Dagbladet erfarer:

Tar nytt vaksinegrep

Snart kan alle landets apotek begynne å sette coronavaksiner, etter det Dagbladet får opplyst. Samtidig tar staten regninga for doblet coronatillegg for kommunalt ansatte og dobbel timelønn for lærere som tar ekstratimer.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag klokka 13.30 møter helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) pressen for å orientere om coronasituasjonen.

Dagbladet er kjent med at hovedtema for tirsdagens pressekonferanse er arbeidet med å vaksinere den norske befolkningen.

Mandag ettermiddag møtte helse- og omsorgsministeren med Kommune-Norge. Her formidlet hun at regjeringen ønsker å bistå kommunenes vaksinasjonsarbeid ved hjelp av en ny nasjonal standardkontrakt.

Dette innebærer at alle apotek kan begynne å sette vaksinedoser så snart kommunen har inngått kontrakten. Apotekene får refusjon fra Helfo, og ordningen innebærer derfor ingen merkostnader for kommunene.

Tiltaket skal kunne iverksettes umiddelbart, og departementet har levert et utkast til kontrakten, får Dagbladet opplyst.

Under møtet ble det også klart at staten sterkt råder kommunene til å mobilisere og ansette helsefagstudenter ved kommunenes vaksinasjonssentre, for å komme kapasitetsutfordringer i møte.

Tar regninga

Mandag ble det kjent at KS har inngått en sentral avtale med arbeidstakerorganisasjonene. Avtalen innebærer minst en fordobling av coronatillegg til ansatte i kommunene.

Avtalen innebærer også dobbel timelønn for lærere som tar ekstra undervisning som følge av coronarelatert fravær, eller gjør ekstra annet elevrettet arbeid - for eksempel økt inspeksjon eller særskilt oppfølging av enkeltelever.

Avtalen åpner for å bruke merarbeid og overtid i større grad, slik at kommunene kan mobilisere arbeidskraft, ifølge KS. Avtalen innebærer også at arbeidsgiver kan pålegge ansatte mer overtid.

Under møtet mandag ble det informert om at merkostnaden for denne avtalen skal tas i statlig oppgjør. Staten tar altså regninga, og ordningen innebærer ingen ekstra kostnad for kommunene.

Det ble også klart at Forsvaret har flere team parat som kan bistå i vaksinasjonsarbeidet. Særlig Forsvarets sanitet skal kunne bistå, og tilbudet kan tilpasses kommunenes individuelle behov.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer