Den såkalte UDI-skandalen er en lærepenge for politikerne. Nå vil regjeringen ha økt kontroll og tilsyn av Utlendingsdirektoratet. UDI skal styres gjennom formelle, skriftlige prosedyrer, ikke ad hoc per telefon, gjennom uformelle samtaler mellom statsråden og UDI-ledelsen eller uttalelser i tv-debatter. Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen understreker at UDI også må ha politisk lydhørhet. Er UDI i tvil, må de spørre.
Bakgrunnen er en gruppe irakiske kurdere som kom til Norge på slutten av 90-tallet. De unge mennene ble kalt MUF-ere fordi de hadde følgende flyktningstatus: Midlertidig opphold Uten rett til Familiegjenforening. Kurderne var en hodepine for ulike politiske regimer, pendelen svingte fra om de fikk opphold eller ble bedt om å reise, om de fikk jobbe eller ikke. Først da det kom fram at UDI i 2005 ga 197 MUF-ere oppholds- og arbeidstillatelse, ble det stor ståhei. Regjeringen beskyldte UDI for å bryte gjeldende retningslinjer. UDI-direktør Trygve Nordby ble anklaget for bevisst å tøye grenser. Etter en gransking trakk den neste UDI-sjefen Manuela Ramin Osmundsen seg.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger