Hetebølgen i Nord-Amerika:

- Tar livet av laksen

Hetebølgen ved stillehavskysten i Nord-Amerika har krevd mange menneskeliv. Nå er det laksen som står i fare. En video viser rødlaksen med store sår og hvit sopp, en konsekvens av det varme vannet.

GRUFULLT FUNN: Bevaringsgruppen Columbia Riverkeeper har gjort grufulle observasjoner hos laks i Columbia-elva. Video: Columbia Riverkeeper. Reporter: Vegard Krüger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Laks i Columbia-elva har den siste tida blitt observert med røde sår og hvit sopp. Ifølge ei gruppe som har dokumentert det urovekkende synet, er det vanntemperaturen som er årsaken. Observasjonene er gjort i kjølvannet av den rekordknusende hetebølgen ved stillehavskysten vest i Nord-Amerika.

Den ideelle organisasjonen Columbia Riverkeeper delte denne uka en video av en gruppe «sockeye salmon», eller rødlaks, med skader de selv mener er et resultat av stress og overoppheting.

Saken ble først omtalt av The Guardian.

«En brennende bygning»

På vei tilbake til sine gyteområder ble laksen observert da den byttet kurs. Det sier administrerende direktør for Columbia Riverkeeper, Brett VandenHeuvel, til The Guardian. Han mener laksen var på vei til ei sideelv, i et forsøk på å «flykte fra en brennende bygning».

Samme dag som videoen ble spilt inn, steg vanntemperaturen til 21 grader, en potensielt dødelig temperatur hvis laksen blir utsatt for den over lang tid.

VandenHeuvel sammenliknet situasjonen med en person som prøver å løpe maraton i over 38 grader.

- Forskjellen er at dette ikke er rekreasjon for laksen. De har ikke noe valg. Enten klarer de det, eller så dør de, sier han.

Laksen i videoen vil ikke kunne gyte i sideelva, og ventes å dø av sykdom og stress i den ekstreme heten.

- Mange flere vil dø

Dette er bare nok et eksempel på de tragiske konsekvensene av hetebølgen, som har drept hundrevis av mennesker, opp mot en milliard blåskjell, og som har bidratt til branner over hele regionen.

VandenHeuvel hevder at temperaturendringene i vannet er en konsekvens av hetebølgen, klimaendringer og demninger i vannet som over lang tid har holdt oppe vannstrømmene.

- Det er for tidlig å si nøyaktig hvor mange laks som har dødd som følge av det varme vannet. Det er fortsatt masse fisk i elvene, men når temperaturen stiger i vannet over de neste månedene, vil mange flere dø. Bare et lite antall dødsfall blant populasjonen kan ha alvorlige konsekvenser.

- Kan være sammensatt

Forskningsdirektør i Havforskningsinstituttet, Karin Boxaspen, forteller til Dagbladet at hver art har en optiumstemperatur.

- Det finnes mange stillehavsarter av laks. Ut fra det vi vet om laksen, så trives den best i temperaturer mellom fem og 24 grader, men det kan variere mellom artene. Det er klart at 21 grader begynner å bli ganske varmt, sier hun.

VandenHeuvel hevder at skadene de har observert på laksen er en konsekvens av det varme vannet. Det mener Boxaspen kan være rett, men at det også kan være mer sammensatt enn som så.

Boxaspen forklarer at grunnen til at laksen er observert med sår, sannsynligvis er fordi fiskens systemer ikke fungerer optimalt.

- Hvis laksen oppholder seg i en temperatur som ikke er optimal for arten, vil heller ikke kroppen og immunforsvaret fungere optimalt. Dersom fisken får et sår, vil den ikke heles like effektivt som ellers. Det er ikke unaturlig at en får sår og sopp, eller at sekundærsystemer finner en vei inn, forklarer Boxaspen.

VandenHeuvel har også sett laks lide på samme måte i andre elver i området.

- Det er hjerteskjærende å se dyr som dør unaturlig. Og verre er det når jeg tenker på årsaken. Dette er menneskeskapte problemer, og det får meg til å tenke på framtida, forteller han.

Krav til politikerne

Don Sampson, et medlem av det føderalt anerkjente forbundet for tre sahaptin-talende indianerstammer, sier at å se bildene er som å se slektninger dø.

- Så dårlig følte jeg meg. Jeg var nær tårer, sier han.

Sampson er redd situasjonen vil bli verre. Han mener det er viktig å komme med et forslag om å bryte demninger i østlige deler av delstaten Washington.

- Våre kongressmedlemmer i nordvest har ikke den politiske styrken eller viljen til å stå opp for å beskytte laksen for framtidige generasjoner. Det er forferdelig, sier Sampson.

VandenHeuvel er enig i at dette vil fortsette dersom politikere ikke tar grep.

- Dette er trist for framtida. Men det er også en oppfordring til handling. Vi må gjøre tiltak for å redde laksen og avkjøle elvene. Hvis ikke denne videoen vil inspirere til refleksjon, så vet ikke jeg hva som vil det, avslutter han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer