Tar opp bildrapsloven

Den sterkt omstridte bildrapsloven - med en strafferamme på tre års ubetinget fengsel - kan bli endret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det Dagbladet kjenner til, skal justisminister Hanne Harlem redegjøre for saken i Stortinget i løpet av våren. Det er trolig politisk flertall for at straffeloven på dette punktet endres, slik at aktsomhetsnormen senkes og lovteksten får en annen ordlyd.

Målet for en ny lov er å unngå at et øyeblikks uoppmerksomhet i trafikken skal kunne føre til tiltale for uaktsomt bildrap, slik loven åpner for i dag.

Saken ble sist debattert i Stortinget i mai 1999. Politikerne kommer imidlertid til å beholde bildrapsparagrafen for bilførere som kjører uansvarlig fort, kjører i påvirket tilstand eller begår andre grove regelbrudd i forbindelse med kjøring. Strafferammen for bildrap i en slik forbindelse er seks års ubetinget fengsel.

Dagbladet sitter med et brev statssekretær Øystein Meland har skrevet til en far som opplevde at hans sønn ble dømt for bildrap.

Sønnen kjørte for tre år siden ned en fotgjenger som plutselig gikk ut i et fotgjengerfelt. Den skadde døde på sykehus ei uke seinere. Lagmannsretten fastslo sønnens fart til 41- 45 km/t.

Meland skriver til faren at han ikke kan gå inn i den konkrete saken, men fortsetter:

- Generelt kan jeg opplyse at departementet i tiden etter stortingsdebatten i 1999 har brukt mye ressurser på å kartlegge påtale- og rettspraksis, og vurdere om denne praksisen gir grunn til å foreslå en lovendring.