Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Tar grep etter vaksine-hamstring

Stor etterspørsel har ført til et begrenset lager av vaksine mot lungebetennelse. Nå tar FHI grep.

I KØ: Folk har stått i kø utenfor apotek i Oslo for å kjøpe medisiner på grunn av coronavirus-utbruddet.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
I KØ: Folk har stått i kø utenfor apotek i Oslo for å kjøpe medisiner på grunn av coronavirus-utbruddet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Folkehelseinstituttet opplyser i en pressemelding at det har vært stor pågang på kjøp av pneumokokkvaksine, en vaksine mot lungebetennelse.

Coronaviruset gir en infeksjon i nedre luftveier eller i lungene, noe som kan føre til en lungebetennelse.

Leger har blant annet anbefalt denne vaksinen for astmasyke som vil beskytte seg mot coronaviruset. Vaksinen kan ikke beskytte mot viruset, men kan redusere risikoen for å få en bakteriell lungebetennelse på toppen av en infeksjon med coronavirus.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

FHI understreker at friske personer under 65 år ikke er anbefalt å ta denne vaksinen, og at vaksinedoser nå prioriteres til personer med høyest risiko for sykdom.

- Vi ber om at personer som ikke er forbeholdt vaksine har forståelse for denne prioriteringen, sier Brita Askeland Winje, seniorforsker ved Avdeling for smittevern og vaksine ved Folkehelseinstituttet.

- Beskytter ikke mot corona

I en normalsituasjon anbefaler Folkehelseinstituttet pneumokokkvaksine til eldre (65+) og grupper med immunsvikt eller kroniske sykdommer.

Det er ingen endring i anbefalingen eller målgruppene for vaksinasjon, men inntil Folkehelseinstituttet får nye leveranser prioriteres vaksine til de som har høyest risiko for alvorlig pneumokokksykdom, opplyser FHI.

- Vaksinen beskytter ikke mot coronainfeksjon, men det er nyttig å beskytte personer i spesielle risikogrupper mot pneumokokksykdom, understreker Winje.

FØRST UTE: Ved Kaiser Permanente Washington Health Research Institute har de startet en klinisk studie av en potensiell vaksine mot coronaviruset. Video: Ap Vis mer

Disse prioriteres

Prioriterte grupper, er de som har følgende sykdom:

  • hivinfeksjon/aids
  • stamcelletransplantasjon
  • anatomisk eller funksjonell miltmangel
  • cerebrospinalvæskelekkasje
  • b-cellesvikt, inkludert a- og hypogammaglobulinemi
  • hematologisk kreft (leukemi, lymfom, myelomatose)
  • organtransplantasjon

For personer med andre medisinske tilstander som gir høy og moderat risiko for pneumokokksykdom bør lege gjøre en medisinsk vurdering av om vaksinasjon kan utsettes. Et unntak er i forbindelse med operasjon av cochleaimplantat som bør prioriteres for vaksinasjon, opplyser FHI.

Hamstring

De største apotekkjedene har tidligere opplyst til Dagbladet at de den seneste tida har merket stor pågang fra personer i risikogrupper, som har fått resept på vaksinen og ønsker å kjøpe den.

Mange apotek har også gått tom for vaksinen.

Begrensningen i vaksiner får ingen konsekvenser for pneumokokkvaksinasjon i Barnevaksinasjonsprogrammet.

Hele Norges coronakart