Tar i mot flere irak-flyktninger enn Europa og USA til sammen

Norge og resten av verden må bære mer av byrden, sier den svenske migrasjonsministeren til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet.no):- Sverige har tradisjonelt stått for en solidarisk tradisjon, hvor vi har ønsket å beskytte de menneskene som trenger det. Nå er det på tide at resten av Europa og USA også kjenner sitt ansvar, sier migrasjonsminister Tobias Billström til Dagbladet.no.

Han mener at den store flyktningstrømmen til Sverige er en stor belastning for den svenske velferdsstaten.

Fler land må hjelpe

- I lys av at vi står ovenfor den største flyktningskrisen i Midtøsten siden 1948, har vi lenge ønsket at flere land skal engasjerer seg i dette spørsmålet, sier Billstrøm, som blant annet ønsker et bedre samarbeid i EU.

- Vi har tatt i mot flere flyktninger fra Irak enn resten av Europa og USA til sammen. Det er klart at denne situasjon ikke kan fortsette. Hvis USA hadde tatt i mot like mange flyktninger som oss, ville det utgjort over en halv millioner mennesker hvis man ser i forhold til folketallet, sier Billstrøm. 

I begynnelsen av 2007, da tallet på irakiske flyktninger og internt fordrevne nærmet seg fire millioner, ble det kjent at USA bare hadde bosatt 466 irakiske flyktninger siden invasjonen av Irak i 2003.

Nordens største asyland

Sverige tar imot et flertall av Nordens asylsøkere. Omlag 63 prosent av alle asylsøkere som er kommet til de nordiske landene de siste årene, kommer til Sverige, ifølge tall fra Nordisk Råd. I 2006 mottok Sverige 24.320 asylsøknader, en økning på 39 prosent fra året før.

<b>FLYKTNINGSKATSTROFE</b>:- Vi står ovenfor den største flyktningskrisen i Midtøsten siden 1948, sier den svenske migrasjonsminister Tobias Billström til Dagbladet.no. Foto: SCANPIX
FLYKTNINGSKATSTROFE:- Vi står ovenfor den største flyktningskrisen i Midtøsten siden 1948, sier den svenske migrasjonsminister Tobias Billström til Dagbladet.no. Foto: SCANPIX Vis mer

- De prognosene vi har fått viser at vi kommer til å oppleve en enda større økning i år og neste år, sier Billstrøm.

Under første kvartal i 2007 søkte 17.646 personer asyl i Sverige. Det betyr at det over 3.000 personer har søkt asyl i måneden.

- Norge må ta ansvar

Til sammenligning har Norge opplevd en reduksjon i antall asylsøkere i

samme perioden. I 2006 søkte 5.300 personer om asyl i Norge, 100 færre enn året før. 1.002 var fra Irak.

Bilstrøm mener at det har vært en manglende vilje til å forstå hvor alvorlig flyktningskrisen i Irak er.


- Mener du Norge bør ta et større ansvar i dette spørsmålet?


- Ja. Vi har lenge ment at stater i verden må bli bedre til å stille opp, og at de bør øke samarbeidet med UNHCR, sier Billstrøm.

For viljen til å gi irakere asyl varierer sterkt fra land til land, viser UNHCRs statistikk. Landene som har vært blant USAs nærmeste allierte i krigen i Irak, som Storbritannia og Danmark, er blant de mest restriktive.

I Storbritannia fikk 88 prosent av de irakiske asylsøkerne avslag i 2006, mens danske myndigheter avslo hele 97 prosent av søknadene. Dette står i skarp kontrast til Sverige, der fire av fem asylsøkere fra Irak fikk innvilget beskyttelse.

9.000 irakere

I alt søkte nesten 9.000 irakere om asyl i Sverige i 2006, en firedobling i forhold til året før. I Danmark var tallet på irakiske asylsøkere bare drøyt 500. Det viktigste er likevel, ifølge Billstrøm, og bedre sikkerhetssituasjonen i Irak.

- Flere tusentall ingeniører, arkitekter og byråkrater som trengs i Irak,kommer til Sverige. Derfor jobber vi nå hardt for å få avtaler med den irakiske regjeringen om å sende hjem flere av flyktningene, sier Billstrøm.

HALV MILLION FLYKTNINGER:- Vi har tatt i mot flere flyktninger fra Irak enn resten av Europa og USA til sammen. Det er klart at denne situasjon ikke kan fortsette. Hvis USA hadde tatt i mot like mange flyktninger som oss, ville det utgjort over en halv millioner mennesker hvis man ser i forhold til folketallet, sier Tobias Billstrøm til Dagbladet.no.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer