Tar ikke selvkritikk for å ha gitt drapsdømt permisjon

Fengselsleder ved Berg fengsel mener alle regler ble fulgt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fengselsleder ved Berg fengsel Kay Henning Sudland mener alle regler ble fulgt da drapsdømte Minh Quang Pham fikk innvilget permisjon.

– Permisjonen ble innvilget på ordinære permisjonsvilkår og var innenfor regelverket. Det har ikke vært noe som har talt for at vi burde holdt ham tilbake fra permisjon, sier Sudland til NTB.

I 1998 ble Minh Quang Pham (34) dømt til 21 års fengsel for drapet på 18 år gamle Tom Halvorsen. For trekvart år siden ble han overført til Berg fengsel fra Ila landsfengsel i Bærum.

Har hatt flere permisjoner

– Han har hatt ordinære permisjoner de siste par årene, sier Phams forsvarer, advokat John Christian Elden til NTB.

– Han kommer fra et strengere fengselsregime på Ila, men ble etter en skjønnsmessig vurdering flyttet over til oss som et ledd i en progresjonsrettet strafferegistrering. Her er det lavere sikkerhetsnivå, sier Sudland.

Lørdag ettermiddag ble Pham pågrepet av politiet i Larvik. I bagasjerommet på bilen hadde han liket av 31 år gamle Mohamed Ahssain, som har vært savnet siden fredag. Pham er nå siktet for forsettlig drap.

– Gjorde ikke feil

– Gjorde dere en feilvurdering da dere valgte å innvilge permisjon?

– Selvfølgelig er det lett å tenke at vedkommende aldri burde vært ute. Men det var ingenting som tilsa at dette ikke skulle gå bra, mener Sudland.

Han opplyser at Pham også tidligere har vært ute på permisjon, men at det har vært få ganger. Han har ikke tidligere brutt permisjonsvilkårene, ifølge Sudland.

Var ute onsdag

– Har han vært ute også tidligere i uka?

– Det er godt mulig, men det har jeg ikke oversikten over, sier Sudland.

Ifølge politiet hadde Pham studiepermisjon onsdag i forrige uke. I den forbindelse etterlyser de vitner som kan ha sett 34-åringens mørk grønne BMW i Tønsberg-området. På fredag ettermiddag gikk han ut i ny permisjon som skulle vært avsluttet søndag. Da leide han en sølvfarget Volvo og satte kursen mot Sandnes. Under returen på lørdag ble han pågrepet med liket i bagasjen.

Sudland sier han vil gå gjennom rutinene på innvilgelse av permisjoner i fengselet.

– Vi gjør alltid en vurdering og oppsummering i etterkant, sier Sudland.

(NTB)