ASYLBARN:

Tar håndrøntgen av unge asylsøkere. Nå saksøkes staten for omstridt test

62 afghanere sitter på Trandum, og frykter at de blir sendt til Afghanistan. Noen mener sjøl de er mindreårige, men alderstester viser noe annet.

USIKRE ALDERSTESTER: En rekke afghanere er nå anholdt på Trandum, og frykter at de blir sendt til Afghanistan. Flere av afghanerne mener at de er mindreårige, mens omdiskuterte alderstester har kommet med motsatt konklusjon. Nå vil advokat Jostein Løken ha vurderte alderstestingen i retten. Bildet er fra Hvalstad transittmottak i Asker, hvor enslige mindreårige asylsøkere blir plassert. Foto: Scanpix
USIKRE ALDERSTESTER: En rekke afghanere er nå anholdt på Trandum, og frykter at de blir sendt til Afghanistan. Flere av afghanerne mener at de er mindreårige, mens omdiskuterte alderstester har kommet med motsatt konklusjon. Nå vil advokat Jostein Løken ha vurderte alderstestingen i retten. Bildet er fra Hvalstad transittmottak i Asker, hvor enslige mindreårige asylsøkere blir plassert. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Natt til tirsdag i forrige uke ble 73 afghanere pågrepet i en storstilt politiaksjon over hele Norge. Personene fikk beskjed om at de hadde fått endelig avslag på sine asylsøknader, og 62 av disse er nå på Trandum, i påvente av utsendelse.

Mange av afghanerne sier de er under 18 år, men omdiskuterte alderstester viser noe annet. Både Legeforeningen, Redd Barna, NOAS og Folkehelseinstituttet mener dagens alderstesting av mindreårige er for usikre og ikke tilstrekkelig vitenskaplig basert.

Ifølge Aftenposten tas det i dag røntgen av håndroten til alle asylsøkere som sier de er mellom 15 og 18 år. I tillegg tas det tannundersøkelser.

Prøvde å begå selvmord

- Når alle disse er kritiske til undersøkelsene og roper varsko, er det grunn til å prøve testene rettslig. Jeg har derfor blitt bedt om å saksøke den norske stat for bruk av disse testene, sier advokat Jostein Løken i Advokatfirmaet Elden.

Løken var i går på Trandum sammen med en afghaner. Han er ifølge seg sjøl 17 år og er dypt fortvilet. Han skar seg sjøl med kniv da han ble anholdt i forrige uke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer