Tar krigen alene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • President George W. Bush slo i går igjen døra for en FN-løsning på Irak-krisa. På en uventet og raskt sammenkalt pressekonferanse gjorde den amerikanske presidenten det krystallklart at han ikke vil akseptere lengre ventetid. Det betyr at krigen kommer, og at den etter stor sannsynlighet kommer uten et nytt FN-vedtak i ryggen. USA presser igjennom en avstemning i Sikkerhetsrådet, vel vitende om at supermakten kan tape. Frankrike, Russland, Kina og Tyskland har på sin side gjort det like krystallklart at et vedtak som legitimerer en krig nå, er uaktuelt.
  • President Bush har lenge understreket at USA ikke trenger et nytt vedtak i Sikkerhetsrådet for å gå til krig. Det var USAs venner i Europa, med Tony Blair i spissen, som fikk Bush til å legge veien om New York. En krig uten FN i ryggen setter derfor USAs europeiske våpendragere i ei fryktelig politisk klemme, men for George W. Bush er tida for politiske hensyn forbi. USA har gått over Rubicon, og det er et høyt spill som nå settes i gang. Verden snur seg i redsel mot amerikansk alenegang. En hel verdensorden basert på forpliktende internasjonalt samarbeid settes i fare.
  • USAs arroganse har imidlertid ikke nådd så langt at massiv krigsmotstand ikke bekymrer. Den amerikanske presidentens eget politiske liv er knyttet til hans overbevisning om en vellykket krig. Alt settes inn på at bilder av frigjøringsscener fra Irak, etter en rask krig, vil snu verdensopinionen. Men George W. Bush bør lese historien om Israels mareritt i Libanon. Der ble Ariel Sharon i 1982 først hilst som frigjører i Sør-Libanon. Få måneder seinere var Libanon ei hengemyr for den overlegne israelske hæren. Det tok år og store tap for Israel å komme seg ut av Libanon, og Ariel Sharon mistet jobben som forsvarsminister. For også i Irak er det ikke krigen, men freden etter Saddam som George W. Bush er avhengig av å vinne. Konsekvensene av å tape freden vil være skremmende dramatiske for en hel verden, slik vi kjenner den i dag.