Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tar ikke avstand fra gatekampene

Palestinavenner mener Siv Jensen har sin del av ansvaret.

HARDE KAMPER: Fellesutvalget for Palestina tar ikke avstand fra gatekampene.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
HARDE KAMPER: Fellesutvalget for Palestina tar ikke avstand fra gatekampene. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olaf Svorstøl, leder for Fellesutvalget for Palestina, sier til Dagbladet at Siv Jensen har sin del av ansvaret for at demonstrasjonen utenfor Stortinget utartet seg.

- Vi setter oss ikke til dommere over dem som velger å aksjonere på en annen måte. Siv Jensens provokasjoner utløste en reell forbannelse. Vi skiller ikke mellom uverdige og verdige demonstranter, sier han.

- Pro-israelske provokatører
Han forteller om bekjente i Høyre og Venstre som er rystet over politiets opptreden overfor aksjonistene.

- Jeg har fått flere rapporter fra folk som var sjokkert over overdreven voldsbruk fra politiets side. En annen side som aldri kommer fram er hvilken rolle pro-israelske provokatører har når det gjelder å skape bråk i Oslo, sier Svorstøl.

Han understreker at organisasjonen fremmer fredelige midler og ikke vold.
- Vi har i alle år jobbet for solidaritet med palestinerne med fredelige virkemidler og vi tar avstand fra voldshandlinger rettet mot tilfeldige mennesker. For oss er det viktig at alle har rett til å ytre seg, sier Svorstøl.

- Unge er frustrerte
Thomas Nilsen og Mass Soldal Lund i Palestinakomiteen forteller at organisasjonen valgte å holde seg unna aksjonen mot Siv Jensen.

Palestinavennene tar avstand fra voldelige handlinger, men mener situasjonen torsdag var absurd.

- På samme dag som Siv Jensen sto på talerstolen for å støtte Israels bombing av Gaza blir drepte barn gravd ut av ruinene. Mens resten av det internasjonale samfunnet arbeider for en våpenhvile, velger altså partilederen for et av Norges største partier å gå på talerstolen for å forsvare drapene på sivile i et av verdens tettest befolkede områder, sier de.

Ungdoms leder Mari Eifring oppfordrer til fredlige demonstrasjoner.

- Nå er det bare bråket som har fått fokus i mediene, og folk begynner å forbinde støtten til Gaza med gatekamper. Mange unge mennesker får utløp for frustrasjonen sin, og det må vi ta på alvor. De er ikke bare pøbel som er ute etter bråk, sier RU-lederen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!