Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

STORTINGET:

Tar kampen opp mot hetsen

Sandra Borch (Sp) fremmer forslag om handlingsplan mot diskriminering og rasisme.

OPPGJØR: Sandra Borch (29) vil ha Stortinget med på politiske tiltak for å bedre situasjonen til utsatte grupper. Foto: Gunnar Ringheim /Dagbladet
OPPGJØR: Sandra Borch (29) vil ha Stortinget med på politiske tiltak for å bedre situasjonen til utsatte grupper. Foto: Gunnar Ringheim /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - For mange ungdommer er det forferdelig tøft å vokse opp i ei tid der netthetsen på sosiale medier blir stadig råere, sier Sandra Borch.

- Jeg reiser mye rundt og besøker skoler og snakker med elever om hatefulle ytringer og diskriminering. Veldig mange unge som føler på en annerledeshet forteller at de ikke tør engasjere seg av frykt for det harde debattklimaet.

- Det er behov for et grundig oppgjør mot diskriminering og rasisme, sier Sp-representanten.

Fire handlingsplaner

Kristin Ørmen Johnsen, leder for Stortingets familie- og kulturkomité, er usikker på nødvendigheten av Sp-forslaget.

- Fra før har vi handlingsplaner for bekjempelse av antisemittisme (2016–2020), radikalisering og voldelig ekstremisme (2014), hatefulle ytringer (2016) og diskriminering på grunn av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk (2017–2020).

DEBATTFORM: Kristin Ørmen Johnsen (H) maner til en mer saklig debattform som ikke bygger opp under ytterliggående krefter i samfunnet. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
DEBATTFORM: Kristin Ørmen Johnsen (H) maner til en mer saklig debattform som ikke bygger opp under ytterliggående krefter i samfunnet. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

- Det mangler derfor ikke på handlingsplaner, vi kan sikkert lage 10 til. Jeg er ikke prinsipielt i mot handlingsplaner, men en handlingsplan mot rasisme og diskriminering må ha et fokus på etnisk diskriminering. Planen må være tverrdepartemental, forpliktende og følges opp med evaluering, sier Kristin Ørmen Johnsen.

Nedsatt funksjonsevne

Sandra Borch erkjenner at det er mye bra i de handlingsplanene som allerede er vedtatt.

- Vi foreslår nå en helhetlig plan med langsiktig og kontinuerlig innsats for å endre samt forebygge holdninger og handlinger som bunner i rasisme og forskjellsbehandling av mennesker på grunn av etnisitet, hudfarge, religion, kjønn, seksuell orientering og eller nedsatt funksjonsevne, sier Sandra Borch.

- Jeg representerer gruppa med nedsatt funksjonsevne. I 2015 mottok likestillings- og diskrimineringsombudet 1974 henvendelser, av dem kom 453 fra mennesker med nedsatt funksjonsevne, sier 29-åringen.

Økning i hatkriminalitet

De fire Sp-representantene, Åslaug Sem-Jacobsen, Siv Mossleth, Marit Knutsdatter Strand og Sandra Borch, som står bak forslaget viser til Politidirektoratets rapport fra 2016 som dokumenterte sterk økning i antall anmeldelser av hatkriminalitet, hvor 108 av de 175 anmeldte forholdene i 2016 i Oslo hadde etnisitet som motiv.

- Nå blir det opp til familie- og kulturkomiteen å fremme konkrete tiltak som kan bedre situasjonen for dem som rammes, sier Sandra Borch.

«Punish a muslim day»

Kristin Ørmen Johnsen deler Sandra Borchs bekymring over at netthatet brer seg.

- Det er grunn til å bli skremt når aksjoner, som den vi så fra Storbritannia i forrige uke, «Punish a muslim day» blir iverksatt. Den avfødte raskt motaksjonen «Hug a muslim». Min bekymring er at vi også i Norge får den polariserte debatten i integrering- og innvandringsspørsmål med en aksept av rasisme og diskriminering i ytringer.

- De store partiene må ta ansvar for å normalisere debattklimaet. Media har et ansvar. Særlig har NRK et ansvar, som jeg synes de ikke har tatt. Det finnes mange stemmer der ute som kunne nyansere bildet. De blir i liten grad hørt, sier Høyre-politikeren.

Hverdagsrasisme

Kristin Ørmen Johnsen viser til den opphetede krangelen i Dagsnytt atten 19. mars, der Eivind Trædal fra MDG diskuterte Listhaug-saken med Hans Rustad i Document.no, Helge Lurås i Resett og Rune Berglund Steen i Antirasistisk senter.

- Jeg misliker debattformen fordi den polariserer i stedet for å informere. Hvis dette blir debattformen framover, frykter jeg for hvordan vi snakker om hverdagsrasisme med hverandre.

- Vi må finne en måte å debattere på som ikke bygger opp under ytterliggående krefter i samfunnet. Når man sitter i studio og får anledning til å skjelle hverandre ut som rasister og muslimhatere, så legitimeres motreaksjoner, sier Høyre-representanten.

Kort vei til vold

Hun mener at den offentlige samtalen forringes.

- Det samme kan skje når disse temaene diskuteres i skolegården, på arbeidsplassen og rundt middagsbordet. Jeg savner konstruktive diskusjoner – uten utskjelling – med fokus på de politiske løsningene, sier Kristin Ørmen Johnsen.

- Det er dessverre ikke langt fra hatefulle ytringer til vold. Derfor trenger vi en langsiktig og kontinuerlig innsats for å endre og forebygge holdninger og handlinger som bunner i rasisme og forskjellsbehandling av mennesker på grunn av etnisitet, hudfarge, religion, kjønn, seksuell orientering og/eller nedsatt funksjonsevne, sier Høyres komitéleder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!