Tar makta tilbake

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den såkalte UDI-skandalen er en lærepenge for politikerne. Nå vil regjeringen ha økt kontroll og tilsyn av Utlendingsdirektoratet. UDI skal styres gjennom formelle, skriftlige prosedyrer, ikke ad hoc per telefon, gjennom uformelle samtaler mellom statsråden og UDI-ledelsen eller uttalelser i tv-debatter. Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen understreker at UDI også må ha politisk lydhørhet. Er UDI i tvil, må de spørre.

Bakgrunnen er en gruppe irakiske kurdere som kom til Norge på slutten av 90-tallet. De unge mennene ble kalt MUF-ere fordi de hadde følgende flyktningstatus: Midlertidig opphold Uten rett til Familiegjenforening. Kurderne var en hodepine for ulike politiske regimer, pendelen svingte fra om de fikk opphold eller ble bedt om å reise, om de fikk jobbe eller ikke. Først da det kom fram at UDI i 2005 ga 197 MUF-ere oppholds- og arbeidstillatelse, ble det stor ståhei. Regjeringen beskyldte UDI for å bryte gjeldende retningslinjer. UDI-direktør Trygve Nordby ble anklaget for bevisst å tøye grenser. Etter en gransking trakk den neste UDI-sjefen Manuela Ramin Osmundsen seg.

Det er politikerne som skal styre, også det kompliserte utlendingsfeltet. Poenget i kurdersaken er at det oppsto uklarhet om hva som var politikernes ønske i denne asylsaken. Som Dagbladet tidligere har poengtert hadde også den politiske ledelsen skyld i situasjonen. Nordby hadde spillerom for selvstendige vurderinger, i tråd med gjeldende lover, forskrifter og instrukser.

Avstanden mellom regjeringen og UDI kan være farlig. Den kan utvilsomt også være nyttig og behagelig for politikere som skyver enkeltsaker og prinsipper tilbake til UDI eller Utlendingsnemnda (UNE). Problemet er ikke UDI som muligens tok for mye ansvar for kurderne, men politikere som gladelig gir fra seg ansvar. Politikerne ga fra seg styringen. Nå har Hanssen tatt den tilbake. Det er veldig bra. Men nye, skriftlige prosedyrer må ikke forlenge saksbehandlingstiden i UDI. Den er allerede altfor lang.