Tar grep ved
norsk turistperle

En ny hjertestarter er på vei til Preikestolen, etter at en turist omkom der i august.

OMKOM: I sommer døde en turist av hjertestans ved Preikestolen. Nå iverksettes det tiltak. Foto: Norsk Folkehjelp
OMKOM: I sommer døde en turist av hjertestans ved Preikestolen. Nå iverksettes det tiltak. Foto: Norsk Folkehjelp Vis mer
Publisert

Hvert år får en til to personer hjertestans på tur til Preikestolen i Rogaland.

Det meldte Aftenbladet etter at en turist døde av hjertestans omtrent 300 meter fra nødbua på stedet. Hendelsen skjedde den 23. august.

En hjertestarter ble tidligere fjerna fra bua. Det skjedde etter en vurdering om at det er bedre å ha det hos mannskapene til Norsk Folkehjelp på stien.

Nå varsler avisa om endringer, og at en ny hjertestarter skal monteres på stedet.

Har opplevd hærverk

Hjertestarteren skal kunne brukes av alle og blir stående utendørs.

- Den vil stå i et skap som har varmeelement slik at den kan brukes hele året, og kan disponeres av alle som går tur til Preikestolen, sier Arne Alsvik fra Norsk Folkehjelp til Dagbladet.

En konfrontasjonsvideo mellom Tiktok-stjerna Jorden Tually og eieren av en campingplass i Lofoten har gått viralt. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: Jorden Tually Vis mer

Norsk Folkehjelp har tidligere opplevd at det har blitt gjort hærverk på hjertestartere plassert på offentlige steder. Enkelte har også blitt stjålet. Alsvik tror imidlertid ikke at dette blir et stort problem ved Preikestolen.

- Hvis du tar ned apparatet fra veggen vil det gå et SMS-varsel. Da kan både vi og nødsentralen undersøke årsaken, forklarer han.

Vil bidra

Den lokale bedriften Norsk Spennbetong sponser Norsk Folkehjelp med den nye hjertestarteren. De vil bidra til at folk ikke dør av hjertestans på tur til eller fra Preikestolen, slik som skjedde i august.

- Vi har anledning til å hjelpe, og vil vise at vi setter pris på den fantastiske jobben Norsk Folkehjelp gjør, sier driftssjef Bård Hansen til Dagbladet.

Apparatet skal være på plass innen et par uker.

- Når vi får plassert en hjertestarter i terrenget blir den mer tilgjengelig for folk, sier Hansen.

POPULÆRT: Tusenvis av turister besøker den populære destinasjonen hvert år. Foto: Marianne Løvland / NTB
POPULÆRT: Tusenvis av turister besøker den populære destinasjonen hvert år. Foto: Marianne Løvland / NTB Vis mer

Mulig besøksrekord i vente

Ifølge Aftenbladet har 337 000 turister gått til Preikestolen i år. Besøkstallene begynner å nærme seg rekorden på 349 000 besøkende i løpet av et år.

Selv om det går mot kaldere tider er det fremdeles mange turister på besøk, og Helge Kjellevold fra Stiftelsen Preikestolen tror at rekorden vil bli slått.

- Vi tror det blir mer folk på vinterstid også. Norsk Folkehjelp styrer dette med hjertestarter og beredskapsutstyr. Hvis det er ting de vil gjøre, skal vi sørge for de får det de trenger av hjelp av oss, sier han til avisa.

Ambulanse Strand skal være i dialog med frivillige, stiftelsen og legevakta for å kartlegge risiko og mulige løsninger.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer