Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tar grep mot gjengene

Bydel Søndre Nordstrand i Oslo oppretter program for å hjelpe unge voksne ut av kriminalitet.

VÅPEN I OMLØP: Et Young Bloods-medlem forteller at det er våpen i fritt omløp. Denne pistolen ble vist i rettssaken mot den antatte lederen av gjengen, og ble funnet i hekken utenfor en leilighet på Furuset i 2012. Foto: Politiet
VÅPEN I OMLØP: Et Young Bloods-medlem forteller at det er våpen i fritt omløp. Denne pistolen ble vist i rettssaken mot den antatte lederen av gjengen, og ble funnet i hekken utenfor en leilighet på Furuset i 2012. Foto: Politiet Vis mer

Bydel Søndre Nordstrand i Oslo har lenge slitt med ungdomskriminalitet, og er blant annet hovedsete for den kriminelle gjengen Young Bloods.

Dagbladet har tidligere skrevet om gjeng-virkeligheten i Oslos sørligste bydel, der et Young Bloods-medlem beskriver utspekulerte smuglermetoder, rekruttering av ungdom inn i kriminelle miljøer, våpen og ammunisjon i fritt omløp og voldelige konflikter.

De siste ukene har det også vært en svært spent situasjon i deler av Oslo sør og øst, ifølge politiet, og det skal ha tilspisset seg etter at 21 år gamle Halil Kara ble skutt og drept på åpen gate på Prinsdal 10. januar i år.

Nå tar bydelen grep og starter opp det de kaller EX/IN-programmet. Et program som skal hjelpe unge voksne ut av kriminalitet eller gjengvirksomhet.

- Det kan være omfattende å bryte ut. Mange har verken inntekt eller venner utenfor kriminaliteten. Så vi vil prøve å hjelpe dem til å snu og ta en annen vei, sier Lillian Rognstad.

Hun er enhetsleder for Enhet hjelpetjenester i bydelen. Bydelen, ved Kriminalitetsforebyggende team (KFT) samarbeider med Røde Kors Nettverk UNG om prosjektet.

LEDER PROSJKETET: Lillian Rognstad leder prosjektet i bydelen. Foto: Privat
LEDER PROSJKETET: Lillian Rognstad leder prosjektet i bydelen. Foto: Privat Vis mer

Har slått alarm

Gjengveteranene Shahid Rasool (55), Mikael Ali (40) og Christian René Wold (47) er blant dem som har slått alarm og etterlyst et nasjonalt exit-program.

Foreløpig er programmet for unge voksne mellom 18 og 25 år, som har bostedsadresse i Søndre Nordstrand, og som er i gang med soning.

- Så vurderer vi fortløpende om vi skal ta inn andre, sier Rognstad.

Hun forklarer at de starter i fengsel fordi de innsatte der er skjermet fra det kriminelle miljøet de har vært i.

- Det er en mulighet for å starte på nytt når du kommer ut.

Bydelen er i kontakt med aktuelle fengsler for å informere om tilbudet og en kandidat har allerede meldt seg. Ifølge Rognstad er det dialog med flere som kan tenke seg å benytte seg av programmet.

Enhetslederen understreker at dette er et tilbud til de som ønsker det selv - det er frivillig. Den foreløpige kapasiteten vil være å følge opp 1-3 kandidater første halvår av 2020. Deretter må programmet evalueres opp mot eksisterende ressurser i bydelen.

NEDPRIORITERT: Lederen for over 1100 politijurister frykter politiets nedprioritering av organisert kriminalitet fører til framvekst av gjenger og kriminelle miljøer. Video: Stortinget Vis mer

- Høye kriminalitetstall

Så vidt hun vet, er dette det første programmet av sitt slag i Norge. Representanter for bydelen har vært i Danmark, som har jobbet mye med gjeng-bekjempelse, for å hente inspirasjon til hvordan dette kan gjennomføres.

- Vi har tenkt en god stund at bydel Søndre Nordstrand har behov for dette. Vi har høye tall på kriminalitet blant unge og så behovet for en styrket innsats på det forebyggende mot kriminalitet og rus.

Programmet skal bestå av et fast opplegg, men skal også skreddersys til hver person. Tidsperspektivet tilpasses også hver enkelt.

- Vi må tilpasse behovet til hver enkelt. Må man jobbe mot familie, må man flytte, trenger man hjelp til å skaffe seg nye ferdigheter? Det kan være omfattende og et løp kan fort vare opp til et år.

Ifølge Rognstad består programmet av flere samtaler med den innsatte, både motivasjonssamtaler og oppfølging.

- Det blir samtaler som omhandler livet. Det kan være psykisk helse, bosted, familie eller sikkerhet. For å nevne noe. Så må vi forebygge tilbakefall og være tålmodige. Det er lov å komme tilbake selv om du går på en smell, sier hun.

ETTERLENGTET: Lokalpolitiker Sarah Gaulin sier at programmet er etterlengtet. Her går hun (t.h.) natteravn på Prinsdal sammen med Hans Christian Haga og Ragnhild Fjellstad. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ETTERLENGTET: Lokalpolitiker Sarah Gaulin sier at programmet er etterlengtet. Her går hun (t.h.) natteravn på Prinsdal sammen med Hans Christian Haga og Ragnhild Fjellstad. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Etterlengtet

Sarah Gaulin (Ap) er lokalpolitiker i bydel Søndre Nordstrand. Hun er bosatt på Prinsdal og er blant dem som har kjempet for å få på plass et exit-program.

- Dette er kjempebra. Vi har hatt dette på programmet og som en del av samarbeidsavtalen med partiene. Jeg er overrasket over at det kom på plass så fort, men er glad for det. Dette har vært etterlengtet veldig lenge.

Hun påpeker også at dette er det første programmet i Norge i dag som ikke bare omhandler rehabilitering, men som bidrar til å virkelig hjelpe de tyngste kriminelle, gjengangerne, ut.

- Jeg håper at dette kan hjelpe ungdommer ut i et utdanningsløp eller i arbeid. Mange sier at det ikke er så lett å komme seg ut av kriminaliteten, så dette er en virkelig god nyhet.

- Hvor viktig er dette i kjølvannet av drapet på Prindal og gjengkriminaliten?

- Jeg tror dette kan forebygge, men også bidra til å vise at ingen vil være i dette miljøet. De som en gang var tunge kriminelle, er ikke stolt av fortiden sin. Ingen blir gamle i dette miljøet. Jeg håper at dette kan få folk til å velge en bedre framtid.

- Veldig viktig

Politiinspektør Rune Swahn i felles enhet for forebygging i Oslo-politiet understreker at et slikt program er veldig viktig.

- Exit-programmer er god kriminalitetsforebygging. Det er en viktig del av en helhetlig kriminalitetsbekjempelse. Forebygging handler både om å forhindre at kriminalitet blir begått første gang og å hindre gjentakelse. Gode veier ut er derfor god forebygging. Det er derfor all grunn til å skryte av Oslo kommune og bydelen som har realisert et program – og som har et kvalitativt godt tilbud, sier han.

Han forteller at Oslo politidistrikt har vært involvert i planleggingen og det faglige innholdet, men understreker at det er kommunen selv som har mandat og anledning til å følge opp enkeltindivider over tid.

- Det arbeidet krever kontinuitet og utholdenhet, sier han.

Får ros

Byrådsleder Raymond Johansen er også veldig glad for at et slikt prosjekt er på plass i Søndre Nordstrand.

- Det å klare å bryte ut av en kriminell løpebane er vanskelig, men veldig viktig for den enkelte og for samfunnet. Jeg håper derfor at slike prosjekter skal gjøre det litt lettere å komme seg ut av kriminelle miljøer. Vi kan bruke erfaringene med dette prosjektet, og erfaringer fra europeiske byer, andre steder i Oslo som også har kriminalitetsutfordringer, sier han.

Frp-politiker Aina Stenersen i Oslo, som leder helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre, roser initiativet. Hun hadde egentlig varslet at hun ville fremme forslag om det samme i bystyret.

- Det er nøyaktig dette jeg jobbet for å få opprettet, så dette er et gledelig lokalt initiativ av bydel Søndre Nordstrand, i samarbeid med Oslo Røde Kors Nettverk Ung. Dette trenger Oslo, sier Stenersen.

Hun sier hun vil invitere aktørene i prosjektet til helse- og sosialutvalget eteter en viss periode for å dele kunnskap og erfaringer, og for å se på muligheten til å utvide prosjektet til andre bydeler.

- Så kan vi se om man etterhvert kan starte opp tilsvarende i Grorud eller Gamle Oslo, sier Stenersen.