Tar luksuscruise til norsk ferieparadis for å slutte seg til Den islamske stat (IS)

Tyrkia med nøkkelrolle.

FERIEPARADIS: Izmir-området er et populært feriemål for mange nordmenn, og også en populær cruisehavn. Det benytter ekstremister på vei til Syria seg av. Arkivfoto: Eivind Pedersen
FERIEPARADIS: Izmir-området er et populært feriemål for mange nordmenn, og også en populær cruisehavn. Det benytter ekstremister på vei til Syria seg av. Arkivfoto: Eivind Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er kontraterrorsjef Pierre St. Hilaire i Interpol som går ut med denoppsiktsvekkende informasjonen.

- Ettersom de vet at flyplassene kontrolleres stadig strengere har det oppstått et mønster med å bruke cruiseskip til å reise til disse områdene, sier St. Hilaire til nyhetsbyrået AP.

«Disse områdene» er krigsområdene i Syria - der det fra tidligere er kjent at Tyrkia er en svært vanlig inngang, også for norske fremmedkrigere. Et hundretalls ekstremister er kastet ut av Tyrkia de siste månedene.

Interpol opplyser at det finnes konkrete bevis for at fremmedkrigerne, spesielt europeiske sådanne, går av cruiseskipene i den tyrkiske kystbyen Izmir - for øvrig også et populært sommerferiemål for mange nordmenn.

Under radaren Fordelen, ifølge Interpol, med å benytte cruiseskip framfor fly, er at de stopper flere ganger på hver tur. Da er det lettere å snike seg av og på enn om man reiser med fly, der man er låst til en bestemt reiserute.

Fenomenet skal ha oppstått for tre måneder siden.

- Tradisjonelt har vi sett at cruiseskip er blitt brukt som fluktrute av voldtektsmenn, ranere og andre tradisjonelle kriminelle. Men data vi har samlet inn viser at det foreligger flere og flere rapporter om at ekstremister bruker cruiseskip for å ta seg til eksempelvis konfliktområdene i Syria og Irak, sier St. Hilaire.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer