Tar imot norske frivillighetsturister - SOLGTE LØVER TIL MAFIAEN

- Det er svært alvorlig.

MAFIALEDER: Vixay Keosavang er en av verdens mest beryktede miljøkriminelle. USA har utlovet en dusør på en million dollar for den som har informasjon om ham og kartellet hans. Foto: Med tillatelse fra Julian Rademeyer / KillingforProfit.com
MAFIALEDER: Vixay Keosavang er en av verdens mest beryktede miljøkriminelle. USA har utlovet en dusør på en million dollar for den som har informasjon om ham og kartellet hans. Foto: Med tillatelse fra Julian Rademeyer / KillingforProfit.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Turoperatøren GoXplore er Norges kanskje fremste tilbyder av frivillighetsturisme, der unge reisende fyller ferien med noe «meningsfullt» - dyr, barn eller annet - og solgte i fjor eventyrferier for 15,4 millioner kroner.

Den norske turoperatøren har samarbeidet med farmen Letsatsi La Africa - Predator Adventure Farm - siden høsten 2012. Det var like etter at farmen solgte sitt foreløpig siste løveskjelett til Asia.

Mannen som kjøpte løvebeina er ansett som en av verdens mest notoriske miljøkriminelle. USAs utenriksminister John Kerry utlovde i fjor høst en dusør på en million dollar til den som kunne bistå med informasjon om Vixay Keosavang og Xaysavang-kartellet. Kerry uttalte at kartellet legger til rette for drap på utrydningstruede elefanter, neshorn og andre arter.

Mellommann - Fra 2009 til juni 2012 søkte vi om seks eksporttillatelser til Laos. Betalingen ble overført over bank - 8500 rand per hele løveskjelett (omkring 6000 kroner i 2012, journ. anm.), skriver Letsatsi La Africa i en usignert e-post til Dagbladet. I e-posten omtales farmeier J. J. van der Westhuizen som «Kobus».

- Er det ikke etisk feil å handle med en av verdens verste miljøkriminelle?

- Den siste handelen var i juni 2012. Da visste ikke Kobus hvem Keosavang var, og at han hadde bånd til kriminalitet. Kobus ville ikke trodd at han ville fått eksporttillatelser om det var mistanke om noe kriminelt.

- Hvordan kom dere i kontakt med Keosavang?

BERYKTET: Her sitter et medlem av Xaysavang-kartellet med et komplett løveskjelett. Bildet skal være tatt på en sørafrikansk safarifarm, men ikke på farmen som GoXplore samarbeider med. Foto: Med tillatelse fra Julian Rademeyer / KillingforProfit.com
BERYKTET: Her sitter et medlem av Xaysavang-kartellet med et komplett løveskjelett. Bildet skal være tatt på en sørafrikansk safarifarm, men ikke på farmen som GoXplore samarbeider med. Foto: Med tillatelse fra Julian Rademeyer / KillingforProfit.com Vis mer

- En sørafrikansk agent kontaktet Kobus og sa at hvis Kobus var interessert i å selge beina av det vi hadde av døde løver, og det vi ville få i framtiden, så hadde han en kjøper. Kobus gjorde det klart at alt måtte være lovlig, og de søkte om CITES-tillatelser for eksporten. Alle dyrene hadde dødd av naturlige årsaker, og ble inspisert av myndighetene før eksporten til Laos. Kobus kjente ikke Vixay Keosavang og forholdt seg til mellommannen.

Farmen opplyser at de bare kjenner mellommannen som «William».

- Veldig dyrt VG framhevet i 2010 GoXplore under tittelen «Slik bruker du ferien til å redde verden», og de er også blitt omtalt her i Dagbladet. Selskapet forsvarer samarbeidet med løvefarmen.

 - Dette er snakk om løvebein fra løver som døde en naturlig død etter sykdom, alderdom eller slåsskamper. Gården har søkt om å få eksportere dem fullt lovlig. Gården driver en kommersiell virksomhet uten noen form for statsstøtte, og lever av å kunne selge sine dyr og få inntjening, sier sier daglig leder Siren Bodin i GoXplore til Dagbladet

- Det er veldig dyrt å drive en gård der dyrene har det bra. Vi er veldig glad for at de sier åpent hvordan de driver og er åpne om hvordan de får inntektene de trenger. Dette er en av måtene de får sin inntekt på. Myndighetene er jevnlig på besøk, sier Bodin til Dagbladet.

Nå skal GoXplore informere kundene bedre om hva slags reisemål de faktisk oppsøker.

- Vi skal bli enda tydeligere når vi opplyser om hvilke prosjekter som tilbyr ren naturkonservering, og hvilke som driver kommersielt motivert. Vi er for åpenhet, og da kan man finne det prosjektet man selv står for, sier Bodin.

- Lukker øynene Ifølge den sørafrikanske gravejournalisten Julian Rademeyer, en av verdens fremste eksperter på miljøkriminalitet, står Xaysavang-kartellet bak ulovlig handel med både neshorn, elefanter, løver, tigre, aper, skjelldyr, reptiler og slanger.

SKAL INFORMERE BEDRE: Men Siren Bodin i GoXplore står fullt ut inne for samarbeidet med kontroversielle Predator Adventure Farm. Foto: Privat
SKAL INFORMERE BEDRE: Men Siren Bodin i GoXplore står fullt ut inne for samarbeidet med kontroversielle Predator Adventure Farm. Foto: Privat Vis mer

- Det er svært alvorlig at gårder i Sør-Afrika fortsetter å gjøre «legale» forretninger med kjente kriminelle organisasjoner - som Xaysavang-kartellet. Det er et moralsk problem mer enn noe annet, sier Rademeyer til Dagbladet.

- Måten Vixay først etablerte seg i Sør-Afrika var nettopp gjennom oppkjøp av løvebein. Det ledet ham videre til neshorn-horn fra troféjegere. Løvebeinhandelen kan teknisk sett være lovlig, men den bidrar til å holde i live det skruppelløse svarte markedet for naturprodukter i Asia, sier Rademeyer.

- Sørafrikanerne som eksporterer løvebein vet at produktene går til medisinmarkedet i Asia, og hvilke konsekvenser handlingene deres får. Men de gjemmer seg bak lovligheten, og lukker øynene for det moralske ansvaret.

Neshorn og elfenbein

Vixay Keosavang omtales både som «dyresmuglingens Pablo Escobar» og som «Mr. Big». Ifølge USAs utenriksminister John Kerry er kartellet hans aktive i Sør-Afrika, Mosambik, Thailand, Malaysia, Vietnam og Kina.

I et blogginnlegg trekker gravejournalist Julian Rademeyer fram noen enkeltsaker som illustrerer omfanget av Vixay Keosavangs virksomhet:

• I 2009 skulle kartellet skaffe et vietnamesisk selskap over 100 000 levende dyr - deriblant 20 000 utrydningstruede skilpadder.

• Samme år beslagla kenyanske myndigheter 280 kilo elfenbein og to neshorn-horn på vei fra Mosambik, via Kenya og Pakistan, til kartellets selskap i Vietnam.

• Seinere har sørafrikanske myndigheter rullet opp svært tette bånd mellom kartellet og flere sørafrikanske farmeiere. Ifølge den Kenya-bosatte etterforskeren Karl Ammann driver Keosavang nå med tigeroppdrett og omsetter tusenvis av løvebein til Vietnam. Han skal fortsatt være aktiv innen neshornhandel, ifølge Rademeyer.

Til tross for dusøren i USA bor Keosavang fortsatt trygt i Laos.

Tross en viss framgang anses landet som et av de minst utviklede i verden, og landet har store problemer med korrupsjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer