Hetebølgen i Storbritannia

Tar grep i varmen

Storbritannia forbereder seg på sin varmeste dag noensinne. Mandag ble hundrevis av tog kansellert og en flyplass stengt.

BEKYMRET: Naomi er mor til et lite barn, og varmerekorden bekymrer henne. Video: Frank Karlsen / Reporter: Kaja Storrøsten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LONDON (Dagbladet): - Som land er vi bare ikke bygd for slikt vær, sier engelske Naomi Allsworth (26) til Dagbladet.

Da Dagbladet møter henne på historiske Trafalgar Square, midt i London, sitter hun med tærne dyppet i fontenen for å kjøle seg ned. Hun sier at hun er litt bekymret for varmen som har kommet til Storbritannia.

- Jeg har et lite barn hjemme og å holde han borte fra sola er en prioritet for meg, sier hun.

De fem siste åra har de sett varmere og varmere somre, forteller hun. De store klimaforandringene bekymrer henne.

Allsworth bor midt i London, har fylt leiligheten med vifter og har alle vinduene oppe. Det har vært en god løsning, forteller hun.

Hver dag tar hun T-banen gjennom byen til jobben sin på en systue. Mandag valgte hun å gå en time til jobb for å slippe å ta T-banen. Londonboere ble nemlig bedt om å unngå å bruke T-banene og tog, og å være hjemme om mulig. Det var også reduserte avganger begge steder, på grunn av varmen.

Allsworth mener at det er bedre i skyggen i parkene og med vannsprut fra fontenen.

- Så lenge man tar det helt rolig, går det fint åvære ute, sier hun. Men hun tror mange eldre briter vil slite i varmen.

KJØLER SEG NED: Masse turister flokket rundt fontenen på Trafalgar Square på mandag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KJØLER SEG NED: Masse turister flokket rundt fontenen på Trafalgar Square på mandag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Rekordvarmt

En hetebølge har herjet i landet den siste uka, og landets meteorologiske institutt, The Met Office, har forlenget advarselen om fare for liv og helse når temperaturene kan stige til over 40 grader i deler av landet.

Dermed har de meteorologiske myndighetene satt inn rødt farevarsel for første gang noensinne. Sykehus og ambulansetjenester har erklært svart alarm - det høyeste beredskapsnivået i landet.

Mandag var Storbritannias tredje varmeste dag noensinne, ifølge Sky News. Temperaturen nådde 38,1 grader i Suffolk.

Det er ventet at det kan bli enda varmere tirsdag og eksperter sier at det er stor sjanse for at temperaturene stiger til 41 grader, ifølge Sky News.

- Åpner alle vinduer

Ekteparet Elis Mendoza og Anthon Goenchea har sammen med sønnen Emilio (4) brukt mandagen på å gå på museer i London.

- Vi har gått fra museum til museum, drukket vann og brukt hatt. Det var aircondition på museene, så det gikk fint, sier Mendoza til Dagbladet.

Mendoza er fra Mexico og Goenchea er fra Spania. De har bodd i London de siste åra, og i dag har de besøk av familie og er turister i byen.

GODT HUMØR: Ekteparet Elis Mendoza og Anthon Goenchea har besøk av sin meksikanske fetter. Ingen av dem synes det er spesielt varmt. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
GODT HUMØR: Ekteparet Elis Mendoza og Anthon Goenchea har besøk av sin meksikanske fetter. Ingen av dem synes det er spesielt varmt. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Der jeg er fra, i Sevilla i Spania, blir det opptil 45 grader om sommeren, så dette er jeg vant til. I Sevilla lever vi om morgenen og kvelden. Midt på dagen har vi fri, sier Goenchea og forteller at det samme har de gjort mandag.

Den eneste forskjellen er at London-leiligheten deres blir fryktelig varm, i motsetning til husene i Spania, forteller han.

- I London bor vi i en gammel leilighet med store vinduer, så morgenene her har vært veldig varme. Vi løser det ved å åpne alle vinduene, trekke ned persiennene og være positive, sier han.

IKKE REIS: Hvis du blir nødt til å reise, husk å ta med deg vann, skriver de på togstasjonen på Gatwick flyplass i London.
IKKE REIS: Hvis du blir nødt til å reise, husk å ta med deg vann, skriver de på togstasjonen på Gatwick flyplass i London. Vis mer

Asfalt smeltet

Mandag meldte en militær flystasjon i landet at rullebanen hadde smeltet, ifølge Deborah Haynes, sikkerhets- og forsvarsredaktør i Sky News.

Også Luton flyplass i London opplevde problemer med rullebanen mandag. De meldte at flere flyreiser ble innstilt som følge av en feil.

- Etter dagens høye temperaturer ble det identifisert en overflatefeil på rullebanen. Ingeniører ble umiddelbart tilkalt, og reparasjonsarbeid pågår for øyeblikket for å gjenoppta driften så snart som mulig.

Mandag ble hundrevis av tog innstilt over hele landet, skriver The Guardian. Og flere steder ble det innført maksfart for togene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer