alvorlig smittesituasjon. De måtte imidlertid også lage en hjemmeeksamen som kunne benyttes dersom vi skulle få en ny smittebølge i eksamensperioden.

NY VARIANT: Fagdirektør i FHI, Frode Forland, sier den nye coronavirusvarianten fra Sør-Afrika kan bli en variant av bekymring. Video: Vegard Krüger. Reporter: Johannes Fjeld. Vis mer

«Plan A» var å gjennomføre skoleeksamen, «plan B» var å utvikle alternativ til hjemmeeksamen.

- Det så lyst og lovende ut til å begynne med denne høsten. Men nå ser vi at smittetallene har vært såpass høye at vi har iverksatt beredskapsplanen, og omgjør de resterende skriftlige eksamenene i år til hjemmeeksamen, sier Sværi.

Han minner om at de har noen fagområdet med praktiske eller muntlige eksamener, hvor det er større muligheter for å gjennomføre med smitteverntiltak, som ikke berøres av dette.

- Vi følger med

Hos Universitetet i Oslo er cirka 15 prosent skoleeksamen med tilsyn, mens cirka 85 prosent er andre eksamensformer som hjemmeeksamen, semesteroppgaver og så videre.

- Vi følger med på situasjonen og er i dialog med Oslo kommune, og forholder oss til nasjonale og lokale råd og anbefalinger, sier studiedirektør Hanna Ekeli i en e-post til Dagbladet.

MYE FOLK: Over 1000 elever møtte opp på privatisteksamen i Lillestrøm onsdag morgen. Foto/video: Privat/NTB/Google Vis mer

Hun opplyser at da høstens eksamensperiode ble planlagt, tok UiO høyde for en usikker smittesituasjon og har beholdt smitteverntiltakene de har hatt under pandemien i eksamenslokalene i Silurveien.

- Blant annet at kun halvparten av plassene i salene brukes. Det vil derfor alltid være minst én meters avstand mellom kandidatene under eksamen.

Gjennomfører som planlagt

- Vi har fremdeles smitteverntiltak iverksatt på våre campuser, blant annet med håndsprit tilgjengelig og ekstra godt renhold. Munnbind er også tilgjengelig på campus, sier fungerende prorektor Silje Bringsrud Fekjær ved Oslo MET til Dagbladet.

Skolen har per i dag ikke planer om ytterligere tiltak, men de følger utviklingen nøye, og vil følge myndighetenes anbefalinger og påbud til enhver tid, forteller hun.

- Vi planlegger foreløpig å gjennomføre eksamen som planlagt, så lenge vi ikke har andre føringer fra myndighetene, sier hun og fortsetter:

- I våre eksamenslokaler i Silurveien er det minst 1,5 meter mellom eksamenspultene, håndsprit er tilgjengelig, og vi har sørget for tidlig innslipp, slik at studentene ikke trenger å stå i kø på vei inn i eksamenslokalet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer