Justispolitikk

Tar kampen opp for de sykeste fangene

SV foreslår krafttak for psykisk syke straffedømte og krever at langvarig isolasjon opphører.

BESØK: SVs justispolitiske talsperson Petter Eide besøkte nylig Avdeling G på Ila fengsel, der de sykeste innsatte tas hånd om. Bildet er tatt da Dagbladet laget reportasje fra Ila i 2016. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BESØK: SVs justispolitiske talsperson Petter Eide besøkte nylig Avdeling G på Ila fengsel, der de sykeste innsatte tas hånd om. Bildet er tatt da Dagbladet laget reportasje fra Ila i 2016. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi tar her opp til behandling i Stortinget situasjonen for de mest utstøtte i samfunnet, sier Petter Eide, SVs justispolitiske talsperson.

- Jeg har vært på besøk på avdeling G i kjelleren på Ila. Der isoleres alvorlige syke og farlige fanger, noen i flere år i strekk. De er så syke og utagerende at de ikke kan være sammen med andre. De blir dårligere og dårligere, mer og mer utagerende. Ofte opplever betjentene tilgrising av blod, avføring og urin.

BEKYMRING: Petter Eide, SVs medlem i justiskomiteen på Stortinget, mener det er grunn for bekymring for situasjonen til de psykisk syke fangene. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
BEKYMRING: Petter Eide, SVs medlem i justiskomiteen på Stortinget, mener det er grunn for bekymring for situasjonen til de psykisk syke fangene. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

Ofre for overgrep

Eide viser til at de sykeste havner i sikkerhetscelle.

- Noen må legges i belter. Det skjer heldigvis svært sjelden. Jeg synes det er fortvilende at det ikke finnes et psykiatrisk alternativ til denne gruppa. Mange av dem har begått grusomme overgrep. Men de fleste er selv ofre for overgrep, og er sviktet av familie, barnevern og skole, sier SV-representanten.

I Stortinget foreslår SV nå at det utarbeides en opptrappingsplan for å styrke kapasiteten til å håndtere alvorlig psykisk syke straffedømte i psykiatrien.

Petter Eide opplyser at målet er å få slutt på langvarig isolasjon, og å sikre behandling av de sykeste av de sykeste av fangene.

- Forslaget legger opp til en avklaring av ansvar mellom kriminalomsorgen og helsevesenet, samt en oppbygging av en psykiatrisk kapasitet i fengselet, sier han.

- Rett beskrivelse

Forbundsleder Rita Bråten i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund er glad for SV-initiativet.

- Vi er helt enig i forslaget. Det gir en rett beskrivelse av situasjonen. Imidlertid må ikke utredningen strekkes over for lang tid. Vi trenger handling og forsterking av ressursene både innen kriminalomsorgen og helse vi trenger, sier Rita Bråten.

Hun understreker at de ansatte er fengselsbetjenter, ikke behandlere.

- Økt aktivisering er bra, men ikke nok for psykisk syke innsatte. Vi trenger en egen avdeling som driftes av fagfolk med kompetanse innen psykiatri.

Ikke bare Ila og Bergen

Bråten minner om at ikke alle innsatte med psykiske problemer sitter på Ila og i Bergen.

- Andre lukkede fengsler, som Bredtveit, Ringerike, Skien, Trondheim og Bodø har denne problematikken med jevne mellomrom. Psykiske problemer forsterkers når folk lukkes inne. Når det kuttes i driftsbudsjettene, forverres situasjonen.

- Nå har så mange sagt i så mange år at det er på tide at regjeringen tar affære, sier forbundsleder Rita Bråten.

Petter Eide mener at rettsstaten kjennetegnes ved at de mest utstøtte har de samme grunnleggende menneskerettigheter som andre

- Vi skal ikke slippe de psykisk syke fangene fri. De har fått strenge straffer og er erklært soningsdyktige, men har utviklet en psykisk diagnose. Derfor er det en skam at situasjonen for denne gruppa av alvorlig psykisk syke fanger ikke er løst. Det er ikke et stort ressursproblem, for det gjelder så få, noen titalls innsatte.

- Men det er lett å overse ei utstøtt gruppe, som ikke har samfunnet sympati. De er skjult og isolert. De har aldri hatt noen som snakker deres sak. Takket være den rystende NRK Brennpunkt-dokumentaren til Margreth Olin er situasjonen til de psykisk syke fangene løftet opp i lyset.

- Vi må ikke komme i en situasjon der de vi avskyr på grunn av deres handlinger, har svakere menneskerettigheter enn oss andre, sier Petter Eide.

Sp: - Alvorlig

Emilie Enger Mehl, Sp-representant i justiskomiteen på Stortinget, opplyser at hennes parti støtter fullt ut intensjonen om å rydde opp i den alvorlige situasjonen for psykisk syke fanger i norske fengsler.

- Men vi trenger tid til å se nærmere på SVs forslag. Ressursmangel i Kriminalomsorgen og ABE-kutt som har gått ut over førstelinja er en grunnleggende del av problemet, og har ført til mer bruk av glattcelle, isolasjon og annen tvang overfor syke som i stedet burde fått helsehjelp.

- Det må sees i sammenheng med at helsetilbudet i mange norske fengsler er for dårlig, sier Emilie Enger Mehl.

Ap: - Uholdbart

Maria Aasen-Svensrud, Ap-medlem i justiskomiteen på Stortinget, mener at det er på høy tid at noe gjøres.

- Situasjonen i norske fengsler er uholdbar. Denne regjeringen har systematisk bygget ned innholdet og strupet driftsbudsjettene til fengslene.

- Psykisk syke hører ikke hjemme i fengsel. Vi støtter intensjonen i forslaget, sier Maria Aasen-Svensrud.

KrF: - Kritikkverdig

Kjell Ingolf Ropstad, justispolitisk talsperson for KrF, viser til at det den seinere tid er avdekket svært kritikkverdige forhold i soningstilbudet til alvorlig psykisk syke.

- Jeg mener derfor at vi bør ta en gjennomgang av regelverket, håndhevingen og ikke minst kapasiteten i psykisk helsevern. Rettsvernet og behandlingen av den enkelte innsatte som er alvorlig psykisk syk må forbedres i betydelig grad. Jeg støtter derfor fullt ut intensjonen i forslagene fra SV.

- Vi må behandle mennesker på en gode måte. Det er uakseptabelt at mennesker lever i langvarig isolasjon og blir verre av å sone. Vi må derfor gjøre mer for å sikre god behandling, samtidig som sikkerheten til den enkelte innsatte og ansatte må ivaretas, sier Kjell Ingolf Ropstad.

SV-forslaget

1. Stortinget ber regjeringen lage en opptrappingsplan for å styrke kapasiteten til å håndtere alvorlig psykisk syke straffedømte i psykiatrien.

2. Stortinget ber regjeringen sikre at alvorlig psykisk syke ikke blir plassert på enerom eller sikkerhetscelle på grunn av uro og voldelig utagering mens de er i kriminalomsorgens varetekt. Stortinget ber regjeringen gå gjennom forskrifter, praksis, og nødvendig ressursbruk for å unngå vedtak om isolering av psykisk syke.

3. Regjeringen bes om å sikre løsninger som fører til at alle straffedømte, som tas ut av felleskap på grunn av alvorlig psykisk sykdom, umiddelbart begjæres innlagt i det psykiske helsevern.

4. Stortinget ber regjeringen utrede ulike tiltak for å sikre psykisk helsevern til psykisk syke straffedømte, som bruk av soningsavbrudd, jf. straffegjennomføringsloven § 459. Stortinget ber regjeringen utrede hvordan Kriminalomsorgen kan tilby hensiktsmessig psykisk helsevern og omsorg ved bruk av «forsterket felleskapsavdeling».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer