Tar grep: Oppretter pasientpanel

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) vil styrke medvirkningen pasienter har på Helsedepartementets arbeid. - Vi kommer ikke unna at vi sitter langt unna tjenestene, sier hun til Dagbladet.

VIL BEDRE MEDVIRKNINGEN: Helse - og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) oppretter pasientpanel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL BEDRE MEDVIRKNINGEN: Helse - og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) oppretter pasientpanel. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har opprettet et pasientpanel. Det avslører hun til Dagbladet.

- Vi har en satsing på - og et mål om mer direkte medvirkning i arbeidet vårt. Derfor har vi også for første gang opprettet et nasjonalt pasientpanel som har faste møtepunkter med Helse- og omsorgsdepartementet, sier Kjerkol til Dagbladet.

Panelet består av ni personer i ulik alder og med ulike helseutfordringer eller sykdommer, i tillegg til ulike erfaringer med helsetjenestene.

Noe kan løses raskt

Målet med panelet er å forbedre medvirkningen pasienter har i departementets arbeid, forklarer Kjerkol.

- Det er viktig å dra brukerperspektivet inn i nasjonale prosesser, for man kommer ikke unna at vi i departementene sitter langt unna tjenestene. Derfor kan det være lurt å få innspill direkte fra pasienter, sier hun til Dagbladet.

Mens mange endringer krever et omfattende arbeid i departementet, kan det være mindre endringer som kan løses raskt, påpeker Kjerkol.

- Det kan kanskje være noe i hverdagen til en kroniker som lett kan løses dersom man hører om denne utfordringen direkte fra en med pasienterfaring.

Erfaring «fra gulvet»

Ifølge helseministeren har man allerede Kontaktforum i departementet, som består av ulike pasientorganisasjoner. Det nyopprettede pasientpanelet blir dermed en forsterking av kontakten mellom brukerne og Helse - og omsorgsdepartementet.

Bidraget fra pasientpanelet vil være viktig i arbeidet med nasjonal helse- og samhandlingsplan, som skal legges fram i høst.

Selv om representantene er foreslått av organisasjonene i kontaktforum, representerer de seg selv og kan bruke egne erfaringer, understreker Kjerkol.

- Vi har allerede hatt et møte, og det var veldig nyttig og fint. Målet er å ha tre møter til før meldingen legges fram, men det gjøres i stor grad etter deres ønske. Dersom de har innspill i perioder mellom møtene, vil vi selvsagt være tilgjengelige for det.

Solveig Rostøl Bakken er en av de ni som har takket ja til å sitte i panelet.

- Det er viktig for meg at vår kompetanse og erfaring fra oss som er «på gulvet» har betydning, sier hun til Dagbladet og fortsetter:

- For å få til endringer må du snakke til dem som har makt, myndighet og muligheter, og gi innspill som kan komme videre. Det er meningsfullt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer