- Tar høyde for at min mobiltelefon er overvåket

Spionutstyr plassert flere steder i Oslo.

OPPRØRT:  «IMSI-catchere» er ulovlig mobilovervåkingsutstyr som registrerer mobiltelefoner innenfor en viss radius, med mindre telefonsamtalen er kryptert. Slike baser skal det være opprettet like utenfor Stortinget. Det opprører tidligere arbeidsminister Anniken Huitfeldt. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet.
OPPRØRT: «IMSI-catchere» er ulovlig mobilovervåkingsutstyr som registrerer mobiltelefoner innenfor en viss radius, med mindre telefonsamtalen er kryptert. Slike baser skal det være opprettet like utenfor Stortinget. Det opprører tidligere arbeidsminister Anniken Huitfeldt. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Aftenposten kunne i går kveld avsløre at statsministerens kontor, Forsvarsdepartementet, Stortinget og regjeringskvartalet overvåkes av såkalte «IMSI-catchere».

«IMSI-catchere» er ulovlig mobilovervåkingsutstyr som registrerer mobiltelefoner innenfor en viss radius, med mindre telefonsamtalen er kryptert. Slike baser skal det være opprettet like utenfor Stortinget. Det opprører tidligere arbeidsminister Anniken Huitfeldt.

- Dette er en sak det er grunn til å ta alvorlig. Jeg ser at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) starter egne undersøkelser, og jeg vil avvente mer informasjon fra Justisministeren i den konkrete saken, sier Anniken Huitfeldt (Ap) til Dagbladet.

- Vil øke Hvem som eier basestasjonene, er ikke kjent. Huitfeldt forteller at hun har fått beskjed av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om at ulovlig avlytting vil øke.

- PST har i siste trusselvurdering advart om spionasje mot politikere og embetsfolk, og at mulighetene for avansert avlytting trolig vil fortsette å øke. Den utvidelse utenriks- og forsvarskomiteen har avlyttingsfrie møterom hvor vi har graderte drøftinger med utenriksministeren, forsvarsministeren og utenriksministeren om viktige sikkerhetsspørsmål, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer