- Tar med seg unge jenter

Ved en grenseby i Polen venter ukjente menn på ukrainske kvinner og barn som har flyktet fra krigen. Dagbladet var med da politiet viste bort to av dem.

HENTER: En mann tar med en ung kvinne fra togstasjonen. Dagbladet kjenner ikke til hvem mannen er, eller hans intensjoner. Foto: Rafal Wojczal
HENTER: En mann tar med en ung kvinne fra togstasjonen. Dagbladet kjenner ikke til hvem mannen er, eller hans intensjoner. Foto: Rafal Wojczal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

PRZEMYSL (Dagbladet): De to mennene begynner å røre på seg idet flyktningtoget ruller inn på stasjonen.

Begge de to mennene har dyre allværsjakker, solbriller og hjemmelagde skilt der de søker etter flyktninger som trenger transport.

Mens det skriker i velbrukte ukrainske togbremser, deler mennene seg og stiller seg opp i posisjon. En av mennene, som har rød jakke, går fram til gjerdet der flyktningene tas imot og løfter skiltet sitt. Kompisen hans, som har svart jakke, får selskap av en mann nummer tre. Den sist ankomne har hestehale og skinnfrakk med pelskrage, og står konstant i telefonen.

Mannen med rød jakke henvender seg til flere unge damer. Men blir avvist. Så får han napp.

To unge ukrainske damer, begge med hvert sitt barn, takker ja til tilbudet om skyss. I en Warszawa-registrert bil forsvinner de ut av stasjonsområdet.

Det er en solfylt formiddag i slutten av mars. Vi står ved togstasjonen i den polske grensebyen Przemysl. Første by på polsk side av grensa til Ukraina – og endestasjon for de stappfulle flyktningtogene fra Kyiv og Lviv. Ifølge lokale myndigheter tar den lille byen imot 50 000 ukrainske flyktninger hver eneste dag. Over 4,3 millioner mennesker har flyktet fra Ukraina siden krigens start, ifølge UNHCR. Av dem har rundt 2,5 millioner flyktet via Polen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer