Tar inn narko- sopp

Tollvesenet stopper ikke import av «magic mushrooms», som inneholder det narkotiske stoffet psilocybin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Espen Rognes (23) og Bjørn Olav Rydning (21) fra Nannestad importerer og selger de hallusinogene soppene over Internett.

De tropper opp ved Svinesund hver 14. dag med ny beholdning fra Nederland, og har ingen problemer med å slippe inn med soppen.

På narko-lista

- Denne sopptypen er et lovlig produkt, og vi har klarert det med nederlandske tollmyndigheter for å få dem innført til Norge. Europeiske frihandelsavtaler vil også innebære at slike produkter er lovlige å selge i Norge, mener Rognes.

Soppene inneholder stoffet psilocybin, og ble oppført på Statens Legemiddelverks liste over narkotiske stoffer 15. april i år.

- Sopper med psilocybin ble satt på lista på grunn av sine hallusinogene effekter, sier seniorrådgiver Anne Sagabråten i legemiddelverket. Selv etter dette har guttene sluppet gjennom i norsk toll. Selgerne står fram for å få en reaksjon og for å se hvordan myndighetene vil forholde seg til salget.

- Vi ønsker å fortelle at dette er fullt lovlig, og se hvordan myndighetene vil reagere, sier Rognes.

Ulik lovtolkning

Ole Vidar Øiseth ved politiets avdeling for organisert kriminalitet i Oslo tolker lovverket annerledes.

- Når stoffets navn og virkestoff er oppført på narkotikalista, vil norsk narkotikalovgivning være gjeldende. Det er ingen EU-lov eller handelsavtale som overstyrer dette, sier Øiseth,

SOPPIMPORT: Espen Rognes og Bjørn Olav Rydning selger magic mushrooms over Internett, og har ingen problemer med å få det narkotiske stoffet inn i landet.