Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tar luksuscruise til norsk ferieparadis for å slutte seg til Den islamske stat (IS)

Tyrkia med nøkkelrolle.

FERIEPARADIS: Izmir-området er et populært feriemål for mange nordmenn, og også en populær cruisehavn. Det benytter ekstremister på vei til Syria seg av. Arkivfoto: Eivind Pedersen
FERIEPARADIS: Izmir-området er et populært feriemål for mange nordmenn, og også en populær cruisehavn. Det benytter ekstremister på vei til Syria seg av. Arkivfoto: Eivind Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er kontraterrorsjef Pierre St. Hilaire i Interpol som går ut med denoppsiktsvekkende informasjonen.

- Ettersom de vet at flyplassene kontrolleres stadig strengere har det oppstått et mønster med å bruke cruiseskip til å reise til disse områdene, sier St. Hilaire til nyhetsbyrået AP.

«Disse områdene» er krigsområdene i Syria - der det fra tidligere er kjent at Tyrkia er en svært vanlig inngang, også for norske fremmedkrigere. Et hundretalls ekstremister er kastet ut av Tyrkia de siste månedene.

Interpol opplyser at det finnes konkrete bevis for at fremmedkrigerne, spesielt europeiske sådanne, går av cruiseskipene i den tyrkiske kystbyen Izmir - for øvrig også et populært sommerferiemål for mange nordmenn.

Under radaren Fordelen, ifølge Interpol, med å benytte cruiseskip framfor fly, er at de stopper flere ganger på hver tur. Da er det lettere å snike seg av og på enn om man reiser med fly, der man er låst til en bestemt reiserute.

Fenomenet skal ha oppstått for tre måneder siden.

- Tradisjonelt har vi sett at cruiseskip er blitt brukt som fluktrute av voldtektsmenn, ranere og andre tradisjonelle kriminelle. Men data vi har samlet inn viser at det foreligger flere og flere rapporter om at ekstremister bruker cruiseskip for å ta seg til eksempelvis konfliktområdene i Syria og Irak, sier St. Hilaire.

Tyrkia har en svært sentral rolle i kampen mot IS, og er under kraftig press fra USA og andre land for å stanse strømmen av tusenvis av utenlandske jihadister som bruker Tyrkia som springbrett for å slutte seg til IS i Syria.

Knutepunkt Tyrkiske myndigheter har etter sterkt press fra USA godtatt at kurdiske peshmerga-krigere fra Irak får passere gjennom landet for å bidra på kurdisk side i kampene på syrisk side av grensen.

Den tyrkiske grensebyen Sanliurfa er også meldt å fungere som knutepunkt for kommandanter fra Den islamske staten (IS). Nylig skal en moderat opprørsleder ha blitt bortført fra byen på oppdrag fra IS, ifølge Washington Post.

I TYRKIA: Tyrkiske myndigheter har etter sterkt press fra USA godtatt at kurdiske peshmerga-krigere fra Irak får passere gjennom landet for å bidra på kurdisk side i kampene på syrisk side av grensen. Foto: AP / NTB scanpix
I TYRKIA: Tyrkiske myndigheter har etter sterkt press fra USA godtatt at kurdiske peshmerga-krigere fra Irak får passere gjennom landet for å bidra på kurdisk side i kampene på syrisk side av grensen. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Avisa meldte nylig at IS bruker Tyrkia som base til å forfølge moderate syriske opprørere og aktivister.

Ifølge avisa er IS-kommandanter ofte å se på Sanliurfas kafeer, og nylig skal IS i samarbeid med kriminelle tyrkere ha forsøkt å ta en moderat opprørsleder til fange i byen.

Minst 100 drept Og muligheten for å kjempe fra Tyrkia skal ha ført til at minst 100 opprørere fra Den islamske staten har blitt drept i løpet av tre dager, med kamper i og rundt den syriske grensebyen Ayn al-Arab.

Antallet IS-opprørere som er drept i forbindelse med den strategisk viktige byen, som kurderne kaller Kobani, har dermed økt til 576 siden kampene begynte den 16. september ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

IS-medlemmene skal ha kommet fra de syriske provinsene Aleppo og Raqqa for å delta i kampene om byen, som forsvares av den kurdiske YPG-militsen. Ifølge SOHR ble også 15 YPG-soldater drept i kampene fredag, mens ytterligere 11 IS-opprørere ble drept i luftangrep fra den USA-ledede koalisjonen i både Ayn al-Arab og Raqqa-provinsen. I alt er 958 personer registrert døde etter kampene for Ayn al-Arab

KAMPER: Røyk stiger opp etter et bombeangrep i Kobani, også kjent som Ayn al-Arab, rett over grensa mellom Syria og Tyrkia. Foto: AFP / NTB scanpix
KAMPER: Røyk stiger opp etter et bombeangrep i Kobani, også kjent som Ayn al-Arab, rett over grensa mellom Syria og Tyrkia. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media