JUBLER: Republikansk presidentkandidat Michele Bachmann jubler etter seieren i stråvalget i Ames i delstaten Iowa. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
JUBLER: Republikansk presidentkandidat Michele Bachmann jubler etter seieren i stråvalget i Ames i delstaten Iowa. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFPVis mer

Tar ledelsen i presidentkampen

Moderate Tim Pawlenty trekker seg, mens ultrakonservative Michele Bachmann suser fram i kampen for å bli republikanernes presidentkandidat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Mange av kandidatene som kjemper om å bli republikanernes presidentkandidat i valget mot Barack Obama neste høst, har denne uka kjempet om velgernes oppmerksomhet på det tradisjonsrike «politiske markedet» i Ames i Iowa. Det hele ble avsluttet med en prøveavstemning i går.

Norskættede Michele Bachmann vant avstemningen, like foran Ron Paul. Tim Pawlenty, som er sett på som en av de mer moderate og tradisjonelle republikanerne, gikk på et knusende nederlag da han havnet på en tredjeplass.

- Avslutter kampanjen - Løypa framover for meg finnes egentlig ikke. Derfor avslutter vi kampanjen, sier Pawlenty til ABC i dag.

Iowa anses som en nøkkelstat fordi den er den første som holder nominasjonsvalg i januar neste år. Utfallet av stråvalget har tidligere vist seg å kunne være en god pekepinn om hvem som vinner nominasjonskampen.

— Dette er det første steget mot Det hvite hus i 2012. Nå er det videre til alle de 50 statene, sa Bachmann da hun hadde vunnet prøvevalget.

Bachmann er en svært kontroversiell kandidat. Hun har tidligere uttalt at hun tar alle sine beslutninger etter befaling fra Gud,  og at hun selv er en «underdanig» hustru. Som Tea Party-kandidat er hun opptatt av å kutte dramatisk i alle offentlige utgifter og gi store skattelettelser. I tillegg er hun kjent for sin kamp mot homoekteskap.

Pawlenty som nå har trukket seg, var en langt mer moderat kandidat som sannsynligvis lettere kunne ha sikre seg stemmene til uavhengige sentrumsvelgere.

Tøff konkurranse Selv om Bachmann vant prøveavstemningen i Iowa, har hun mange tøffe utfordrere. To av de tøffeste motkandidatene, Mitt Romney og Rick Perry, deltok ikke i avstemningen. Romney er den som foreløpig ligger best an på meningsmålingene av de republikanske kandidatene, men i går meldte Texas-guvernør Perry seg på i kampen.

Perry lanserte sitt kandidatur under en tale Sør-Carolina med et voldsomt angrep på Barack Obama. Perry mener Obama har påført USA en «økonomisk katastrofe».

— Vi har ikke råd til fire nye år med dette styringsløse lederskapet. Vi kan ikke utsette oss for fire nye år med stigende arbeidsledighet, høyere skatter og høyere energipriser, sa Perry.

Varsler motoffensiv 15 måneder før presidentvalget er USAs økonomi under hardt press. Arbeidsledigheten ligger stabilt over 9 prosent. USAs kredittverdighet er nedjustert etter uker med krangel om en heving av gjeldstaket. De siste ukene har børsen stupt.

- Dere har en rett til å være frustrerte. Jeg er også det. Fordi dere fortjener bedre. Jeg synes ikke det er for mye av dere å forvente at folkene dere sender hit til byen, begynner å levere, sa Obama i en tale fra Det hvite hus i Washington D.C. i helgen.

I morgen setter han i gang en motoffensiv mot republikanernes voldsomme angrep. Med bussturer i Minnesota, Iowa og Illinois håper han å stjele tilbake oppmerksomheten fra republikanerne.

- Vi har fortsatt langt igjen før vi er der vi skal være. Vi kom ikke inn i dette rotet over natten, og det kommer til å ta tid å komme ut av det, sa Obama i talen.

UTE: Tidligere guvernør i Minnesote, Tim Pawlenty, gikk i går på et knusende nederlag i republikanernes stråvalg i Iowa. I dag trakk han seg fra valgkampen. Foto:  Scott Olson/Getty Images/AFP
UTE: Tidligere guvernør i Minnesote, Tim Pawlenty, gikk i går på et knusende nederlag i republikanernes stråvalg i Iowa. I dag trakk han seg fra valgkampen. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP Vis mer