Tar ned Madeleine-bildene

Lokalbefolkningen i Luz er forvirret og lei. Nå tar de ned savnet-plakatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LUZ (Dagbladet.no): - Det er forvirrende. Virkelig forvirrende, sier Suzana Zeferino til Dagbladet.no.

Sammen med Mario Leal eier hun og driver en liten café i sentrum av den lille kystlandsbyen Luz. 

Siden Madeleine McCann forsvant 3. mai i år, har de ufrivillig vært en del av et samfunn som daglig har vært i nyhetssendinger og aviser verden rundt.

Blandede følelser

Etter at Kate og Gerry McCann i løpet av de siste dagene begge har fått status som mistenkte i saken, er de nå forvirret og frustrert over hele saken.

- Folk her har hatt et blandet forhold til ekteparet hele tida. På den ene siden synes vi veldig synd på dem og tenker på stakkars Madeleine. Men på den andre siden er mange sjokkert over hvordan de oppførte seg den kvelden hun forsvant. Det er en miks mellom medfølelse og harme, sier Suzana Zeferino.

- For folk her er det helt utenkelig å la så små barn være alene så lenge. Helt utenkelig. Og vi skjønner ikke hvordan de kunne gjøre det på den måten.

Ekteparet la tvillingparet og Madeleine til å sove omtrent klokka 19.00 i leiligheten i Praia da Luz, på samme tidspunkt som de hadde pleid hele ferien. Klokka 22.00 fant angivelig Kate McCann ut at datteren hadde forsvunnet fra rommet.

Ekteparet spiste middag med de sju vennene fra England som de hadde dratt på ferie sammen med på en restaurant som ligger omtrent 70 meter fra leiligheten. Hvert enkelt par hadde ansvar for å sjekke sine egne barn, men gruppemedlemmene skal også ha tatt runder for å sjekke alle barna.

TAR NED PLAKATENE: Lokalbefolkningen i Luz er lei av den ufrivillige oppmerksomheten, og vet ikke hva det skal tro om familien McCann. Foto: Torbjørn Grønning
TAR NED PLAKATENE: Lokalbefolkningen i Luz er lei av den ufrivillige oppmerksomheten, og vet ikke hva det skal tro om familien McCann. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

Hva som skjedde i løpet av disse timene er nå i sentrum for politiets etterforskning, og det skal være gap og inkonsistens i forklaringer gitt av gruppemedlemmene, og andre vitner.

- Forvirrende

Ekteparet McCann har siden 3. mai frontet en svært omfattende kampanje for å finne igjen datteren. Siden de nå har fått status som mistenkte, spør mange seg om de har lurt «hele verden».

- Vi kan ikke dømme dem nå, for vi veit ikke hva som er skjedd. Men det er veldig forvirrende, sier cafeeier Suzana Zeferino.

Hun og Mario Leal har møtt ekteparet flere ganger, seinest da Kate McCann personlig var innom cafeen og lurte på om de kunne henge opp en ny savnet-plakat.

Men nå er det ingen plakater i cafevinduet.

- Vi tok dem ned. Folk er lei dem og det er ikke bra å gå å se på dem hele tida, sier Suzana.

Og de to er ikke alene. Da Dagbladet var i Luz for omtrent en måned siden hang plakatene fortsatt over store deler av byen. Nå er svært mange av dem tatt ned, selv om de fortsatt henger oppe enkelte steder.

Tar ned Madeleine-bildene

- Gir dårlig rykte

Fransisco Pagarete, advokat for Robert Murat, som først ble siktet i Madeleine-saken, har tidligere bedt McCann-ekteparet forlate den lille landsbyen.

Han hevdet da at innbyggerne mener at familien til fire år gamle Madeleine gir byen et dårlig rykte og at innbyggerne sliter økonomisk fordi turistene har uteblitt etter at den lille jenta forsvant.

Ifølge advokaten skal innbyggerne i Praia da Luz ha sagt at disse «forbanna McCanns» bare kan reise hjem, fordi de gir byen et dårlig rykte.

Suzana Zeferino og Mario Leal er ikke like kategoriske, selv om de håper den uvanlige oppmerksomheten rundt det lille kystsamfunnet snart vil legge seg.

- Vil det bli en lettelse når de forlater Luz?

- Det vil bli en lettelse når de finner ut hva som er skjedd med Madeleine, sier Mario.

- Og det hadde vært fint om noen skrev at dette faktisk er et hyggelig sted.