<strong>ALVOR:</strong> Statssekretær Libe Rieber-Mohn i Arbeids- og inkluderingsdepartementet mener departementet har tatt Amal Aden på dypeste alvor.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .
ALVOR: Statssekretær Libe Rieber-Mohn i Arbeids- og inkluderingsdepartementet mener departementet har tatt Amal Aden på dypeste alvor. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX . Vis mer

- Tar HRS-påstander alvorlig

Statssekretær Libe Rieber-Mohn (Ap) har bedt Integrerings- og mangfoldsdirektoratet om å vurdere påstandene fra Amal Aden om Human Rights Service.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den 1. juli i år anmeldte den norsk-somaliske forfatteren Amal Aden (pseudonym) sin tidligere arbeidsgiver, Human Rights Service (HRS) for ulovlig overvåkning, krenkende påstander og brudd på arbeidsmiljøloven. HRS får statsstøtte, og søndag sa Aden til Dagbladet at hun følte at hun ikke ble tatt på alvor av arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) og hans statssekretær Rieber-Mohn.

—Jeg opplever at vi i departementet har tatt Amal Aden på dypeste alvor. Både da hun kom med boka, men også når hun har kommet med påstandene rettet mot Human Rights Service (HRS), sier statssekretær Libe Rieber-Mohn til Dagbladet.

Hun forteller at Aden fikk møte henne og ekspedisjonssjefen i departementet for å framlegge påstandene samme dag som hun ringte og fortalte om påstandene.

—Flere samtaler
—Selv om Dag Terje Andersen ikke var med, handler jeg på vegne av statsråden. Både om påstandene og prosessen videre. Departementet hadde videre flere samtaler med henne, fordi hun ønsket å framlegge dokumentasjon, sier Rieber-Mohn.

DAGBLADET SØNDAG 26. JULI:Amal Aden fortalte at hun var skuffet over regjeringens behandling, særlig fra Libe Rieber-Mohn (Ap).
DAGBLADET SØNDAG 26. JULI:Amal Aden fortalte at hun var skuffet over regjeringens behandling, særlig fra Libe Rieber-Mohn (Ap). Vis mer

Statssekretæren forteller at dokumentene ble sendt videre til Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, som forvalter tilskuddsordningene til landsdekkende frivillige organisasjoner som HRS.

— Jeg kan forstå at Aden er utålmodig, men det er viktig å følge prosedyrer når det framkommer alvorlige påstander Det er viktig å gå gjennom påstandene på en ordentlig måte i en rettsstat, der begge parter får komme til ordet. Bare fordi det kommer påstander og kritikk rundt frivillige organisasjoner, kan man ikke umiddelbart frata dem tilskuddet, sier Rieber-Mohn.

FØLG SAKEN

• Siden forfatter Amal Aden sto fram i Klassekampen 13. juni,
med kritikk av Human Rights Service (HRS), har Dagbladet skrevet om arbeidsmetodene til stiftelsen.
• Norsk-somaliske Aden kritiserer HRS, som hun jobbet for fra november 2008 til midten av februar i år.
• Aden hevder informasjonsleder Hege Storhaug og daglig leder Rita Karlsen har presset henne, tatt skjulte lydopptak av henne og spredd rykter om henne. Aden har sendt et brev om saken til Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Hun har også
levert en anmeldelse til politiet.
• HRS har innrømmet å ha tatt opp ett møte og to telefonsamtaler med Aden. For ikke lenge siden innrømte Hege Storhaug to nye skjulte opptak av kvinner organisasjonen har samarbeidet med overfor Dagbladet.
• Søndag 26. juli skrev Dagbladet om politiets henleggelse av saken og Adens skuffelse over dette og departementet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer