ASYLBARN:

Tar håndrøntgen av unge asylsøkere. Nå saksøkes staten for omstridt test

62 afghanere sitter på Trandum, og frykter at de blir sendt til Afghanistan. Noen mener sjøl de er mindreårige, men alderstester viser noe annet.

USIKRE ALDERSTESTER: En rekke afghanere er nå anholdt på Trandum, og frykter at de blir sendt til Afghanistan. Flere av afghanerne mener at de er mindreårige, mens omdiskuterte alderstester har kommet med motsatt konklusjon. Nå vil advokat Jostein Løken ha vurderte alderstestingen i retten. Bildet er fra Hvalstad transittmottak i Asker, hvor enslige mindreårige asylsøkere blir plassert. Foto: Scanpix
USIKRE ALDERSTESTER: En rekke afghanere er nå anholdt på Trandum, og frykter at de blir sendt til Afghanistan. Flere av afghanerne mener at de er mindreårige, mens omdiskuterte alderstester har kommet med motsatt konklusjon. Nå vil advokat Jostein Løken ha vurderte alderstestingen i retten. Bildet er fra Hvalstad transittmottak i Asker, hvor enslige mindreårige asylsøkere blir plassert. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til tirsdag i forrige uke ble 73 afghanere pågrepet i en storstilt politiaksjon over hele Norge. Personene fikk beskjed om at de hadde fått endelig avslag på sine asylsøknader, og 62 av disse er nå på Trandum, i påvente av utsendelse.

Mange av afghanerne sier de er under 18 år, men omdiskuterte alderstester viser noe annet. Både Legeforeningen, Redd Barna, NOAS og Folkehelseinstituttet mener dagens alderstesting av mindreårige er for usikre og ikke tilstrekkelig vitenskaplig basert.

Ifølge Aftenposten tas det i dag røntgen av håndroten til alle asylsøkere som sier de er mellom 15 og 18 år. I tillegg tas det tannundersøkelser.

Prøvde å begå selvmord

- Når alle disse er kritiske til undersøkelsene og roper varsko, er det grunn til å prøve testene rettslig. Jeg har derfor blitt bedt om å saksøke den norske stat for bruk av disse testene, sier advokat Jostein Løken i Advokatfirmaet Elden.

Løken var i går på Trandum sammen med en afghaner. Han er ifølge seg sjøl 17 år og er dypt fortvilet. Han skar seg sjøl med kniv da han ble anholdt i forrige uke.

- Både verger, skole og andre pålitelige kilder mener at han er mindreårig, sier Løken.

SAKSØKER STATEN: Advokat Jostein Løken i Advokatfirmaet Elden vil nå få vurdert alderstestene som brukes for å bestemme om asylsøkere er mindreårige, eller over 18 år. Foto: Moment Studio
SAKSØKER STATEN: Advokat Jostein Løken i Advokatfirmaet Elden vil nå få vurdert alderstestene som brukes for å bestemme om asylsøkere er mindreårige, eller over 18 år. Foto: Moment Studio Vis mer

- Tømmes for barn

Han fortsetter:

- Hele mottak tømmes. Dette gjelder også for barn som skal bli sendt til Kabul. Felles for veldig mange av dem, er at de mener de er mindreårige. Vergene forteller også at flere av afghanerne er blitt anslått å være mindreårige av skoler og UDI-ansatte i asylintervjuet. Men så viste de omdiskuterte alderstestene noe annet, og folk blir sendt til Kabul, sier Løken.

Han viser til at en rekke av afghanerne på Trandum heller ikke har vært i hjemlandet på lenge. Flere av dem har vært flyktninger i Iran.

- Mange av dem har vokst opp i Iran og verger og andre frykter nå for hvordan de skal klare seg i Afghanistan. Andre som har blitt sendt dit i det siste har det fryktelig, sier Løken.

- Ingen kvalitetskontroll

Advokat Joar Berg Henjum representerer flere av afghanerne som nå sitter på Trandum. Også han er svært kritisk til alderstestene.

- Foreløpig har jeg sendt inn anke over fengslingen for en av afghanerne, hvor jeg angriper den såkalte medisinske alderstestingen. Generelt ser det ut som om disse undersøkelsen tillegges alt for stor vekt i forhold til andre bevis, sier han og fortsetter:

- Sentrale medisinske fagmiljøer er svært kritiske til testene og bruken av dem. Nå avgjør disse omdiskuterte testene menneskers framtid. Dokumentasjonen som fremlegges er mangelfull, og det finnes ingen kvalitetskontroll, sier Henjum.

UDI: Må være svært ustabilt

På et generelt grunnlag kan UDI svare følgende om disse sakene:

- UDI foretar alltid en individuell vurdering av beskyttelsesbehovet til alle søkere. Dersom søkerne ikke har et individuelt beskyttelsesbehov skal vi vurdere sikkerhetssituasjonen der de kommer fra. Det skal foreligge en svært ustabil sikkerhetssituasjon for å nå opp til den terskelen den norske utlendingsloven setter for å innvilge beskyttelse. Per i dag er det bare noen få nærmere avgrensede områder i hele Afghanistan vi oppfatter at det foreligger en slik situasjon. UDI bruker kilder fra blant annet Landinfo og EASO i disse vurderingene. For afghanske menn vil det derfor i hovedsak være avhengig av at de kan vise til forhold utover den generelle sikkerhetssituasjonen, sier Tonje Barbro Sommerset, enhetsleder i Asylavdelingen i UDI.