Amsterdam

Tar grep mot uønsket turisme

Byrådet i Amsterdam tar nye grep for å hindre uønsket atferd og store ansamlinger av turister, når byen nå åpner opp etter pandemien.

AMSTERDAM: Byrådet i den nederlandske hovedstaden ønsker ikke at alle turistene skal komme tilbake etter pandemien. Foto: Michael Kooren / Reuters / NTB
AMSTERDAM: Byrådet i den nederlandske hovedstaden ønsker ikke at alle turistene skal komme tilbake etter pandemien. Foto: Michael Kooren / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens store deler av Europa står med åpne armer for å ta imot fullvaksinerte turister, så snart vaksinasjonsgraden og smittetrykket er på et tilfredsstillende nivå, tar Amsterdam flere grep for å unngå å returnere til normalen før covid-19.

I en uttalelse skriver byrådet at det innføres tiltak for å håndtere folkemengdene i sentrum og begrense plagene det medfører.

- Vi ønsker ikke å gå tilbake til plagene og de store menneskemengdene vi så før pandemien i Red Light District og andre underholdningsområder, heter det i uttalelsen.

- Vi vil at besøkende skal behandle innbyggerne og arven med respekt.

Stenger Red Light District

Den nederlandske hovedstaden har i flere år slitt med å håndtere den voldsomme veksten i antall besøkende, og tatt flere grep for å hindre det de omtaler som uønsket turisme.

For to år siden vedtok byrådet blant annet at det skulle innføres en ny skatt på turister, som innebar en ekstra avgift for hotellgjester på tre euro per natt, i tillegg til den opprinnelige turistskatten på sju prosent på hotellregninger.

I februar i år ble det også bestemt at utstillingsvinduene i prostitusjonskvartalet Red Light District skal stenges ned, og erstattes av et «erotisk senter» utenfor sentrum.

RED LIGHT DISTRICT: Utstillingsvinduene i prostitusjonskvartalet skal stenges ned. Sexarbeiderne vil få tilbud om å flytte sin virksomhet til et «erotisk senter» utenfor bykjernen. Foto: Robin Utrecht / Shutterstock / NTB
RED LIGHT DISTRICT: Utstillingsvinduene i prostitusjonskvartalet skal stenges ned. Sexarbeiderne vil få tilbud om å flytte sin virksomhet til et «erotisk senter» utenfor bykjernen. Foto: Robin Utrecht / Shutterstock / NTB Vis mer

Ifølge byrådet kommer turister fra landene rundt ofte til byen med bil, og noen sover i bilen sin uten å betale for parkering. Blant tiltakene som nå iverksettes er økt kontroll av parkerte biler, der disse vil bøtelegges på stedet.

Det rasles også med midlertidige forbud mot besittelse av alkohol, lystgass og lydutstyr i enkelte områder, samt begrensninger i alkoholsalg.

HARDT BUDSKAP: Intentanende forbipasserende tror de får med seg et danseshow med prostituerte aktører, men får seg et sjokk når musikken stopper. Vis mer

Vil forby turister å besøke «coffee shops»

I over ti år har myndighetene med jevne mellomrom foreslått å innføre et forbud mot at utlendinger besøker såkalte «coffee shops», der man kan kjøpe marihuana.

Seinest i januar fremmet ordfører Femke Halsema et forslag om krav til framvising av nederlandsk pass for å komme inn på kaféene. Hun viste blant annet til en undersøkelse utført av byrådets statistikkavdeling O&S, som viste at en tredel av respondentene svarte at de ville besøke byen sjeldnere ved et eventuelt forbud. 11 prosent svarte at de ikke ville slutte å besøke byen.

Kritikerne mener ifølge Dutch News at et forbud bare vil føre til at salget flytter seg ut på gata, og lede til mer kriminalitet og problemer.

Ordføreren har forespeilet at detaljene skal ferdigstilles i løpet av året, og ta for seg hvordan de kan håndtere gatesalg. Byrådet er ifølge avisa delt i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer