Tar ikke kritikk for sikkerheten

ROSKILDE (Dagbladet): To døgn etter at åtte ungdommer ble klemt i hjel foran scenen på Roskilde, er festivalsjef Leif Skov fortsatt ikke villig til å ta kritikk for sikkerhetsopplegget på festivalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette var et hendelig uhell, en tilfeldighet, sier Skov etter Vest-Europas verste konserttragedie noensinne.

Til Dagbladet i går fortalte Rannveig Nesse (18), Espen Thorbjørnsen (19) og Cato Olaisen (22) fra Askøy utenfor Bergen hvordan kaoset rådet under hele Pearl Jams konsert natt til lørdag. Allerede fra starten av konserten følte de seg fanget i en dødsfelle mellom jernbøyler, likegyldige medpublikummere og scenekant. Selv ikke det at Rannveig brast i gråt og hylte i 20 minutter, førte til at de fikk hjelp av vaktmannskapene.

- Nei, det var ikke kaos. Verken vakter eller sikkerhet sviktet. Vi er blant de beste i Europa på sikkerhet, svarer Skov.

Frivillige vakter

- Dere bruker lokale frivillige som vakter. Er det en tabbe i forhold til å bruke profesjonelle vaktmannskaper?

- Nei, ikke etter mitt syn.

- Men hvorfor stoppet ikke vaktene konserten før etter tre kvarter når mange publikummere var redde for sine egne liv allerede etter to sanger?

- Jeg føler ikke at den tida det tok før konserten ble stoppet, har noe med betalt eller ikke-betalt vakthold å gjøre.

- Men tida det tok før dere fikk stoppet konserten, har med menneskeliv å gjøre.

- Vi har gjort mye for sikkerheten. Hvis vi kan gjøre mer, gjør vi det, svarer en unnvikende Skov.

- Er det en kalkulert risiko når dere lar dem som står helt foran scenen, skvises og åpenbart ha det vond, med en tankegang om at «det har gått bra før, så det går nok bra igjen»?

- Publikum har ikke noe press på seg til å gå foran scenen. Vi legger til rette for at folk kan stå langt bak ved å bruke storskjermer og satse på bra lyd også bakover, sier Skov.

Men under den fatale Pearl Jam-konserten natt til lørdag opplevde mange lyden som lav. Den delen av PA-anlegget som sto lengst bak på Roskilde-sletta, hadde liten eller ingen lyd. Dermed presset tusenvis av fans på for å komme tett inn mot scenen der lyden var normalt høy.

Søndag formiddag, 36 timer etter at de åtte mistet livet, hadde ikke Skov hørt om denne mulige årsaken. Men han lovet å kikke på den.

Kan ikke lastes

Skov avviser at festivalen kan lastes for noe som helst etter at årets festival krevde åtte menneskeliv.

- Det var en ulykke som vi ikke kunne forhindre, noe som skjedde. Folk falt over ende og kom seg ikke opp igjen. Men vi føler ikke at vi har gjort noe spesielt galt, uttaler Skov.

Han avviser også at jernbøylene som deler av folkemassen ble skviset mot på Pearl Jam-konserten, har vært en årsak.

- Politiet har gått god for bøylene etter ulykkeskonserten, sier han.

Skov ville at Oasis og Pet Shop Boys - band med liknende masseappell som Pearl Jam - skulle gå opp på ulykkesscenen lørdag kveld, vel et døgn etter at tragedien fant sted. Og det uten at årsaken til ulykken var klarlagt.

Burde fått hjelp

Oasis' turnémanager Maggie Mouzakipis uttaler følgende:

- Hadde en liknende ulykke funnet sted i England, ville scena blitt stengt umiddelbart. Man kan bare ikke tillate seg å fortsette. Roskilde-festivalen burde få utenlandsk eksperthjelp, fastslår hun.

Skov er ikke spesielt lydhør.

- Sikkerheten vår er bra nok. Vi er i Champions League på det området, legger han til.

Så hvordan kunne det skje?

- Noen falt.

«Tar dere ansvaret?» ble Skov spurt under pressekonferansen søndag.

- Det er litt vanskelig å svare på det. Vi må innse at ulykken har skjedd. Og vi har et ansvar på den måten at disse unge menneskene ikke hadde vært drept hvis vi ikke hadde laget festival. Men ansvar i forhold til juridiske termer, så vet jeg ikke...

- Et moralsk ansvar?

- Tja, hva kan jeg si, jo, vi har nok et moralsk ansvar, svarer Skov etter mye om og men.

Han sier til Dagbladet at han ikke vurderer sin stilling etter årets Roskilde-festival.