Tar igjen - med renter

STAVANGER (Dagbladet): Arbeiderne i verkstedsindustrien knytter nevene mot bankene. Jern og metall-klubber over hele landet vil nå gå til aksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant annet vurderer de å henge ut bankene som har høyest utlånsrente.

- Dette finner vi oss rett og slett ikke i. Bankene har kjempeoverskudd, rentenivået er på vei nedover og krona styrker seg. Men utlånsrentene skal opp. Bankene skor seg på situasjonen, sier Oddvar Hølland.

Han er klubbformann ved Kværner Oil & Gas, Egersund, og har nesten 500 verkstedsarbeidere bak seg. I likhet med andre klubber har de allerede besluttet å aksjonere mot bankene. Det er bare et spørsmål om hvor sterke virkemidler som skal tas i bruk.

Legger press

- Det kan bli aksjoner på torget og i banklokalene. En annen mulighet er at vi utarbeider et lokalt rentebarometer og oppfordrer alle medlemmer om å skifte til den billigste banken, sier Hølland.

Han nøler heller ikke med å true Vår bank og forsikring med å flytte klubbkassa til en annen bank.

- Mange klubber har pengene sine hos Vår. Jeg oppfordrer alle sammen til å legge press på banken til å sette ned rentene. Vi vil heller ha dårligere avkastning på klubbinnskuddene enn høy utlånsrente for våre medlemmer, sier Hølland.

Rammes hardt

Mange av de ansatte ved Kværner-verftet i Egersund er unge og nyetablerte. De rammes hardt av renteøkningen.

- Hele lønnstillegget går med til å dekke økte renteutgifter. Det er viktig at vi tør å krangle med banken, sier en kampklar truckfører Arne Leidland.