Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tar Norge som gissel

Håper myndighetene har is i magen og venter med tvungen lønnsnemnd.

 Steike i eget fett:  Forbundsleder Leif Sande håper myndighetene har is i magen og lar arbeidsgiverne i sokkelstreiken steke i sitt eget fett.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Steike i eget fett: Forbundsleder Leif Sande håper myndighetene har is i magen og lar arbeidsgiverne i sokkelstreiken steke i sitt eget fett. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidsgiverne varsler nå lockout for å få slutt på sokkelstreiken, som har vart siden 24. juni. All produksjon av olje og gass stanses fra midnatt natt til tirsdag.

Det betyr at 6.515 arbeidere vil bli utestengt fra arbeidsplassene sine offshore.

— Det vil være svært alvorlig for Norge dersom lockouten på norsk sokkel blir gjennomført. Norge står for 20 prosent av gassleveransene til Europa. Da sier det seg selv at det er umulig bare å tenke tanken på at disse leveransene skulle opphøre, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe til Adresseavisen.

Da Dagbladet ringte forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande, var ikke han informert om arbeidsgivernes beslutning.

- Her tar de Norge som nasjon som gissel, og forsøker å skremme myndighetene, sier Sande.

Is i magen
Han håper myndighetene skal ha nok is i magen til å vente med lønnsnemnd.

- At produksjonen stenger vil ikke by på problemer på en stund. Gassleveransene til Europa vil ikke opphøre på en god stund, særlig nå om sommeren. Så da vil arbeidsgiverne steke i sitt eget fett, sier han.

Det siste eksempelet på stans i gassleveranse var da Putin stanset gasstrømmen til Europa i 2009. Strand mener myndighetene kan bli skremt fordi de ikke vil settes i samme bås.

- Norske myndigheter vil ikke bli sett på som en ustabil gassleverandør, så dette er et kynisk virkemiddel fra arbeidsgiver, kun for egen vinning, sier han.

Ingen andre virkemidler
— Vi har ikke noe annet virkemiddel for å få en slutt på streiken. Derfor varsler vi lockout i et forsøk på å framprovosere en forhandlingsløsning, sier informasjonssjef Eli Ane Nedreskår i Oljeindustriens landsforening (OLF) til NTB. Lockouten betyr i praksis at all produksjon av olje og gass på sokkelen blir stengt ned, og vil medføre at tapene skyter i været. Smertefullt, men nødvendig, ifølge OLF. — Vi er i en fullstendig fastlåst situasjon, hvor arbeidstakerne krever tariffestet pensjonsordningen sin, et krav vi ikke har mandat til å etterkomme. Vi vil aller helst at de revurderer vårt tilbud, som innebærer et lønnstillegg på over 5 prosent, men om det ikke skjer ønsker vi at myndighetene griper inn med de virkemidlene de har til rådighet, sier Nedreskår til NTB. I praksis betyr det at arbeidsgiverne forsøker å tvinge de ansatte til forhandlingsbordet, og ber om tvungen lønnsnemnd hvis forsøket mislykkes.

Vurderer fortløpende
Arbeidsdepartementet opplyser til Dagbladet at de følger situasjonen på vanlig måte, og at det foreløpig ikke er snakk om tvungen lønnsnemnd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media