Tar ikke vanlig fødselspermisjon

Kronprins Haakon vil forholde seg til Grunnlovens bestemmelser og ivareta sine forpliktelser som regent - også den første tida etter at kronprinsparets barn er født.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi må selvsagt ta forbehold om uventede situasjoner, men så sant forholdene ligger til rette for det, vil kronprinsregenten lede statsråd også i denne perioden, opplyser hoffsjef Lars Petter Forberg til NTB.

Kronprinsesse Mette-Marit har termin den 22. januar, som er en torsdag. Hvis statsråd, som er fredag, skulle falle sammen med den kongelige fødselen, kan møtet etter det NTB erfarer rett og slett utsettes.

Bortsett fra å lede statsråd, vil kronprinsregentens program legges opp slik at han kan tilbringe så mye tid som mulig sammen med mor og barn den første tiden etter fødselen.

Ikke uvanlig

Om situasjonen mot formodning skulle bli slik at statsråd likevel må holdes av Regjeringen, er det i tilfelle slett ikke uvanlig. Siden kronprins Haakon ble myndig og hans far ble konge i 1991 har det vært holdt statsråd uten kongelig deltakelse hele 28 ganger, viser en oversikt NTB har innhentet fra Statsministerens kontor.

I perioden 1991 til 1999 skjedde dette fra én til seks ganger per år. I de fleste tilfellene fordi kongen og kronprinsen har vært på ferie eller har oppholdt seg utenlands.

Disse statsrådene holdes gjerne ved innledningen til torsdagens regjeringskonferanse på Statsministerens kontor, mens det normalt holdes statsråd på Slottet fredag. Etter år 2000 har det ikke vært holdt statsråd under Regjeringens ledelse.

Konstruert problem

Et konstruert problem, kaller likestillingsforkjemperen Jens Stoltenberg (Ap) debatten om kronprinsregenten skal ta fødselspermisjon eller ikke.

- Han klarer sikkert å ivareta sine konstitusjonelle plikter ved å lede statsråd på Slottet en gang i uka og likevel være hjemme en periode for å ta seg av mor og barn, sier Stoltenberg til NTB.

Ap-lederen er også sikker på at kronprinsen kommer til å ta pappapermisjon når barnet blir noen måneder eldre, slik loven sier at alle fedre kan.

- Og da er sannsynligvis kongen frisk og kronprinsen ikke regent lenger, sier Stoltenberg, som selv tok sin del av ansvaret hjemme da barna var små.

Den nye likestillingsdirektøren Long Litt Woon vil ikke gi noen kommentar til om kronprinsen skal ta fødselspermisjon eller ikke.

- Dette er et spesielt, enkeltstående tilfelle. Jeg er mer opptatt av problemet på generelt grunnlag, sier Woon til NTB.

(NTB)