Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har opprettet et pasientpanel. Det avslører hun til Dagbladet.
- Vi har en satsing på - og et mål om mer direkte medvirkning i arbeidet vårt. Derfor har vi også for første gang opprettet et nasjonalt pasientpanel som har faste møtepunkter med Helse- og omsorgsdepartementet, sier Kjerkol til Dagbladet.
Panelet består av ni personer i ulik alder og med ulike helseutfordringer eller sykdommer, i tillegg til ulike erfaringer med helsetjenestene.
Noe kan løses raskt
Målet med panelet er å forbedre medvirkningen pasienter har i departementets arbeid, forklarer Kjerkol.

Reagerer: - Forferdelig hjerteskjærende
- Det er viktig å dra brukerperspektivet inn i nasjonale prosesser, for man kommer ikke unna at vi i departementene sitter langt unna tjenestene. Derfor kan det være lurt å få innspill direkte fra pasienter, sier hun til Dagbladet.
Mens mange endringer krever et omfattende arbeid i departementet, kan det være mindre endringer som kan løses raskt, påpeker Kjerkol.
- Det kan kanskje være noe i hverdagen til en kroniker som lett kan løses dersom man hører om denne utfordringen direkte fra en med pasienterfaring.
Erfaring «fra gulvet»
Ifølge helseministeren har man allerede Kontaktforum i departementet, som består av ulike pasientorganisasjoner. Det nyopprettede pasientpanelet blir dermed en forsterking av kontakten mellom brukerne og Helse - og omsorgsdepartementet.

Presses til nytt veivalg
Bidraget fra pasientpanelet vil være viktig i arbeidet med nasjonal helse- og samhandlingsplan, som skal legges fram i høst.
Selv om representantene er foreslått av organisasjonene i kontaktforum, representerer de seg selv og kan bruke egne erfaringer, understreker Kjerkol.
- Vi har allerede hatt et møte, og det var veldig nyttig og fint. Målet er å ha tre møter til før meldingen legges fram, men det gjøres i stor grad etter deres ønske. Dersom de har innspill i perioder mellom møtene, vil vi selvsagt være tilgjengelige for det.
Solveig Rostøl Bakken er en av de ni som har takket ja til å sitte i panelet.
- Det er viktig for meg at vår kompetanse og erfaring fra oss som er «på gulvet» har betydning, sier hun til Dagbladet og fortsetter:
- For å få til endringer må du snakke til dem som har makt, myndighet og muligheter, og gi innspill som kan komme videre. Det er meningsfullt.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!