ADVARER: Statsminister Erna Solberg (H) advarer mot Ap-forslaget om forsøk med sekstimers arbeidsdag.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
ADVARER: Statsminister Erna Solberg (H) advarer mot Ap-forslaget om forsøk med sekstimers arbeidsdag. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Solberg om sekstimersdag

- Tar meg 20 år tilbake i tid

Arbeiderpartiet vil ha forsøk med sekstimers arbeidsdag, men møter kraftig motbør fra NHO og statsminister Erna Solberg (H).

- Jeg føler at vi er tilbake 20 år i tid. Da var det også mange forslag om forsøk med sekstimers arbeidsdag. Det var en grunn til at disse forslagene ble lagt vekk, sa Solberg i vandrehallen etter spørretimen på Stortinget onsdag.

Bakgrunnen var anbefalingene fra et utvalg i Arbeiderpartiet som onsdag la fram forslag til ny arbeidslivspolitikk. Blant forslagene er tilskuddsordninger for «forsøk med kortere arbeidstid/sekstimersdag».

- Vi har lett med lys og lykte etter tiltak som kan bidra til at flere slipper inn i arbeidslivet, sier utvalgets leder Arild Grande til Dagsavisen, som først omtalte saken.

Slakter forslaget

Da han presenterte forslagene fra Ap-utvalget åpnet Grande for at egne tilskuddsordninger blir innført for slike forsøk.

- Vi anbefaler at arbeidsgivere og arbeidstakere diskuterer hvordan mer helsefremmende arbeidstidsordninger kan bidra til bedre integrering av dem som i dag står utenfor arbeidslivet, sørge for at flere kan stå lenger i jobb og bidra til større produktivitet, sa han.

Tilbakemeldingen var negativ fra NHO-direktør Nina Melsom, som var invitert for å kommentere forslagene under presentasjonen.

- Sekstimersdagen gir oss ikke nok arbeidstimer til å finansiere framtidens velferd. Det gir reduksjon i produksjon og inntekt, som samfunnet ikke er tjent med. Forslaget er dessuten i strid med pensjonsreformen, sa hun.

- Døde hen

Statsministeren sier til NTB at forslagene om sekstimers arbeidsdag «døde litt hen», allerede før hun ble kommunalminister i 2001.

- Jeg var selv og besøkte Kiruna i sin tid, og selv om folk syntes det var greit å jobbe mindre, så ga ikke forsøkene de ønskede effektene, utdypet hun overfor Radio Norge.

Solberg mener erfaringene med sekstimersdagen tvert imot hadde en uønsket effekt, ikke minst i helsesektoren.

- Det ble brukt mer tid på rapportering og mindre tid på pasientene, sa Solberg og viser til overleveringen som gjøres mellom ansatte ved vaktbytter.

LO-vedtak

Rødt, MDG og SV har gått inn for sekstimersdagen. Det samme gjorde langt på vei LO-kongressen i fjor, etter krav fra det største forbundet - Fagforbundet.

Handlingsprogrammet som da ble vedtatt, slår fast at det er behov for ulike former for arbeidstidsforkortelser og at det må lages en plan for hvordan dette kan skje.

- Planen må ha et helhetlig perspektiv og bygge på erfaringer fra nasjonale og internasjonale forsøk i ulike bransjer og sektorer, herunder sekstimersdag og 30 timers arbeidsuke, het det i vedtaket.

Finansminister Siv Jensen (Frp) har i likhet med statsministeren og NHO advart mot sekstimersdagen. Tidligere i høst la hun fram beregninger som antyder at skatten for norske husholdninger kan settes opp med mellom 8 og 11 prosentpoeng for å utligne effekten av tapte inntekter til statskassa.