Tar grep

Etter flere fall, tar president Joe Bidens stab trappegrep, ifølge NBC News.

USAs president Joe Biden var litt uheldig på vei opp trappa til sitt Air Force One etter besøket i Polen. Video: Reuters Vis mer
Publisert

80 år gamle Joe Biden er USAs eldste president noensinne, og helt siden valgkampen i 2020 har hans alder og helsetilstand vært tema. Etter gjentatte fall, har debatten virkelig fått fart på seg om hvorvidt 80-åringen er egnet som president.

Samtidig har han allerede annonsert at han stiller til gjenvalg i 2024.

I midten av juli falt presidenten på vei opp trappa til privatflyet Air Force One - og det er langt fra første gang. Dette skjer bare uker etter at han falt over en sandsekk på avslutningen til Air Force Academy.

I tillegg har han i flere tilfeller byttet om på ord. Blant annet ble «Irak» til «Ukraina» og «Rolling Fork» i Mississippi til «Rolling Stone».

«Ikke bra»

Nå melder NBC News og andre amerikanske medier at Bidens stab tar grep for å dempe aldersdiskusjonen.

- Det demokratiske partiet må respondere på folks bekymring om alderen hans. Antall tekstmeldinger jeg fikk etter at presidenten falt ... Altså, telefonen eksploderte. Folk var helt «Oi, dette er ikke bra», sier en anonym demokrat til avisa.

SKALLER: Her går det galt for USA´s president Joe Biden på vei ut av helikopteret. Reporter: Emma Dalen. Video: AP / Twitter Vis mer

Ifølge NBC News har Biden gått over til å bruke en kortere trapp - på 14 steg i stedet for 26 - opp Air Force One. De siste sju ukene skal presidenten ha brukt den kortere trappa 84 prosent av gangene - 31 av 37 ganger han har gått om bord eller gått av flyet.

Den kortere trappa stoppet ham imidlertid ikke fra å falle 13. juli.

Det hvite hus har ikke bekreftet at trappebyttet skyldes gjentatte fall, men har kommentert at det blant annet handlet om vær, flyplass og pressebilder.

NBC News melder at andre grep som er tatt, er notatkort og større tekst på teleprompter.

- En superkraft

I februar uttalte Joe Bidens lege at han er i god form og at han utfører sine plikter som han skal.

Filmprodusent Jeffrey Katzenberg, som er rådgiver for Bidens valgkamp, har uttalt til Reuters at Biden er full av energi og effektiv, og at republikanernes angrep på alderens hans vil slå tilbake.

- Bidens alder er hans superkraft. Jeg tror folk prøver å tegne et bilde av alderen som noe negativt, og de kommer til å feile fordi alderen hans er kunnskap, erfaring og som han selv har sagt, hans visdom, sier Katzenberg.

SPRÅKBLEMME: Det går skikkelig galt for president Joe Biden under en minnesmarkering for Holocaust. Video: AP. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Biden kommer til å være 86 år når den neste presidentperioden utløper. Selv har han uttalt at alderen har gjort ham klok og at han vet mer enn de fleste.

- Jeg har fått helsikes mye kunnskap og vet mer enn det store flertallet av folk, sa Biden i et intervju med MSNBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer