Tar ikke sjansen på å bombe ned Mannen med vann

Godstogene kan kjøre igjen. Men ingen får flytte hjem.

 FÅR IKKE FLYTTE HJEM:  Jernbanen får lov å kjøre godstog, men de evakuerte får ikke flytte hjem igjen i området under Mannen. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet.
FÅR IKKE FLYTTE HJEM: Jernbanen får lov å kjøre godstog, men de evakuerte får ikke flytte hjem igjen i området under Mannen. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Godstrafikken på Raumabanen kan settes i gang igjen umiddelbart forbi det rastruede området under fjellet Mannen, opplyser politimester Arnstein Nilsen i Nordmøre og Romsdal politidistrikt til Åndalsnes Avis.

Selv om Sivilforsvarets vaktmannskaper nå blir trukket tilbake, vil det fortsatt være forbudt for folk å ferdes eller oppholde seg i området.

Det betyr at de 11 beboerne som ble evakuert fra sine hjem 22. oktober, ikke kan flytte hjem ennå.

Persontrafikk med tog blir heller ikke tillatt.

Alle etater som jobber med sikkerhetstiltak under ett av landets mest rasutsatte fjell, kom sammen på rådhuset i Rauma kommune i dag.

Ikke vannbombing
På grunn av manglende erfaring med et så stort prosjekt fra andre stedet på kloden, vil ikke NVE sette i gang med såkalt vannbombing av sprekkene i Mannen for å forsere at de løse fjellmassene blir «sprengt» ut.

Her kan du lese NVE-vurderingen av vannbombing.

Siden radarovervåkingen av Mannen startet 4. oktober i år, har fjellet flyttet seg mellom 26 og 31 centimeter.

Nå er utglidningen om lag to milliimeter i døgnet.

Et massivt ras vil kunne berøre om lag 20 personer i tillegg til de 11 som er evakuert, dersom steinmassene demmer opp elva i bunnen av dalen.

Kan hente eiendeler
- Slik situasjonen er nå, ser det ut til at det vil ta en stund før de evakuerte kan flytte hjem. De kan gå inn korte turer for å hente ting de eventuelt trenger fra eiendommene. Men da må de varsle politiet for registrering, sier ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune til NTB.

Hustad forteller at de aller fleste evakuerte leier enten hus eller leiligheter mens de venter på tillatelse til å flytte tilbake til sine egne hjem.

- Det er funnet gode løsninger.