Tar grep mot ukjent sykdom

Leder for ny teknologi Stig Tollefsen ved CEPI forteller om arbeidet med å utvikle vaksiner mot alle betacoronavirus, som anses som de mest truende virusene for menneskeheten.

VAKSINEUTVIKLING: CEPI vil bidra til arbeidet med å utvikle vaksiner mot alle betacoronavirus. Foto: NEXU Science Communication / Reuters / NTB
VAKSINEUTVIKLING: CEPI vil bidra til arbeidet med å utvikle vaksiner mot alle betacoronavirus. Foto: NEXU Science Communication / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 108 000 +366
innlagt221 +12
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+685.5K
døde 3 020 000 +8.6K
Se mer

Leder for ny teknologi Stig Tollefsen ved Koalisjonen for forebygging av epidemier og pandemier (CEPI) forteller til Dagbladet at det ikke er usannsynlig at man i framtida kan oppleve en sykdom som er like smittsom som covid-19 og like dødelig som SARS eller MERS.

Onsdag opplyste CEPI at de planlegger å investere inntil 200 millioner dollar i utvikling av vaksiner med bred beskyttelse mot SARS-CoV-2, som er mest kjent som coronaviruset, og betacoronavirus.

- Det mer langsiktige perspektivet er knyttet til utvikling av vaksiner som beskytter mot alle betacoronavirus siden disse er de mest truende virusene for menneskeheten. Se for deg en sykdom med smittsomheten til covid-19 og dødeligheten til SARS eller MERS, sier Tollefsen til Dagbladet og fortsetter:

- Forskere bruker mye tid på å designe og planlegge slike vaksiner, og på å forsøke å finne virusets akilleshæl, som man kan angripe ved å iverksette en immunrespons hos mennesker, som bygger beskyttelse mot sykdom.

GARDEMOEN: - Det er en nødvendig karantene man er nødt til å ta, sier reisende May Kristin Knutsen. Video: Christian Roth Christensen. Vis mer

- Ikke usannsynlig

Folkehelseinstituttet opplyser at coronavirusfamilien omfatter mange ulike virus som vanligvis gir luftveisinfeksjon. Mange coronavirus gir bare forkjølelse, mens andre kan gi mer alvorlig sykdom og i noen tilfeller forårsake dødsfall. Total dødelighet under SARS-epidemien i 2003 var på 9,6 prosent, ifølge FHI.

- Hvor sannsynlig er det at vi kan oppleve en sykdom som er like smittsom som covid-19 og like dødelig som SARS og MERS?

- Det er i hvert fall ikke usannsynlig at det kan skje. Dette er nok ikke siste gang at et virus overføres fra dyr til mennesker, og det er viktig å arbeide videre for å få på plass den verktøykassa med forskjellige vaksineteknologier vi trenger, og for å bedre forstå hvilke deler av vaksinene som er viktig å utvikle for å kunne gi en immunrespons hos mottaker som gir beskyttelse mot virusinfeksjon, sier Tollefsen.

EKSTAORDINÆRT: Immunolog Antony Fauci gikk igjennom data om vaksineringen mot coronaviruset, og kommenterte det han omtalte var «ekstaordinære» resultater. Video: AP / NTB Vis mer

Ny teknologi

Tollefsen forteller at man nå vil bruke en del tid på ny tilgjengelig teknologi, som for eksempel maskinlæring eller kunstig intelligens.

- Det blir mer en akademisk øvelse å utvikle slike vaksiner ettersom man først må gjøre noen kvalifiserte gjetninger om hvilke virus det er som kommer neste gang, og så lage forskningsmodeller med disse for å teste om den planlagte vaksinen vil kunne virke, sier Tollefsen og fortsetter:

- Siden det foreløpig ikke er utbrudd av disse virusene vil vi ikke ennå få testet effektiviteten til vaksinene i stor skala i den virkelig verden for å forstå hvordan den virker.

«RÅNEDAGEN»: Bø i Telemark kan bli det «nye» Strømstad. Det er ikke alle like fornøyde med. Video: Christian Roth Christensen. Reportere: Stian Drake / Marie Røssland Vis mer

Nye varianter

På kort sikt vil CEPI bidra til å utvikling av nye coronavaksiner. Dette særlig på grunn av forekomsten av de nye virusvariantene som regnes som bekymringsfulle.

- Det så litt mørkt ut da det begynte å komme meldinger om nye bekymringsfulle varianter i desember, men nå ser det veldig mye lysere ut igjen, sier Tollefsen.

De eksisterende vaksinene ser ut til å ha god effekt også mot den britiske og den sørafrikanske virusvarianten, men det er fortsatt knyttet en del spørsmål til vaksinenes effekt mot den brasilianske varianten.

- Videre vil man kanskje lage multivalente vaksiner som gir en bredere immunrespons mot flere varianter av viruset, eller produsere boostervaksiner som inneholder nye antigener.

HAR EFFEKT: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kommer med to viktige nyheter om utviklingen i pandemien. Reporter: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer

Boostervaksine

Tollefsen opplyser at en såkalt boostervaksine, også kalt oppfriskningsvaksiner, ser ut til å kunne prøves ut allerede til sommeren eller høsten. Dette er justerte coronavaksiner som skal gi bedre effekt mot nye virusvarianter.

- Covid-19 har vært vanskelig for verdens befolkning, men det har ført til et stort steg for vaksineforskningen. Jeg husker blant annet at ekspertene i CEPIs rådgivende vitenskapskomité for to år siden ble spurt om hvilke vaksineteknologier de trodde at man burde satse på, og at de var lunkne til RNA-teknologien, som vi nå ser at flere coronavaksiner er bygget på.

Både Pfizer- og Moderna-vaksinene bygger på mRNA-teknologi. Disse vaksinene har vist seg å være opptil 95 prosent effektive mot alvorlig covid-19-sykdom, og opptil 90 prosent effektive mot covid-19-smitte. Pfizer har nylig opplyst at deres coronavaksine er svært effektiv også etter seks måneder.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 061 742 (19.8%)i Norge har fått dose nr 1
300 783 (5.60%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer