Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tar loven i egne hender

Mexicanerne er lei volden fra narkotikakartellene.

LEI AV VOLDEN: De mannlige innbyggerne i Cheran er lei av volden og har stjålet våpen fra politiet for å beskytte byen. Foto: AP Photo/Miguel Tovar
LEI AV VOLDEN: De mannlige innbyggerne i Cheran er lei av volden og har stjålet våpen fra politiet for å beskytte byen. Foto: AP Photo/Miguel Tovar Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I byen Cheran i staten Michoacan i Mexico har de mannlige innbyggerne tatt loven i egne hender og laget en barrikade ved byen inngang av dekk og sandsekker. Her står de vakt med våpen de har stjålet fra det lokale politiet. De har ikke lenger troen på at politiet og militæret kan beskytte dem mot kriminelle.

Flere byer som Cheran, med innbyggere av hovedsaklig indiansk opprinnelse, har gjort opprør mot lokale myndigheter, skriver insightcrime.org. Men langt fra alle er like fredlige.

I Ciudad Juarez sendte i 2009 organisasjonen Juarez Citizens' Command en e-post til mediene hvor de erklærte at de ville henrette en kriminell hver dag til ro og orden var gjenopprettet. Ciudad Juarez er kjent for stor narkotikatrafikk. Byen grenser til den amerikanske byen El Paso i Texas og regner som en av verdens farligste byer.

Flere drepte enn i Afghanistan Narkotikasmugling og narkotikarelatert vold er langt fra noe nytt i Mexico, men det var da den nyvalgte presidenten Felipe Calderón i 2006 erklærte krig mot de mektige narkotikakartellene og lovet å rydde opp i volden, kidnappingen og korrupsjonen som preget det mexicanske samfunnet, spesielt i nord.

Men til tross, eller kanskje fordi, Calderón har satt inn titusenvis av politifolk og soldater, sagt opp en haug med korrupte politimenn og startet en intens jakt på de mektige kartellederne har volden blitt grusommere og antall drepte nærmest eksplodert.

I 2010 passerte Mexico Afghanistan i antall drepte, og krigen ser ikke ut til å nærme seg noen slutt. Tall på antall drepte i 2011 er enda uvisst, men ingenting tyder på at det har sunket.

Maktvakum Rundt 80-90 prosent av all kokain som kommer til USA smugles gjennom Mexico, og narkobaronene og deres karteller har etterhvert fått stor makt i store deler av landet. Den nordlige delen av landet, som grenser mot USA, har vært mest preget av narkotikakrigen. Karteller kjemper både seg i mellom områder og smuglerruter og med politiet og de militære. Stadig flere uskyldige blir ofre for de voldelige bandene, i det siste også kvinner og barn.

Under det autoritære partiet PRIs (Partido Revolucionario Institucional) regime frem til 2000 var volden og drapene til en viss grad kontrollert av korrpt politi som hjalp kartellene, og dermed var det mindre sammenstøt.

SITTER VAKT: Lokale, maskerte menn sitter vakt med våpen stjålet fra det lokale politiet i Cheran i Michoacan. De mener politier er korrupt og ikke gjør nok for å beskytte innbyggerne mot de voldelige narkokartellene. Foto: AP Photo/Miguel Tovar
SITTER VAKT: Lokale, maskerte menn sitter vakt med våpen stjålet fra det lokale politiet i Cheran i Michoacan. De mener politier er korrupt og ikke gjør nok for å beskytte innbyggerne mot de voldelige narkokartellene. Foto: AP Photo/Miguel Tovar Vis mer

Når Calderón nå prøver å rydde opp i korrupsjonen svarer kartellene med vold. Når en kartellederne arresteres eller drepes fører til maktvakum og kartellene kjemper seg i mellom om kontrollen.

Amerikanerne tviler Nylig publiserte dokumenter fra Wikileaks avslører at også amerikanerne har tvilt på mexicanske myndighetes måte å håndtere situasjonen på, skriver den mexicanske avisen La Jornada.

I en av de amerikanske diplomatmeldingene fra oktober 2009 skrives det at utviklingen som kan ses i gatene ikke samsvarer med fremgangen i det juridiske feltet, og at amerikanske regjerningskilder mener de imponerende listene over arrestasjoner og narkotikabeslag er overdreven og mistenkelig høy - det finnes ingen registre som viser rettsforfølgelse i etterkant av arrestasjonene.

STÅR KLARE: En mann med et balltre med spiker i er klar står vakt ved bygrensen til Cheran i Mexico. Foto: AP Photo/Miguel Tovar
STÅR KLARE: En mann med et balltre med spiker i er klar står vakt ved bygrensen til Cheran i Mexico. Foto: AP Photo/Miguel Tovar Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media