Tar med turister til Nord-Korea for å feire nyttårsaften: - Det blir ingen rølpefest

Ekspert om diktatoren: - Han er ikke guds beste barn, men det kan virke som de har åpnet døra litt mer på gløtt for vesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi skal holde oss sentralt på Kim Il-sung Square midt i Pyongyang, og der vil også lokalbefolkningen være. De er glade i å ta seg noen glass, men det blir ikke noen rølpefest. Alt skjer på plassen der det ringes i en bjelle ved midnatt, og så ser vi på fyrverkeriet, sier daglig leder for Koryo Tours, Simon Cockerell, på telefon fra Beijing.

I rundt 14 år har han tatt med turister inn i Nord-Korea, kanskje verdens mest lukkede stat, og er godt kjent i landet etter hele 149 turer over grensen fra Kina.

I fjor var landet stengt for besøkende fra oktober til mars i år, noe myndighetene forklarte med frykt for Ebola, men i 2015 kan man altså oppleve at det nye året ringes inn fra hovedstaden i det kontroversielle diktaturet.

- Kun lokalbefolkning

- Det er jo ingen nattklubber som vi kan dra på, så det blir tilbake til hotellet etter det hele er over, men dette er en mulighet for dem som vil være med på en aktivitet i Nord-Korea som ikke er politisk organisert, forklarer han til Dagbladet.

I SKIHEISEN: Her tar diktator Kim Jong-un seg en røykepause mens han venter på å komme til toppen av skianlegget Masik Ryong. Noe som ifølge Cockerell tar rundt tre kvarter. Foto: Statlig media i Nord-Korea
I SKIHEISEN: Her tar diktator Kim Jong-un seg en røykepause mens han venter på å komme til toppen av skianlegget Masik Ryong. Noe som ifølge Cockerell tar rundt tre kvarter. Foto: Statlig media i Nord-Korea Vis mer

- Hvordan kan dere være sikre på det?

- Alle andre turer vi organiserer er alt bestemt og organisert, men dette er ikke et offisielt statlig arrangement. Det er ingen parader eller arrangert oppøte. Dette er noe de oppsøker selv. Kun lokalbefolkningen som morer seg uten press, og feirer nyttårsaften, hevder Cockerell.

- Er det lurt å oppfordre til turisme i Nord-Korea?

- Jeg driver et reiseselskap og uttaler meg ikke om politiske forhold, men at du kun støtter myndighetene ved å dra dit vil jeg si er tull. Pengene du bruker går til vare og handel som i alle andre land. Til guide, transport, mat og så tar selvfølgelig vi en del. De har faktisk fjernet inntektsskatt, og økonomien er basert på kontanter.

- Bidrar til å åpne landet

- Noe av pengene vil vel gå til å støtte diktaturet?

- Det er klart at vi ikke er sikre på hvor absolutt alle pengene går, men det vet man heller ikke i andre turistland. Noe går vel til sentralmyndighetene og brukes på veier, sykehus og sikkert en bit til militærvirksomhet. Det viktige er at turisme er en veldig liten del av økonomien, men samtidig bidrar det til å åpne landet.

DAGLIG LEDER:  Simon Cockerell ved Koryo Tours i Bejing reiser til Pyongyang i Nord-Korea for å feire nyttårsaften.
DAGLIG LEDER: Simon Cockerell ved Koryo Tours i Bejing reiser til Pyongyang i Nord-Korea for å feire nyttårsaften. Vis mer

- Hvordan da?

- Alt er strengt og regulert i Nord-Korea. Det er vanskelig å få kontakt med befolkningen, men det er ikke umulig. Vi ser at de åpner seg mer for oss. Det humaniserer begge sider, for den vestlige oppfatningen av folk fra Nord-Korea er ingenting i forhold til hva de tror om oss. Det er alltid bedre å oppleve, og vite noe, enn å ikke vite noe som helst. For all del, vil du ikke gi penger til Nord-Korea, ikke dra, forteller turarrangøren.

Mulighet for skiferie

Ifølge nyhetsbrevet fra turoperatøren har de gjort forberedelser til å sende to grupper fra 29. desember til 2. januar. Til den nette sum av 12.000 norske kroner. Den siste natten blir på toget tilbake til Beijing.

Det er også mulig å utvide oppholdet hvis man har lyst til å ta seg noen dager på fjellet for å stå på ski. Et dagskort i Masik Ryong koster angivelig rundt 300 kroner, inkludert leie av utstyr.

En tur til toppen tar ifølge den Beijing-baserte briten rundt 45 minutter.

- Jeg har kun vært i skianlegget én gang, men kollegaene mine som har vært der flere ganger sier at det 99 prosent av dem som bruker skianlegget er fra Nord-Korea. Altså, den nyere middelklassen, og det er også sånn at om avdelingen på fabrikken de jobber på har gjort det bra, så belønnes man med turer til for eksempel alpinløypene, sier Cockerell.

Ekspert: - Positiv til turisme

Norges fremste ekspert på Nord-Korea, Geir Helgesen, ved Nordisk institutt for Asia-studier (NIAS) støtter oppfatningene til Simon Cockerell. Han har selv reist til landet som offisiell delegatutsending.

EKSPERT: Geir Helgesen ved Nordisk institutt for Asia-studier (NIAS) mener turistnæringen kan hjelpe for å åpne det lukkede landet. Foto: NIAS
EKSPERT: Geir Helgesen ved Nordisk institutt for Asia-studier (NIAS) mener turistnæringen kan hjelpe for å åpne det lukkede landet. Foto: NIAS Vis mer

- Jeg støtter alt som handler om at Nord-Korea åpnes opp, og blir tatt mer inn i varmen. Noen tror at handelsblokkader, boikott, bål og brann vil føre til at systemet bryter sammen. Det gjør det ikke, noe jeg har sagt i over 30 år, forteller forskeren og fortsetter:

- Ifølge internasjonale eksperter ser det ut som om det beveger seg litt raskere mot politisk reform i Nord-Korea. Det er snakk om skilpaddefart, men de titter nå ut av skallet mot reform og åpning. Dørene er på ingen måter på vidt gap, men de har den på gløtt. Blant annet har bedrifter fra Singapore begynt å satse i Pyongyang. Det samme så man da Kina åpnet seg mot vesten i sin tid. Noen ser altså muligheter.

- Ikke guds beste barn

Ifølge Helgesen virker det som enehersker Kim Jong-un, den tredje i familiedynastiet etter Kim Il-sung og Kim Jong-il, er åpen for å endre det politiske systemet i landet.

- Ja, mannen er en diktator og er ikke guds beste barn, men mye tyder på at han ønsker reformpolitikk. Da kan man ikke fortsette inn i evigheten som diktator. Jo mer innsikt befolkningen har, jo større sjanse er det for at de gjør det vanskelig for han å være dikator. Det eneste som får absolutt makt til å overleve er isolering. Demonisering er det verste, og fører ingen steder. Dialog er mer konstruktivt, forteller Helgesen.

NIAS-ordføreren forteller blant annet at det nå er kalt inn til partikongress for første gang siden 1980-tallet. Noe ekspertene ser på som et tegn på at militæret har falt mer i bakgrunnen.

HOVEDSTADEN:  Pyongyang sett fra et hotell utenfor sentrum april 2012. Turister kan oppleve at strømmen skrus av i deler av byen, for så kobles på et annet sted. Foto: Knut-Eirik Lindblad / Dagbladet
HOVEDSTADEN: Pyongyang sett fra et hotell utenfor sentrum april 2012. Turister kan oppleve at strømmen skrus av i deler av byen, for så kobles på et annet sted. Foto: Knut-Eirik Lindblad / Dagbladet Vis mer