- Tar ikke på meg usynlighetsdrakta

NØTTERØY (Dagbladet): - Dommerne får avgjøre om det er Atle eller jeg som er skurken. Jeg skal i alle fall ikke ta på meg noen usynlighetsdrakt i retten! Jeg har ingenting å skjule, sier utpressingsoffer Thor Christensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjemme på Nøtterøy forbereder han seg på et maratonløp i retten. I ei uke skal han forklare seg om alle detaljer i den store utpressingssaken.

- Dette med usynlighetsdrakta kommer vel opp igjen. Jeg har aldri sagt at jeg har en slik drakt, men kanskje fleipet litt i festlig selskap. Det ble full oppstandelse da påstandene om usynlighetsdrakta kom fram i forrige rettsrunde. Det forstår jeg godt - selv ler jeg av det hele, sier Christensen.

Forsøkene på å tegne et bilde av rederen som litt «sprø» og fantasifull, har hittil ikke lyktes. Han har en sannsynlig forklaring på det hele:

- Fulgte med

- I et par av trusselbrevene kom det fram at utpresserne fulgte med på alle mine bevegelser og at de holdt seg i skjul. Det trodde jeg faktisk på - uten at det var snakk om usynlighetsdrakter. Det var påfallende at jeg fikk telefoner om utpressing hvis vi var på hytta eller på en annen tur, sier Christensen.

Denne uka har Atle Hamre hatt banen for seg selv i Agder lagmannsrett. Samtidig som travkusken har blitt kjørt knallhardt av aktoratet, har han forsøkt å legge skylda for utpressingsdramaet som varte i seks år, over på Thor Christensen selv.

I Sandefjord byrett ble Hamre dømt til fem års fengsel for utpressing av eksrederen for over 29 millioner kroner i kontanter og gjeldsbrev. Hamre hevder nå at det er han som har vært utnyttet og blitt et offer i saken.

Thor Christensen vil slå tilbake i retten denne uka. Men han tar beskyldningene fra Hamre med stor ro.

- Atle var en grei og fin person. Jeg hadde ikke noen grunn til å mistenke ham. - Jeg trodde det var en mafia som sto bak og at Atle bare hjalp meg. Jeg hørte jo selv at han bannet og skreik i telefonen og skjelte ut utpresserne, sier Christensen.

I løpet av seks år betalte han ut over 15 millioner i kontanter til utpresserne. Hamre var mellommann.

- Det kan kanskje virke rart at jeg ikke gikk til politiet. Men jeg var livredd. Truslene om vold, bortføring og lemlestelse tok vi på alvor. Det kom også trusler overfor barna. Jeg var redd for Atle Hamres sikkerhet også og ba ham være forsiktig.

Anmeldelsen om utpressing ble ferdig skrevet på Larvik politistasjon den 19. mars 1999.

Løgn

Christensen forteller om dramatiske historier fortalt av Atle Hamre: hemmelig møte med utpressere, avkappet finger på Norgesglass, skyting og hærverk på Hamres bil.

- Lyver

- Bare tull, her lyver Atle Hamre så det suser.

Etter dommen i Sandefjord byrett i 1999 har livet begynt å bli normalt igjen.

I sommer vant han VM i seiling i USA.

Han er forberedtfull storm i retten i neste uke.

SYNLIG: Utpressingsoffer Thor Christensen er høyst synlig. I neste uke skal han forklare seg i Agder lagmannsrett - der tiltalte Atle Hamre har beskyldt eksrederen for å være skurken i milliondramaet.