Justispolitikk

Tar kampen opp for de sykeste fangene

SV foreslår krafttak for psykisk syke straffedømte og krever at langvarig isolasjon opphører.

BESØK: SVs justispolitiske talsperson Petter Eide besøkte nylig Avdeling G på Ila fengsel, der de sykeste innsatte tas hånd om. Bildet er tatt da Dagbladet laget reportasje fra Ila i 2016. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BESØK: SVs justispolitiske talsperson Petter Eide besøkte nylig Avdeling G på Ila fengsel, der de sykeste innsatte tas hånd om. Bildet er tatt da Dagbladet laget reportasje fra Ila i 2016. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi tar her opp til behandling i Stortinget situasjonen for de mest utstøtte i samfunnet, sier Petter Eide, SVs justispolitiske talsperson.

- Jeg har vært på besøk på avdeling G i kjelleren på Ila. Der isoleres alvorlige syke og farlige fanger, noen i flere år i strekk. De er så syke og utagerende at de ikke kan være sammen med andre. De blir dårligere og dårligere, mer og mer utagerende. Ofte opplever betjentene tilgrising av blod, avføring og urin.

Ofre for overgrep

Eide viser til at de sykeste havner i sikkerhetscelle.

- Noen må legges i belter. Det skjer heldigvis svært sjelden. Jeg synes det er fortvilende at det ikke finnes et psykiatrisk alternativ til denne gruppa. Mange av dem har begått grusomme overgrep. Men de fleste er selv ofre for overgrep, og er sviktet av familie, barnevern og skole, sier SV-representanten.

I Stortinget foreslår SV nå at det utarbeides en opptrappingsplan for å styrke kapasiteten til å håndtere alvorlig psykisk syke straffedømte i psykiatrien.

Petter Eide opplyser at målet er å få slutt på langvarig isolasjon, og å sikre behandling av de sykeste av de sykeste av fangene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer