Corona

Tar innreise-grep

Norge gjør som flere andre europeiske land, og innfører innreisetiltak fra flere afrikanske land for å hindre spredning av den nye virusvarianten.

Statsminister Jonas Gahr Støre under en pressekonferanse om coronasituasjonen i Norge. Foto: Torstein Bøe / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre under en pressekonferanse om coronasituasjonen i Norge. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Varianten, som går under betegnelsen B. 1.1.529, har ført til at EU nettopp har oppfordret sine medlemsland til å innføre stans i flytrafikken fra flere land sør i Afrika.

Storbritannia, Italia og Tyskland har allerede innført dette. Fredag kveld fulgte Norge etter, opplyste statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i et intervju med NRK.

- Det er uttrykk for at dette viruset kan overraske oss og at det som skjer langt unna oss, kan komme veldig nært. Derfor følger vi europeiske land nå og innfører plikt om karantene for folk som kommer til Norge fra disse landene, sier Støre til NTB.

Trosser WHO-råd

Det skjer mot rådene fra Verdens helseorganisasjon, som advarer land mot å innføre innreiserestriksjoner foreløpig.

- Vår vurdering er at det er riktige tiltak å gjøre, og det bygger på rådene fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Jeg har ikke sett WHOs råd, men jeg har sittet i møter med FHI og Helsedirektoratet og helseministeren, justisministeren og jeg har gått grundig gjennom dette med dem og er trygge på at det er det rette å gjøre sier Støre.

Tilreisende fra landene som får karanteneplikt, kan teste seg ut av karantene, opplyser Støre.

- Vi vet at smitte som kommer med innreise har ført til oppblomstring tidligere og når vi har kunnskap om dette tidlig, kan tidlige tiltak med kontrollbegrensning og karantene bidra til å beskytte oss, sier statsministeren.

Støre sier det vil bli tatt løpende vurderinger av om flere land skal rødlistes og utløse karanteneplikt dersom virusvarianten dukker opp der.

- Negativ utvikling

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol sier at regjeringen strammer inn «for å forsinke og begrense» at virusvarianten sprer seg til Norge.

- Derfor strammer vi nå inn på tiltak for reisende fra dette området, sier Kjerkol.

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mosambik, Namibia, Sør Afrika og Zimbabwe.

Norske borgere som oppholder seg i disse landene, oppfordres til å følge lokale smitteverntiltak og å følge utviklingen i lokale og internasjonale medier, skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.

- Nå ser vi en negativ utvikling i pandemien. Helsemyndighetenes mål er å forsinke utbredelsen i Norge. Regjeringen innfører derfor målrettede innreisetiltak for å begrense importsmitte fra disse landene i det sørlige Afrika. Det betyr økt kontroll på grensen og pliktig karantenehotell for reisende fra de aktuelle landene, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer