Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tar Kosovo bit for bit

KOSHARE (Dagbladet): - Vi bare forteller NATO hvor vi har problemer. Så pleier flyene komme og ødelegge de serbiske posisjonene, forteller en ung UCK-soldat til Dagbladet inne i Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UCK-geriljaen på dette sørlige frontavsnittet takker NATO for framgangen. Bit for bit vinner den uerfarne geriljaen land fra serberne.

UCK-soldaten setter seg smilende ned på grensesteinen som markerer Jugoslavias sørlige grense. Grensesteinen har fortsatt inskripsjonene fra Titos tid.

- I fjor sommer, da vi snek oss over grensen, trodde jeg aldri at tida skulle komme da jeg kunne gå fritt omkring her, sier soldaten gledesstrålende.

Det går bare en smal sti innover i skogen, innover til Kosovo. Disse traktene er minelagt. Jeg gikk forsiktig innover, skritt for skritt.

- Ikke vær redd. Vi har renset disse stiene for miner. Men ikke gå inn i skogen. Der er det helt sikkert miner, sier soldaten som leder oss innover.

Tett skog

På den albanske siden av grensen er all skogen hogd ned. Her i Sør-Kosovo står skogen tett og frodig. Store trær gir ly for UCK-soldatene. Og for serbiske frontsoldater.

- Se ditover. Der ble jeg overfalt av serberne i fjor. Det er et mirakel at jeg overlevde, forteller lederen for den lille gruppen UCK-soldater jeg har fått bli med inn i et lite stykke frigjort Kosovo sør for byen Junik.

Dypt inne i skogen kom vi til en bunkers bygd av jord og trær. Her hadde serberne inntil nylig hatt sine framskutte poster. Spor fra tunge beltekjøretøyer er fortsatt synlige i søla.

Plutselig åpner skogen seg og vi ser en stor bygning som var serbernes hovedkvarter i dette området. Ved inngangen står en kosovoalbansk soldat. På hodet har han en stor hjelm, og han sikter på oss med kalashnikoven.

- Stopp! Få se parpirene deres, sier han med dyp stemme.

Gi gir han våre papirer fra UCKs øverstkommanderende i denne regionen, Rustim Berisha.

- Vi var forsiktige i angrepet på denne bygningen, fordi vi visste vi ville trenge den, sier feltkommandant Esat Mjekra.

Koshare er en liten kosovoalbansk by. Innbyggerne ble jagd herfra under harde kamper i fjor sommer. Herfra forsøkte serberne å holde kontrollen over det fjellrike grenselandet mot Albania.

Området er nå kontrollert av UCK, og utgjør en viktig forsyningskorridor til enheter som kjemper bak fiendens linjer lenger inne i Kosovo.

I all hast

Rommene i bygget viser tydelige tegn på at serberne måtte forlate stedet i all hast. Jugoslavisk militært utstyr, støvler og hjelmer ligger slengt rundt omkring. Mjekra forteller at de også fant mange våpen som serberne hadde forlatt.

Feltkommandant Mjekra har, som Berisha, bakgrunn fra Det jugoslaviske folkets arme som offiser.

- Vi tok denne bygningen med letthet etter å ha ødelagt de serbiske posisjonene lengre opp i fjellsiden. Der oppe var kampene svært harde, men deretter flyktet serberne som harer, forklarer Mjekra.

På et stort kart på bordet viser Mjerka UCKs posisjoner.

- Vi kontrollerer en bred korridor på omkring ti kilometer inn fra grensen, og hver dag beveger vi oss sakte lengre inn i Kosovo, fortsetter Mjekra. Han er ikke bekymret for treg framgang.

- Det er bedre med sein framrykking enn store tap, sier han. Ifølge Mjekra har UCK knust moralen til de serbiske soldatene i dette området.

- Noen ganger angriper de som om de gikk på narkotika. De bare flyr rett på våre skyttergraver uten å ense vår ildgivning. De lider store tap.

Skyting

- Nå begynner skytingen snart, roper en offiser utenfor bygningen. I hånda har han en kortbølgeradio. Soldatene strømmer ut av brakkene. Plutselig bryter smatrende maskingeværild stillheten.

- Er vi heldige, tar vi en ny serbisk posisjon i kveld, sier offiseren, men nå er han ikke lenger så rolig som tidligere.

Han beordrer et førtitalls UCK-soldater i retning av dit skytingen kommer fra. Soldatene legger på sprang i full kampuniform. De løper på rekke med våpen i hendene. I bygningen får vi beskjed om å søke tilflukt bak en tykk murvegg for å beskytte oss mot serbisk artilleri. UCK-soldatene har god kontakt med NATO-flyene i lufta. I Kukes skal det være nær kontakt mellom UCK og amerikanske diplomater. Uansett, soldatene takker NATO for framgangen ved frontavsnittet rett sør for Junik.

- Vi bare forteller NATO hvor vi har problemer. Så pleier flyene å komme og ødelegge de serbiske posisjonene, sier en soldat.