Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tar grep om Høyesterett

Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil se på lønn, arbeidsvilkår og søkeprosess for å sikre rekruttering.

: LEGGE TIL RETTE: Justisminister Anders Anundsen lover å se på situasjonen for Høyesterett der ingen har søkt på en ledig dommerstilling. - Jeg vil arbeide for å legge forholdene til rette for at det skal bli flere som søker seg til nasjonens viktigste dommerembeter, sier Anundsen. Foto: Endre Vellene
: LEGGE TIL RETTE: Justisminister Anders Anundsen lover å se på situasjonen for Høyesterett der ingen har søkt på en ledig dommerstilling. - Jeg vil arbeide for å legge forholdene til rette for at det skal bli flere som søker seg til nasjonens viktigste dommerembeter, sier Anundsen. Foto: Endre Vellene Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterett sliter med rekrutteringen, og forsøkte i fjor uten hell å fylle et ledig dommerembete. Problemet beskrives som «uvirkelig» og «en gåte».

Ingen søker Hårek Elvenes (H) fra Stortingets justiskomité er blant dem som er bekymret over at det ved flere tilfeller har vært få eller ingen søkere ved utlysning av ledige dommerembeter i Høyesterett.

- Det er ingen holdbar situasjon at man må konstituere dommere midlertidig til Høyesterett, som tidligere har vært et attraktivt og prestisjefylt embete. Det er betenkelig, sier han til NTB.

Vil legge til rette Elvenes sendte derfor et skriftlig spørsmål til justisminister Anundsen hvor han ba statsråden om å redegjøre for hvordan han vil bidra til å sikre rekrutteringen til Høyesterett.

Onsdag forelå svaret fra Anundsen. Han peker på at det i første rekke er Høyesterett selv, innstillingsrådet for dommere og Domstolsadministrasjonen som må komme med tiltak for å øke søkermassen til Høyesterett.

«Jeg vil arbeide for å legge forholdene til rette for at det skal bli flere som søker seg til nasjonens viktigste dommerembeter», skriver Anundsen i sitt svar.

Økonomiske rammevilkår «Det er i den sammenheng naturlig at en ser både på de økonomiske rammevilkårene for dommere i Høyesterett, som ligger til Stortinget, og på forhold rundt søkeprosessen, samt arbeidsvilkårene i Høyesterett», fortsetter Frp-statsråden.

I dag tjener en høyesterettsdommer vel 1,5 millioner kroner i året.

Kvinner og lønn Høyesterettsjustitiarius Tore Schei har antydet at et ensidig fokus på ønsket om å få inn flere kvinner i Høyesterett, kan ha vært en årsak til søkersvikt. I dag er 7 av 20 høyesterettsdommere kvinner.

Schei er også kritisk til at pensjonsordningen er endret, slik at det er blitt mindre økonomisk lønnsomt å bli dommer i Høyesterett, ifølge nettstedet E24.

Skremmer søkere Et annet moment som har vært oppe i diskusjonen, er at navnene på søkerne blir offentliggjort. Det kan skremme bort søkere som ikke ønsker sitt kandidatur kjent.

Høyres Hårek Elvenes sier det er positivt at Anundsen er villig til å gå inn i problemstillingen og se på både lønn, arbeidsvilkår og selve søknadsprosessen.

Justispolitikeren synes det er vanskelig å ha en bestemt oppfatning av hva som er årsaken til problemet. Han tror imidlertid verken overdrevent kvinnefokus eller offentliggjøring av søkerlister kan forklare søkersvikten.

Vil følge opp Elvenes varsler at han vil følge opp saken allerede i et møte med Riksadvokaten torsdag. Der vil han be om innspill til hvordan rekrutteringsproblemet kan løses.

Justispolitikeren vil også diskutere saken i møter med Domstolsadministrasjonen, Høyesterett, Riksadvokatembetet og Dommerforeningen. (NTB)

Hele Norges coronakart