Corona

Tar ikke vaksinen - droppet av venner

Da danske Ellie Noelle Steiness (29) valgte å ikke ta coronavaksinen, sluttet venner å invitere henne i bursdag og på besøk.

TRIST: - Jeg ble trist og sint, sier danske Steiness om reaksjonene hun fikk da hun valgte å ikke ta vaksinen. Foto: Privat
TRIST: - Jeg ble trist og sint, sier danske Steiness om reaksjonene hun fikk da hun valgte å ikke ta vaksinen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

- Jeg er sunn, frisk og kan tåle å få corona. Jeg har faktisk hatt corona og jeg hadde ingen symptomer da jeg var syk, så jeg har immunitet, sier Ellie Noelle Steiness (29) til Dagbladet.

Hun har valgt å ikke vaksinere seg.

29-åringen forteller at hun først ville vente med å ta vaksinen, fordi hun var gravid da den kom.

- Jeg visste at jeg ikke ville ta vaksinen med barn i magen, det føltes for risikofylt. Så begynte jeg å lese om vaksinen, fant ut at den er ny og at vi ikke vet hvilke bivirkninger og konsekvenser den vil gi oss. Da ble jeg redd og bestemte meg for å ikke ta den.

Det var danske B.T. som omtalte saken først.

Mann og barn ikke vaksinert

Steiness er selvstendig næringsdrivende som yoga- og meditasjonscoach og bor i Solrød, en togtur utenfor København, i Danmark.

Hun er gift og har to små barn, som heller ikke er vaksinerte.

- Ifølge eksperter smitter man mindre ved å ta vaksinen. Føler du ikke på et ansvar for å ikke smitte andre?

- Nei, hvis jeg blir syk så blir jeg hjemme. Så jeg føler ikke noe ekstra ansvar. Blir man syk, så skal man bli hjemme og passe på seg selv.

Foto: privat
Foto: privat Vis mer

Droppet av venner

Det er stor splittelse mellom vaksinerte og uvaksinerte, mener Steiness. Hun forteller at hun har opplevd å bli droppet av venner fordi splittelsen skaper et gap - uansett om man er glad i hverandre eller ikke.

- Jeg har en venninne jeg ikke ser lenger fordi hun synes det er forferdelig at jeg ikke har tatt vaksinen. Hun ville ikke ha meg hjemme hos seg, sier hun.

Steiness har også opplevd å bli av-invitert til en bursdag, forteller hun. Plutselig var invitasjonen på Facebook borte:

- De hadde fjernet meg og mannen min fra et arrangement fordi vi var uvaksinerte.

Det har gjort henne både sint og trist.

- Jeg har følt at jeg måtte opplyse mennesker om deres valg. Jeg mener at man bare skal ta imot vaksinen hvis man er utsatt og veldig redd for å bli smittet.

USIKKERT: Espen Rostrup Nakstad om forventninger til coronasituasjonen i 2022. Vis mer

- Din kropp og ditt ansvar

Men 29-åringen har også opplevd at folk rundt henne har angret på at de har tatt vaksinen, hevder hun.

- Jeg opplever at folk bare tar vaksinen fordi de blir fortalt det og ikke tar egne valg. Men man skal huske at det er din kropp og ditt ansvar. De fleste som tar vaksinen har ikke undersøkt hva de tar. Så kommer de tilbake til meg og spør meg om hvordan det er mulig at jeg ikke kan ha tatt den.

- Forskning på vaksinen viser at den ikke er farlig?

- Det er mange bivirkninger registrert i Danmark nå.

- Men det er ingen dødelige bivirkninger registrert?

- Det vet vi ikke ennå. Jeg vil ikke sprøyte noe inn i kroppen min, når jeg ikke er redd for å få coronaviruset.

EKKELT: Under en pressekonferanse i Australia, fikk den lokale helseministeren uventet besøk på talerstolen. Video: AP / Newsflare Vis mer

Beskytter mot alvorlig sykdom

Norge har nådd en vaksinedekning på 92 prosent som har tatt minst én dose. Men ifølge ferske tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) er det fremdeles 339 000 nordmenn som ikke har tatt en eneste vaksinedose.

Så langt har over 1,5 millioner nordmenn fått en tredje dose. Dette er ikke nok for å få kontroll på den ventede bølgen av omikron-smitte, mener FHI.

- Vaksinasjon beskytter mot alvorlig sykdom, det er det viktige, har FHI-overlege Preben Aavitsland slått fast overfor Dagbladet.

Han pekte på at vaksinasjon også beskytter mot å bli smittet og også å smitte videre, men ikke i like stor grad.

- Gode erfaringer

Han viste også til at vaksinene som vi benytter i Norge, har vært gitt til flere hundre millioner mennesker.

- Erfaringene er veldig gode. Det er noen av de mest brukte legemidlene i historien. Man kan få vondt i armen og føle seg uvel en dags tid. Dette dør man ikke av, men coronasykdommen kan man dø av, sa han.

Aavitsland tror det kan være ulike grunner til at folk velger ikke å ta vaksinen.

- Noen er redde for bivirkninger. Noen er bare imot vaksiner. Noen somler bare. Noen bor i utlandet. Noen få, trolig under 10 000, har en sykdom som gjør at de ikke kan vaksineres. Noen har gjennomgått covid-19 og føler de er godt nok beskyttet, forklarer han.

Bivirkninger

Etter at over 9,2 millioner doser er satt, har Legemiddelverket mottatt 45 153  meldinger om mistenkte bivirkninger. Det skriver de i sin siste bivirkningsrapport.

Av disse er 24 369 meldinger behandlet. 4 203 er klassifisert som alvorlige og  20 166  er klassifisert som lite alvorlige.

De fleste bivirkningsmeldinger etter vaksinasjon mot covid-19, uavhengig av vaksinetype, gjelder forbigående bivirkninger som hodepine, utmattelse, uvelhetsfølelse, feber, kvalme og smerter i kroppen, ifølge Legemiddelverket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer